Trofeele ”Porumbul de aur”: Un fermier din județul Ialomița a obținut 17 tone / ha, pe un teren irigat prin picurare / ”Este cea mai economică metodă de irigare” – Cristian Iacob

porumb, porumbul de aur, forumul appr, fermier foto Facebook/@FarmConect

Fermierul Cristian Iacob, administrator S.C. Cristagri, din localitatea Bordușani, județul Ialomița, a primit distincția ”Porumbul de aur”, secțiunea ”Irigare prin picurare”, în cadrul Congresului Forumului APPR, ediția X, organizat, joi, 13 februarie, la București. 

Aceasta este o nouă secțiune introdusă de Forumul APPR în competiția ”Porumbul de aur”, semnalul fiind că metoda de irigare prin picurare la porumb s-a extins în ultimii ani. 

Precizăm că irigarea prin picurare este folosită de obicei în culturile de legume și în plantațiile de pomi fructiferi, însă a fost adoptată și de cultivatorii de porumb. 

”Este cea mai economică soluție de a uda cultura de porumb, fiind optimă pentru terenurile în pantă”, a declarat fermierul.

Producția obținută anul trecut în sola irigată prin picurare a fost de 17 tone / ha. Cristian Iacob lucrează o suprafață totală de 650 de ha.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Câștigătorii secțiunilor tradiționale: ”Irigare prin aspersiune” și ”Fără irigații” au fost:

Compania Agricost ( deținută de Al Dhara – Emiratele Arabe Unite ), din Insula Mare a Brăilei, reprezentată de Ionuț Vicliuc, director tehnic ( producție 18,6 tone/ha, porumb irigat prin aspersiune ) 

respectiv KC Agro, administrator Ionel Grâu,  Buziaș, jud. Timiș ( producție 15 tone / ha, porumb neirigat ).

Fermierul din județul Timiș a declarat cu ocazia primirii trofeului că ”fără noroc nu poți obține nimic”, explicând că a beneficiat de precipitații la momentul potrivit. 

Seceta manifestată în 2024 în România a afectat culturile de porumb, cu precădere în fermele din sudul și estul țării. Comisia Europeană aproximează o producție de 7.580.000 tone, în scădere față de 2023, când în România au fost recoltate aproximativ 8.740.000 de tone.

Datele comerciale europene arată că România ocupă locul doi la exportul de porumb pe piețele terțe, cu o cantitate de 416.586 tone livrată în intervalul 1 iulie 2024 – 9 februarie 2025. Pe locul I se situează Polonia, cu 428.045 tone.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *