Trei feluri de a marina carnea de miel pentru ca să-ți iasă o friptură care se topește în gură/ Bonus: la ce temperatură să setezi cuptorul

Ioana Costescu 18 aprilie 0 comentarii 22399 vizualizări
Trei feluri de a marina carnea de miel Sursa foto: Joseph Gough | Dreamstime.com

Marinarea reprezintă un pas crucial în pregătirea unei fripturi de miel care să impresioneze, transformând un preparat simplu într-un deliciu culinar. Deși majoritatea românilor cunosc metodele tradiționale de preparare, puțini sunt cei care înțeleg cu adevărat importanța acestui proces, care poate ridica gustul cărnii de miel la un alt nivel, astfel încât friptura să se topească în gură.

Durata ideală pentru marinarea cărnii variază între 8 și 24 de ore, în funcție de mărimea bucății. În cazul pulpelor, care sunt mai groase, este recomandat un minim de 12 ore, preferabil 24 pentru ca aromele să pătrundă adânc. Bucățile mai mici, cum sunt cotletele sau coastele, pot fi marinate timp de 8 ore pentru un rezultat perfect.

Ce punem într-o marinadă standard

În afară de ceapă și/sau usturoi, marinada trebuie să includă și un element acid, care ajută la frăgezirea naturală a cărnii. Vinul, sucul de lămâie sau iaurtul sunt ingrediente ideale, deoarece contribuie la descompunerea proteinelor și facilitează absorbția condimentelor.

O rețetă echilibrată de marinadă conține: o parte acid, două părți ulei și condimentele preferate.

Ierburile mediteraneene precum rozmarinul, menta sau cimbrul oferă o notă rafinată cărnii de miel. Dacă dorești un gust cu influențe orientale, poți adăuga un strop de chimion, scorțișoară sau curry.

Pentru un plus de savoare, poți integra în marinadă și un ingredient dulce – cum ar fi mierea, siropul de arțar sau agave. Acestea contribuie la formarea unei cruste aurii și gustoase, cu o ușoară notă dulce-sărată.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Este important ca înainte de a fi pusă la cuptor, carnea să fie lăsată la temperatura camerei timp de o oră. Astfel, aceasta se va găti uniform, iar sucurile se vor păstra în interior.

Marinada rămasă o vom strecora și o putem transforma într-un sos ideal pentru a însoți friptura și garniturile de Paște.

3 idei de marinadă

  1. Ulei de măsline extravirgin, vin roșu, oregano, 1-2 lingurițe de miere, usturoi (căței de usturoi zdrobiți sau usturoi verde tocat mărunt)
  2. Ulei de masline extravirgin, bere (eventual neagră), usturoi, rozmarin proaspăt
  3. Ulei de măsline extravirgin, câteva linguri de oțet Jerez sau balsamic, un borcan de iaurt, mentă.

BONUS: La ce temperatură ar trebui să pui friptura în cuptor

Pentru un miel fraged care se taie cu furculița, puneți mielul marinat în tavă, pe pat de legume și/sau cartofi și două jumătăți de căpățână de usturoi. Acoperiți tava cu o foaie de copt și pe deasupra cu folie de aluminiu.

Dați în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 3 ore.

Apoi scoateți foliile acoperitoare, ridicați temperatura la 200 de gr și mai lăsați jumătatea de oră, să fie rumenit.

Citește și VIDEO | Reducția din zeama de la friptură – un sos perfect pentru carne, cartofi sau orez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *