Iată, potrivit everydayhealth.com, că nu doar ceea ce mâncăm , ci și câtă apă și cafea bem sau cât dormim și chiar vremea ne pot afecta nivelul de zahăr din sânge.
Indiferent dacă ați fost recent diagnosticat cu diabet de tip 2 sau dacă trăiți cu această afecțiune de câțiva ani, știți cât de oscilante pot fi nivelurile de zahăr din sânge și cât de important este ca acestea să fie controlate.
Controlul glicemiei, cheia evitării complicațiilor diabetului
Controlul adecvat al zahărului din sânge este cheia pentru a evita potențialele complicații ale diabetului, cum ar fi boli de rinichi, leziuni ale nervilor, probleme de vedere, accident vascular cerebral și boli de inimă, potrivit MedlinePlus. Iar menținerea nivelurilor sub control vă poate ajuta să rămâneți energizat, concentrat și într-o dispoziție bună, explică dr. Lisa McDermott, diabetolog la spitalul Allegheny, din Pittsburgh.
Alimentația, sportul și medicația ajută la controlul glicemiei
Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), alimentația corectă, exercițiile fizice regulate, medicamentele adecvate (dacă este necesar) și controalele regulate ale zahărului din sânge vă pot ajuta să vă mențineți nivelul acestuia într-un interval sănătos. ADA recomandă menținerea glicemiei între 80 și 130 de miligrame per decilitru (mg/dL) înainte de mese și sub 180 mg/dL la două ore după începerea mesei. În plus, organizația recomandă să faceți un test A1C (hemoglobin glicată), care măsoară glicemia medie în ultimele două până la trei luni, de cel puțin două ori pe an, dacă nivelurile sunt stabile și îndepliniți obiectivele de tratament.
Specialiștii recomandă să observați care sunt obiceiurile care vă pot determina fluctuația zahărului din sânge. Asta vă poate ajuta să preziceți mai bine ce variațiile viitoare. Atât nivelurile scăzute, cât și cele ridicate ale zahărului din sânge duc la consecințe grave asupra sănătății. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca greață, vărsături sau dificultăți de respirație, în timp ce nivelul scăzut de zahăr din sânge poate provoca confuzie, amețeli, vedere încețoșată, convulsii, pierderea cunoștinței sau chiar moartea, explică McDermott.
Iată câțiva dintre factorii mai puțin cunoscuți care pot provoca fluctuații ale glicemiei – și cum să vă ajustați în consecință.
1.Deshidratarea crește glicemia
Poate deshidratarea să provoace creșterea zahărului din sânge? Da, și se pare că cele două sunt mai legate decât vă puteți da seama: lipsa de lichide poate duce la hiperglicemie, deoarece zahărul din circulația dumneavoastră devine mai concentrat, explică McDermott. Pentru a înrăutăți lucrurile, glicemia crescută vă poate determina să urinați mai mult, ceea ce duce la și mai multă deshidratare.
Persoanele cu diabet ar trebui să fie foarte vigilente față de consumul de multă apă sau alte băuturi fără calorii, pe întreg parcursul zilei, pentru a rămâne hidratate și sănătoase. Obiectivele de hidratare variază în funcție de factori precum sexul și stadiul vieții. În plus, persoanele care sunt foarte active sau au niveluri ridicate de masă corporală au nevoi mai mari de lichide. Și fructele și legumele sunt hidratante, așa că puteți mânca, de exemplu, citrice, fructe de pădure și castraveți.
Ceaiurile din plante, cu gheață, neîndulcite, cum ar fi cele de zmeură, cireșe sau piersici, sunt, de asemenea, foarte răcoritoare – și în mod natural fără cofeină, spune diabetologul Lisa McDermott.
2.Îndulcitorii artificiali pot modifica nivelul zahărului din sânge
Multe persoane cu diabet apelează la băuturi dietetice, deoarece presupun că băuturile fără zahăr nu le vor crește glicemia. Dar un studiu din 2021 a sugerat că îndulcitorii artificiali ar putea să nu fie complet neutri și pot contribui la deteriorarea homeostaziei glucozei.
Potrivit Clinicii Mayo, unele dintre posibilele dezavantaje ale îndulcitorilor artificiali ar putea fi mai prezente atunci când sunt consumați în cantități mari. Unii îndulcitori necalorici, numiți alcooli de zahăr, care includ manitol, sorbitol și xilitol, pot crește nivelul zahărului din sânge și pot provoca diaree, care poate contribui la deshidratare.
3.Unele medicamente influențează controlul diabetului
Medicamentele pe care le luați pentru a trata problemele de sănătate, în afară de diabet, pot interfera cu niveluri de zahăr din sânge. Un exemplu sunt steroizii (utilizați pentru a trata afecțiunile inflamatorii, tulburările autoimune și astmul), care pot determina creșterea dramatică a zahărului din sânge, spune McDermott. Pastilele contraceptive, anumite antidepresive și antipsihotice, stimulatorii beta-2 și unele terapii hormonale pot provoca, de asemenea, valori mai mari decât cele normale, în timp ce alte medicamente, cum ar fi antibioticele, pot scădea zahărul din sânge.
4. Atenție la „fenomenul zorilor”
Nu este neobișnuit să te trezești cu o valoare ridicată a zahărului din sânge, chiar dacă valoarea glicemiei tale era în limite normale atunci când te-ai culcat. Este posibil să vă confruntați cu „fenomenul zorilor”, care apare atunci când organismul se pregătește pentru trezire prin eliberarea de cortizol și alți hormoni, între 2 și 8 a.m., potrivit Clinicii Mayo.
Acești hormoni fac organismul mai puțin sensibil la insulină și, la persoanele cu diabet, pot contribui la o creștere a zahărului din sânge dimineața. Alternativ, puteți începe ziua cu un nivel scăzut de glucoză dacă, de exemplu, luați prea multă insulină sau medicamente noaptea sau nu mâncați suficient seara, spune McDermott. Ea recomandă pentru seara o gustarea mică, bogată în proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați, pentru a preveni creșterea glicemiei pe timp de noapte.
5. Ciclul menstrual poate afecta glicemia
De parcă crampele, balonarea și schimbările de dispoziție nu ar fi destul, modificările hormonale din timpul fazei premenstruale a unei femei pot determina scăderea glicemiei.
Deși efectul variază de la persoană la persoană, unele femei cu diabet devin mai puțin sensibile la insulină în timpul săptămânii care precede menstruația, ceea ce se poate traduce în niveluri de zahăr peste normal, explică McDermott. De obicei, valorile revin la normal o dată sau la scurt timp după începerea menstruației. Dacă observați că zahărul din sânge crește în mod constant în săptămâna dinaintea menstruației, poate ajuta să reduceți cantitatea de carbohidrați pe care o consumați în acea perioadă sau să faceți puțin mai multă mișcare, spune ea.
6. Somnul insuficient poate modifica nivelul zahărului din sânge
Un somn neadecvat, insuficient sau agitat, poate genera probleme cu glicemia. O analiză din 2015 a concluzionat că lipsa somnului poate împiedica controlul glucozei și sensibilitatea la insulină, la persoanele cu diabet de tip 2.
Să nu dormi suficient este o formă de stres cronic asupra organismului și, de fiecare dată când ai adăugat stres, vei avea niveluri mai mari de zahăr din sânge.
Din păcate, persoanele cu diabet de tip 2 raportează de obicei probleme de somn, spune McDermott. Cei cu un indice de masă corporală ridicat prezintă un risc deosebit de apnee în somn, în care respirația începe și se oprește frecvent în timpul somnului.
Pentru a vă îmbunătăți calitatea și durata somnului, lucrați pentru a intra într-o rutină de somn consecventă, în care vă culcați și vă treziți la aceeași oră în fiecare zi și să dormiți șapte-opt ore pe noapte.
7.Vremea extremă poate împiedica gestionarea diabetului
Indiferent dacă este înăbușitor de cald sau extrem de frig afară, temperaturile extreme pot interfera cu gestionarea diabetului. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, organismul lor răspunde la căldură. În unele cazuri, în zilele cade, glicemia poate crește necontrolat, din pricina condițiilor de stres suplimentar asupra sistemului lor. Alte persane, în special cele care iau insulină, pot experimenta efectul opus, spune diabetologul McDermott.
În plus, temperaturile ridicate pot afecta modul în care organismul utilizează insulina și pot duce la fluctuații ale zahărului din sânge. De asemenea, observă că nivelurile cronice ridicate ale zahărului din sânge pot afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura, provocând, de asemenea, organismul să piardă lichide mai rapid. Acesta din urmă poate stimula și mai mult nivelul zahărului din sânge prin creșterea riscului de deshidratare.
8.Călătoriile pot perturba rutina și nivelul de zahăr din sânge
Schimbarea fusului orar poate afecta cam pe oricine, dar este o îngrijorare și mai mare pentru persoanele cu diabet. Schimbarea orei poate perturba programul de medicație și poate genera alte obiceiuri de alimentație și somn, care interferează cu controlul zahărului din sânge, spune McDermott.
În plus, atunci când sunteți în vacanță sau în călătorii, este posibil să mâncați mai mult, să beți mai mult alcool sau să fiți mai activi – toate acestea pot provoca variații ale glicemiei. Ea vă sfătuiește să vă verificați glicemia mai des în timpul călătoriilor pentru a observa orice tendințe îngrijorătoare înainte ca acestea să devină probleme grave.
McDermott recomandă, de asemenea, să împachetați, pentru drum, gustări sănătoase și echilibrate în carbohidrați, precum și o sticlă de apă, reîncărcabilă, pentru a vă ajuta să vă mențineți hidratat. Încercați să mâncați ceva la fiecare patru ore, pe parcursul zilei, chiar dacă nu poate fi exact la aceleași ore în care mâncați de obicei. Dacă luați insulină și schimbați fusul orar, asigurați-vă că stabiliți un program de medicație cu diabetologul, înainte de călătorie, astfel încât să nu pierdeți nicio doză, spune ea.
9. Prea multă cofeină poate influența nivelul zahărului din sânge
Potrivit Clinicii Mayo, consumul de până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar la cei cu diabet zaharat, substanța poate afecta modul în care se comportă insulina, ceea ce poate duce la scăderea sau creșterea zahărului din sânge. Cercetările anterioare sugerează că un consum de prea multă cofeină poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge la cei care au deja boala. Pentru a face lucrurile și mai confuze, un studiu diferit, publicat în 2015, a sugerat că aportul de cofeină poate îmbunătăți de fapt modul în care organismul gestionează zahărul din sânge și poate reduce riscul de complicații legate de diabet.
Poate depinde de persoană. „Unii oameni cu diabet de tip 2 pot bea toată cofeina pe care o doresc, în timp ce alții văd că nivelul zahărului din sânge crește cu o singură ceașcă de cafea”, spune McDermott.
Tot ce puteți face este să vă monitorizați glicemia pentru a observa cum vă afectează cofeina.
10. Greșelile de testare a glicemiei pot cauza citiri inexacte
Dacă nu vă amintiți să vă spălați pe mâini înainte de a vă verifica glicemia, este posibil să aveți o alarmă falsă. Testarea după manipularea alimentelor poate produce o citire eronată, foarte mare, deoarece reziduurile de zahăr de pe piele pot contamina proba de sânge, au arătat cercetările. Dacă valorile glicemiei sunt mai mari, potrivit citirii, decât sunt ele în realitate, ați putea ajunge, cu ușurință, să luați prea multă insulină, spune McDermott. Rezultatul: niveluri periculos de scăzut al zahărului din sânge.
Aparatele de măsurat glicemie sunt foarte sensibile, deoarece folosesc o extracție foarte mică de sânge, ceea ce înseamnă că poate fi ușor să eliminați concentrația de glucoză din probă. Dacă nu aveți posibilitatea să vă spălați pe mâini înainte de testare, puteți îmbunătăți acuratețea citirii utilizând a doua picătură de sânge, după ce o ștergeți pe prima.