Tigaie ceramică sau acoperită cu ceramică? Diferențele dintre ele te vor ajuta să o alegi pe cea mai bună/„Nu conțin substanțe chimice dăunătoare”

Tigaie ceramică sau acoperoită cu ceramică? Foto: Pexels

Tigăile acoperite cu ceramică au câștigat teren în ultimii zece ani. Fiind antiaderente, necesită mai puțin ulei și, prin urmare, avem posibilitatea să găti mai sănătos. Dar ce diferență este între cele acoperite cu ceramică și tigăile ceramice? Pe care ar trebui să o alegi? Explicațiile vin de la specialiștii de la Taste of Home.

Pentru cei care folosesc aceleași tigăi acoperite cu teflon de aproape un deceniu, specialiștii le transmit că este timpul să facă „un upgrade”. Problema este că atunci când vine vorba de vase de gătit, există o mulțime de tipuri diferite de luat în considerare. Între oțel inoxidabil, fontă și ceramică, să găsești cel mai bun tip de tigaie poate fi o luptă nesfârșită cu încercări și eșecuri. Asta însă, doar până veți găsi vasele ceramice, promit ei.

Apoi explică de ce tigăile ceramice sunt mai sigure pentru gătit, după ce au încercat o astfel de tigaie produsă de Xtrema. „Sunt vase de gătit sigure, fiabile, care nu conțin substanțe chimice dăunătoare pentru totdeauna precum PFAS. Spre deosebire de vasele de gătit acoperite cu ceramică, Xtrema utilizează numai ceramică la construcția vaselor lor. Asta înseamnă că nu există miez de oțel sau acoperire ceramică – doar o bucată de ceramică gătită în cuptor formează întreaga tigaie, inclusiv mânerul”, arată ei.

Diferența între vasele ceramice și cele acoperite cu ceramică

Există mai multe beneficii dacă optezi pentru vasele ceramice. Primul și cel mai important este acela că nu există substanțe chimice. Pe de altă parte, mâncarea nu se lipește. „Principala diferență dintre cele două este că vasele din ceramică pură nu conțin metal. Este făcut exclusiv din lut și alte elemente de pe pământ. Acest tip de vase de gătit, care este o bucată solidă de material, este format, arse într-un cuptor și finisat cu o glazură care îi conferă o suprafață netedă, neporoasă și oarecum natural antiaderentă”, explică Sarah Farmer, directorul executiv culinar al Taste of Home.

Ea notează că, spre deosebire de tigăile acoperite cu ceramice, proprietățile antiaderențe ale vaselor de gătit complet din ceramică nu se diminuează în timp. „Vasele acoperite cu ceramică au o bază metalică (de obicei aluminiu) cu un strat de acoperire ceramică antiaderentă. Este minunat de antiaderent la început, dar în timp, stratul de acoperire se diminuează, expunând în cele din urmă alimentele la baza metalică, iar alimentele vor începe să se lipească”, mai arată ea.

Avantaje și dezavantaje ale tigăii ceramice

Vasele de gătit integral din ceramică sunt rezistente la zgârieturi și, atunci când sunt utilizate corespunzător, pot dura ani și ani. „Deoarece reține căldura mai mult decât vasele acoperite cu ceramică, l-aș folosi pentru supe și orice număr de rețete de plită în care vreau să mențin temperatura. Îmi place și versatilitatea vaselor de gătit complet ceramice. Ceea ce este important pentru mine cu vasele de gătit nu este doar performanța generală, ci și durabilitatea. Aș prefera să am mai puține piese de calitate și să reziste la gătit, decât să am multe piese care ar putea funcționa bine doar în anumite condiții și au o durată de viață limitată. Privind diferențele dintre cele două tipuri principale de vase de gătit ceramice, ceramică pură și acoperite cu ceramică, pe termen lung, aș merge pe prima variantă”, a mai spus ea.

Avantajele folosirii tigăilor ceramice

  • Încălzire rapidă, uniformă
  • Se lipește foarte puțin, cu condiția ca bucătarii să folosească suficientă grăsime
  • Nivel de rumenire comparabil cu fonta
  • Menține mult timp căldură
  • Poate fi folosită la cuptor, cuptor cu microunde și mașină de spălat vase
  • Funcționează pe aproape toate sursele de căldură, inclusiv pe foc și pe grătar

Dezavantaje

  • Unele se lipesc dacă nu sunt încălzite sau unse corespunzător
  • Nu se pot folosi ustensile metalice în ele
  • Nu sunt compatibile cu plita cu inducție
  • Ceramica este fragilă și cu siguranță se va sparge dacă va fi scăpată

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *