Tulcea: Prânzurile pescăreşti atrag turiștii în Deltă chiar şi iarna / „Punctele gastronomice locale atrag interesul publicului, dar legea cred că prezintă hibe. Prima este că te condiţionează să ai 70% din materia primă de la producător local”

Puncte Gastronomice Locale, Tulcea, Ivan Patzaichin foto: Facebook/@Localm

Punctele de gastronomie locală atrag interesul turiştilor, chiar dacă legislaţia în domeniu trebuie îmbunătăţită, potrivit administratorului unei unităţi economice din satul Sarichioi, judeţul Tulcea, Alexandru Filip, care a organizat în ultimele două duminici prânzuri pescăreşti, transmite Agerpres.

Prânzul pescăresc al cărui preţ a fost de 120 de lei de persoană a inclus bruschete cu icre de ştiucă, pastă tartinabilă cu scrumbie afumată, o ciorbă de peşte, şalău în cruste de seminţe cu cartofi la cuptor şi o porţie de îngheţată prăjită, intenţia organizatorului fiind de a promova turismul inclusiv în perioada iernii.

„Punctele gastronomice locale atrag interesul publicului, dar legea cred că prezintă hibe. Prima este că te condiţionează să ai 70% din materia primă de la producător local, eu sunt un caz fericit, pentru că îmi iau peştele din lacul Babadag de pe raza comunei Sarichioi, îmi iau legumele din ferma de aici, deci mă descurc. Problema este că nu toţi au şi un act prin care să justifice inserţia în gestiunea locaţiei şi aici apar unele probleme”, a declarat pentru AGERPRES proprietarul unei pensiuni din satul Sarichioi, Alexandru Filip.

„Legea e interpretabilă şi atunci eşti vulnerabil”

O altă problemă este capacitatea acestor puncte prevăzută de legislaţie.

„Dacă nu greşesc, legea îţi impune să ai 15 locuri. Şi aici se pune punctul. 15 locuri într-o zi, într-o oră, 15 oameni în acelaşi timp la masă. E interpretabilă şi atunci eşti vulnerabil, iar cei care au puncte gastronomice mai ales în zona Deltei, unde se practică un turism sezonier, este imposibil să-ţi desfăşori activitatea în aceşti parametri, pentru că vara ai 50, 60 şi 100 de oameni la masă”, a mai spus Filip.

Pentru a promova satul Sarichioi, el a organizat în ultimele două duminici prânzuri pescăreşti, iar cererile pentru ultimul eveniment au depăşit aşteptările, aşa că şi-a propus să repete prânzul şi la finele acestei săptămâni.

„Vorbim de cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din România. Asta vine la pachet cu tradiţie, cu foarte multe obiceiuri care se regăsesc şi pe partea culinară să spunem, dar şi în experienţele deschise turiştilor, să meargă duminica la biserică, să vadă cum se îmbracă lipovenii în portul tradiţional, să participe la anumite evenimente religioase”, a menţionat Alexandru Filip.

Preparatele oferite oaspeţilor au fost pregătite de gospodine din sat.

„Pasta tartinabilă se poate face cu scrumbie afumată sau orice alt peşte care este mai moale. Scoatem oasele din peşte, iar la 150 de grame de peşte curat, punem 50 de grame de unt, 50 de grame de măr şi 50 de grame de ceapă şi un ou fiert. Totul se amestecă cu puţină maioneză pentru gust”, a declarat Evdochia Capusta, din Sarichioi.

Punctele de gastronomie locală au fost promovate în urmă cu mai mulţi ani de asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23

Unii vizitatori care au ajuns duminică la prânzul pescăresc din satul Sarichioi şi-au serbat onomastica, iar alţii au recunoscut că vin des în zonă pentru a admira casele tradiţionale.

„Vin destul de des, pentru că suntem aproape. Ne plimbăm pe toate străduţele, vedem căsuţele vechi, sunt pasionată de arhitectura tradiţională, ne oprim apoi şi în satul Zebil, unde sunt nişte construcţii frumoase ridicate de prin 1920 sau mai devreme. Ne place portul turistic din Sarichioi”, a afirmat Gabriela Istode din Galaţi.

Punctele de gastronomie locală au fost promovate în urmă cu mai mulţi ani de asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, iar în judeţul Tulcea ar funcţiona în momentul de faţă circa 50 de asemenea entităţi, potrivit Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii, care gestionează Registrul naţional al acestor puncte şi oferă consultanţă gratuită persoanelor care doresc să înfiinţeze o asemenea structură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *