Pentru cine nu a auzit de celebra tarte Tatin, merită amintit că este un desert clasic în Franța născut pur și simplu dintr-o greșeală. Caroline și Stéphanie Tatin, proprietare ale unui hotel cu restaurant din Lamotte-Beuvron făceau într-o o tartă cu mese și au uitat să așeze întâi aluatul în tavă. Au așezat direct merele, și ca să salveze situația, pentru că nu mai era timp, le-a venit ideea să așeze deasupra aluatul. Avea să se nască, astfel, un tip nou de tartă, răsturnată, cu fructele dedesubt și aluatul deasupra.
Practic, avem de pregătit merele felii sau bucăți mai mari, peste care se toarnă un sos caramel, și se acoperă cu un aluat friabil, în limbaj de specialitate numit aluat brisée.
Ingrediente pentru o tavă de circa 22 de cm diametru
4 mere roșii de dimensiuni medii
1 lingură de zahăr
1 vârf de cuțit de sare
-pentru aluat:
250 g făină
125 g unt la temperatura camerei
1 gălbenuș de ou
50 g apă
sare
-pentru sosul caramel:
150 g zahăr
60 g unt
câteva linguri de apă
Procedeu
Începe prin a prepara aluatul, pentru că apoi trebuie să stea puțin să se odihnească – așa se zice în jargonul cofetarilor și brutarilor.
Lucrând într-un bol mare, amestecăm făina cu untul cubulețe, frământân rapid până avem o consistență ca de nisip.
Separat, batem oul cu apa și un praf de sare, apoi încorporăm acest amestec în făina cu unt. Amestecăm doar minimal, până aluatul devine compact.
Cu un sucitor de lemn, întindem în formă rotundă de circa 20 și un pic de centrimetri diametru și dăm așa la frigider foaia de aluat, învelită în folie.
Între timp, curățăm merele de coajă, le tăiem în sferturi sau în felii mai subțiri, după preferințe, și le dăm deoparte.
Preparăm acum sosul caramel într-o oală în care topim zahărul cu 2-3 linguri de apă rotind vasul, fără a amesteca. Când caramelul devine auriu, adăugăm untul și amestecăm până cele două componente se amalgamează.
Cum așezăm în tavă merele, sosul și aluatul
Se transferă sosul caramel într-o tavă rotundă unsă cu unt.
Peste sos se așează merele, cu partea concavă în jos și cât mai apropiate între ele, să se susțină reciproc. Se presară o lingură de zahăr și un strop de sare pe ele.
Se acoperă acum cu foaia de aluat care a stat la frigider, îndoind marginile spre exterior. Nu trebuie să fie extrem de regulată marginea, orice imperfecțiune de formă contribuie la farmecul acestei tarte care nu se poate produce industrial.
Se coace în cuptorul deja încălzit la 180 de grade, timp de 35-40 de minute, până când aluatul prinde culoare deasupra.
Se lasă să se răcească circa jumătate de oră înainte de o răsturna pe un platou și servi.
Este rețeta clasică a cunoscutei tarte Tatin și aparține prin excelență anotimpului rece, ideală pentru weekend. Este și mai bună dacă o preparăm azi și o servim mâine, mai ales că se pretează foarte bine la a fi reîncălzită.
Citește și: https://g4food.ro/tarta-de-mere-cu-compozitie-simpla-ca-de-pandispan-sau-chec/