Un doctor gastroenterolog de la Harvard evită aceste 4 alimente care provoacă inflamație. Ce mănâncă în schimb

inflamatie, doctor inflamatie, nutritie Sursa foto: Pexels

Inflamația este un proces esențial care mărește fluxul de sânge către o zonă afectată a corpului și aduce celule ale sistemului imunitar pentru a o vindeca.

Însă, poate fi incomodă, iar inflamația cronică poate deteriora celulele sănătoase și poate crea o serie de simptome neplăcute, cum ar fi rigiditatea articulațiilor, durerea musculară și problemele digestive.

Ca gastroenterolog și profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard, dr. Jacqueline Wolf este adesea întrebată cum se combate inflamația. „Este complicat”, a declarat ea, pentru CNBC, „deoarece poate fi cauzată de mulți factori incontrolabili, precum bolile autoimune sau expunerea la toxine”.

Însă, în ultimii ani, s-a descoperit că alimentele au un impact mare asupra inflamației. Unele alimente scad bacteriile antiinflamatorii din intestin, în timp ce altele produc compuși care scad inflamația și îmbunătățesc vindecarea.

Iată patru alimente pe care dr. Wolf încearcă să le evite deoarece provoacă inflamație:

1. Carnea grasă

Cercetările arată cum carnea grasă, precum cea de vită, porc și miel, este asociată cu inflamația de grad redus. Grăsimile animale și grăsimile saturate pot modifica bacteriile intestinale prin creșterea lipopolizaharidelor, care pot declanșa inflamația. Ele pot provoca și schimbări care reduc acizii grași cu lanț scurt, care sunt antiinflamatori și importanți pentru sănătatea colonului.

Ce să mănânci în schimb:

Carne albă și pește. Carnea albă de pui și curcan este săracă în grăsimi saturate. Peștele este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași omega-3 și alți compuși care produc substanțe ce reduc inflamația.

2. Alimentele ultraprocesate

Aceste alimente trec prin procese precum extrudarea sau modelarea și tind să conțină multe aditivi sau substanțe extrase din alimente. De exemplu: un hot dog în loc de carne slabă de porc.

Cantitățile lor mari de grăsimi saturate, sare și zahăr adăugat sunt asociate cu inflamația. De asemenea, le lipsesc proprietățile antioxidante ale alimentelor integrale pe care le înlocuiesc. De exemplu, pâinea albă nu are antioxidanții din grâul integral care dau calitățile antiinflamatoare ale pâinii din cereale integrale.

Ce să mănânci în schimb:

Fructe, legume și cereale integrale. Fructele și legumele proaspete sunt bogate în compuși numiți polifenoli care inhibă inflamația. Alimentele din cereale integrale conțin antioxidanți din tărâțele și germenii de grâu și pot fi antiinflamatoare.

3. Băuturile îndulcite

Apa aromată și băuturile îndulcite sunt asociate cu diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare — toate acestea pot provoca inflamație cronică. De aceea, este recomandată eliminarea sau limitarea consumului acestora.

Ce să bei în schimb:

Ceai și cafea. Ceaiul oolong, negru și verde conțin cantități mari de polifenoli care inhibă inflamația. Cafeaua a fost demonstrată că reduce inflamația în unele studii.

Uleiul de cocos și de palmier

Aceste uleiuri pot fi găsite în alimentele procesate (cum ar fi fursecurile) și sunt uneori folosite la gătit. Conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate, care pot reduce diversitatea intestinală și acizii grași liberi, rezultând potențial o creștere a inflamației

Ce să folosești în schimb:

Ulei de măsline și in. Uleiul de măsline extravirgin este sărac în grăsimi saturate și conține polifenoli și alte substanțe antioxidante și antiinflamatoare. Uleiul de in este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași omega-3 antiinflamatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Daca nu ai bani nici de cele ultraprocesate,cu toate ca ai muncit o viata,ce faci?bei un ceai,vorba lu’Isarescu?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *