Mult prea des și pentru mult prea mult timp, tofu a purtat reputația de ingredient fad, plictisitor, lipsit de inspirație. Chef Daniel Patterson, bucătar cu stele Michellin, restaurator și scriitor gastronomic, spunea în 2006: „Pentru mintea mea americană, tofu însemna mâncare de hippy plictisitoare și insipidă. Cine ar fi știut că are o rudă atât de sexy și elegantă?”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ruda sexy la care se referea chef Patterson este, potrivit delish.com, yuba, cunoscută și ca „pielea de tofu” – este „smântâna” care se formează deasupra laptelui de soia când este fiert, un pas esențial în procesul de fabricare a tofu-ului. Yuba este, în esență, tot tofu. Iar azi vă prezentăm tofu și toate “rudele” sale.
Ce este Tofu?
Tofu, sau dòufu în chineză, înseamnă literalmente „caș de fasole” sau „fermentat de fasole”.
Tofu se obține printr-un proces în trei etape:
- Se înmoaie boabele de soia curățate, se macină împreună cu apă și se fierbe amestecul pentru a obține lapte de soia gătit.
- Se adaugă un coagulant pe bază de sare, cum ar fi sulfatul de calciu (gips), clorura de magneziu sau clorura de calciu, pentru a transforma laptele de soia în caș.
- Se presează cașul pentru a forma blocuri de tofu.
Practic, tofu este ca o versiune originală a brânzei vegane. Primul pas seamănă mult cu metodele de a face lapte vegan acasă, precum laptele de migdale sau de ovăz. Încălzirea și coagularea sunt asemănătoare procesului prin care se obține brânza ricotta sau mozzarella. În funcție de variațiile în tehnică și tratamentele aplicate soiei, apar diferite tipuri de tofu.
Tipuri de tofu
Mulți oameni se gândesc la tofu doar ca la acel produs dintr-un recipient alb de plastic, care variază de la texturi fine, mătăsoase, până la blocuri super ferme.
Tofu la cutie este uimitor și versatil: este relativ sărac în grăsimi și calorii, bogat în calciu (sau magneziu, în funcție de coagulant) și fier, și este o sursă de proteine vegetale foarte accesibilă.
Dar majoritatea explicațiilor despre tofu se opresc aici și nu îndrăznesc să exploreze vasta lume a produselor din tofu care sunt disponibile pentru tine, dacă ești dispus să te aventurezi în universul fascinant al soiei.
Tofu la Cutie
Tofu este fad, în același fel în care mozzarella, ricotta și untul sunt fade: gustul este foarte pur și subtil, dar prezent pentru un gust sensibil. Trebuie să-l îngrijești și să lucrezi cu el pentru a-i scoate în evidență caracterul și a-l îmbogăți cu aromele pe care dorești să le simți.
Tipuri :
- Silken (mătăsos) – este în mare parte nepresat, ceea ce îi dă o textură extrem de delicată. Ideal pentru a fi consumat crud, pe timp de vară, cu ulei de susan, ulei de chili, sos de soia și oțet, alături de o salată de castraveți zdrobiți. Este și alegerea perfectă pentru mapo tofu (tofu în sos picant) sau deserturi vegane ca smoothie-uri și cheesecake.
- Medium (mediu) – are o presare ușoară, pentru a elimina din apă. Este încă destul de moale și ideal pentru supe ca hot & sour.
- Firm / Extra Firm / Super Firm (ferm / extra ferm / super ferm) – acestea sunt mai rezistente și pot fi manipulate mai mult la gătit. Sunt excelente la cuptor, în stir-fry, la grătar sau mărunțite pentru a fi gătite ca „scramble”.
Cum păstrăm tofu
După deschidere, păstrează tofu într-un recipient acoperit în frigider și consumă-l în patru – șapte zile. Mulți preferă să-l păstreze acoperit cu apă, așa cum păstrează brânza feta. Pentru o păstrare mai lungă, poate fi congelat – textura se va schimba semnificativ, devenind buretoasă și perfectă pentru absorbția marinadelor.

Cum poți prepara tofu
- Bulete de tofu prăjit – Bucățile de tofu prăjit în baie de ulei sunt crocante la exterior și ca un burete în interior. Sunt perfecte în supe și tocănițe vegane, sau în stir-fry-uri picante. Au o textură ușor elastică și absorb minunat aromele din sosuri sau supe.
- Tofu afumat – Pentru cei care doresc un tofu cu gust intens direct din ambalaj, tofu afumat este alegerea potrivită. În magazine sau pe site-uri vei găsi foi, fâșii sau blocuri de tofu afumat, cu o culoare caramelizată. Aroma de fum este subtilă (cam 25–40% din cea a unui cașcaval Gouda afumat), iar uneori sunt și condimentate. Poate fi adăugat în salate, servit ca aperitiv sau garnitură, stropit cu ulei de chili.
- Yuba (Piele de Tofu) – Se vinde în formă uscată, ca niște foi fragile, de culoare crem. După rehidratare peste noapte, în apă rece, devine moale și flexibilă. Yuba are un gust bogat, ușor dulceag, iar textura este între paste al dente și o omletă foarte subțire. O poți folosi oriunde ai folosi tofu solid – este delicioasă în supele acrișoare alături de urechi de lemn crocante.
- Tofu Fermentat – Cunoscut sub numele de fǔrǔ, se vinde în borcane cu saramură și este sărat și intens mirositor. Folosește-l ca pe un condiment puternic – ca sosul de pește sau Vegemite, în cantități mici. Este moale, ca untul la temperatura camerei, și este minunat adăugat în orez aburit sau terci de orez (congee), împreună cu alte toppinguri.