Tania Fântână, nutriționist: Nu minimaliza importanța mersului pe jos, chiar dacă ai o dietă sănătoasă / Degeaba este sângele tău plin de toți nutrienții dacă nu ajunge unde trebuie

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Dieta, în sensul de mod de a mânca, nu este neapărat legată de slăbit sau de restricții medicale. Atunci când vrei să ai grijă de tine, de sănătatea ta, pe lângă felul în care mănânci este foarte important să te miști. Degeaba este sângele tău plin de toți nutrienții dacă el nu ajunge pe unde trebuie, în tot corpul tău, până și în cele mai fine vase de sânge.

Că este bine să ne mișcăm cred că suntem cu toții conștienți de asta. Cum se poate mișca un om care locuiește la bloc și care are o activitate legată de calculator? Mergând la sală sau mergând pe jos cât de mult poate.

Dacă v-ați găsit o sală cu care sunteți confortabil și mergeți acolo de 3-4 ori pe săptămână și vă mișcați cât de cât în restul timpului, puteți spune că ați ieșit din zona de sedentarism.

Pe lângă toate soluțiile magice propuse de sălile de sport, eu v-aș ruga să nu minimalizați importanța mersului pe jos în viața noastră. Dacă ne gândim puțin, părinții și bunicii noștri nu au mers la sală niciodată. Ce e drept, ei nu lucrau la calculator ca noi, ci lucrau pământul de pe urma căruia se și hrăneau. Pe măsură ce jobul nostru implică tot mai mult stat pe scaun, trebuie să găsim și soluții alternative să ne mișcăm. Mersul pe jos rămâne una dintre cele mai naturale și firești activități pe care le putem avea.

Hai să vedem cum poți maximiza efectele benefice ale acestei activități:

– Dacă îți dorești să slăbești, studiile spun că trebuie să faci minim 10.000 de pași pe zi. Sigur că atenția la porții rămâne, dar deficitul caloric este mai rapid dacă depășești acest prag zilnic de pași.

– 2-3 reprize pe zi de mers pe jos sunt mai eficiente decât una singură. Deci, în loc să parcurgi cei 10.000 de pași deodată, împarte distanța în două. Eventual, una dimineața și una seara. Așa o să-ți fie și ție mai ușor să gestionezi timpul.

– Mersul pe jos arde mai multe calorii dacă ai și ruperi de ritm. Alternează porțiunile în care mergi mai rapid cu altele în care mergi mai încet. Nu îți lăsa corpul să lenevească. Surprinde-l cu unele ruperi de ritm ca să-l forțezi să ardă mai multe calorii.

– Dacă ai ceva de cărat, vei arde mai multe calorii. Este normal, mușchii depun mai mult efort pentru a te deplasa.

– Adoptă o atitudine activă în general. Nu te limita la plimbările programate. Mai uită de lift, mai lasă mașina acasă atunci când se poate. Te asigur că orice efort în plus o să conteze pozitiv pentru starea ta de bine.

Alege o zonă verde, mai puțin poluată, dacă este posibil, pentru plimbările tale, pentru a nu lua în piept toată poluarea din oraș.

Dacă ești o persoană care lucrează mai mult de acasă și nu ești mare fan al sălilor de sport, să ieși din casă, să păstrezi legătura cu natura, cu oamenii, cu viața din afara tastaturii sunt esențiale pentru starea ta de bine și chiar pentru starea ta mentală pe termen lung.

Ca și cifre, aproximativ 15 minute de mers pe jos înseamnă 1.500 de pași. 10.000 de pași înseamnă 8 km de mers pe jos, adică aproximativ 1h și 30 min. O zi sedentară este una în care mergi mai puțin de 5.000 de pași zilnic.

Nu uita de sticla de apă atunci când pleci la plimbare. Rezumă-te la apă pentru o economie de calorii. Nu bea caloriile pe care le arzi prin efort fizic.

Menține o rutină de mișcare, de orice natură ar fi ea, constantă în viața ta. Chiar dacă ți se pare că acum nu faci mare lucru, o să observi pe cântar efectele renunțării la ea. Nu uita că șocurile și perioadele foarte intense de mișcare sau de dietă fac mai mult rău organismului pe termen lung. Nu face experimente pe tine. Ești un exemplar unic și meriți să te tratezi cu respect și blândețe.

Citește și Ce poți să gătești când stai la rulotă? Nutriționistul Tania Fântână oferă 17 idei de mâncare sănătoasă, prietenoasă cu silueta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *