Tania Fântână, nutriționist: E ok să trișezi de la alimentația sănătoasă? Ce este o „cheat meal” și cum este diferită de o „cheat day”?

tania fantana, nutritionist, cheat meal, cheat day Sursa foto: Gerasinajulia | Dreamstime.com

„Cheat meal” înseamnă o masă pe care o ai în timp ce ții dietă și care nu s-ar înscrie în planul tău normal de mese. De obicei, este vorba de făinoase și dulciuri, cele două categorii cel mai puțin prezente într-o dietă de slăbit.

Cheat meal-ul mai poate fi ceea ce tu mănânci forțat de împrejurări, cum ar fi o aniversare, o petrecere la care ești invitat sau vizita într-o țară cu specific culinar aparte. De obicei, cheat meal-ul te găsește el pe tine, nu trebuie să-l cauți tu.

Dacă, atunci când începi dieta de slăbit, ești ferm convins că vei renunța la plăcerile tale alimentare datorită acestui măreț obiectiv, pe măsură ce zilele trec, amintirile încep să te chinuie. Mai mult de atât, câteodată parcă și destinul te încearcă. Dacă îți e poftă de covrigi, vei întâlni în acea zi numai oameni ce mănâncă niște covrigi chiar lângă tine. Dacă îți e poftă de pizza, vei vedea numai reclame la așa ceva sau scutere cu livratori și așa mai departe.

Dar care sunt parametrii în care să se încadreze o astfel de masă de trișat astfel încât să nu ne afecteze zile întregi după aceea?

– În primul rând, să fie o masă de trișat și nu o zi de trișat (cheat day). Pe parcursul unei zile întregi putem aduna câteva mii de calorii în plus, față de planul nostru de zi cu zi. O astfel de zi foarte bogată te poate face ca următoarele zile să fie dedicate anulării efectului acestei zile. Nu cred că acest efort merită. Motivația o să scadă foarte mult, iar șansele abandonării planului de slăbit sunt foarte mari.

– Caloriile adunate în această zi în care trișezi să fie cu maxim 50% mai mari față de cât mănânci tu de obicei. De exemplu, dacă de obicei mănânci 1.000 de calorii, în ziua trișării să mănânci 1.500 kcal. În acest fel, excedentul caloric nu va afecta și zilele următoare și nu va crea multă grăsime extra. Dacă în această zi alegi să te miști mai mult, e chiar posibil ca excesul tău caloric să treacă neobservat în balanța caloriilor.

– Dacă alegi ca masa ta de trișat să fie o prăjitură sau două eclere, mănâncă acest dulce după prânz, după o masă principală. Impactul asupra glicemiei nu va fi la fel de violent și insulina secretată va fi mult mai mică decât dacă ai mânca același dulce pe stomacul gol. Rezultatul este că te vei îngrășa mai puțin.

– Nu faceți foamea câteva zile doar pentru a mânca ceva „interzis” în weekend sau într-o anumită zi. Legătura cu mâncarea trebuie să fie una sănătoasă, nu una cu planificări, strategii și șocuri date organismului.

– Cheat meal-ul nu este obligatoriu în dietă. Cu siguranță nu vă slăbește, dar poate fi folosit doar pentru a nu mai avea liste cu alimente interzise și alimente acceptate. Vă dă impresia că sunteți stăpânii farfuriilor voastre și nu aveți o viață plină de interdicții, inclusiv la capitolul mâncare. Vă poate aduce relaxare sau clipe de răsfăț alături de cei dragi.

– Dacă încercați să vă feriți de anumite obiceiuri ce v-au afectat greutatea și stima de sine mult timp, nu începeți să reintroduceți rapid fix aceste obiceiuri. Va fi greu apoi să reveniți la disciplină și această reintroducere poate atrage după ea și alte dezechilibre. Însănătoșirea legăturii cu mâncarea cere timp. Timp de vindecare. Nu testați aceste limite decât când simțiți că o farfurie de mâncare „interzisă” nu mai stârnește în voi aceeași furtună de trăiri.

Mesele ce nu se înscriu într-un plan tipic de slăbit, luate din când în când și care nu sunt alcătuite din mâncare de tip fast food vă pot ajuta să vă mențineți kilogramele mult dorite pe termen lung și vă aduc confortul psihic și mulțumirea în ceea ce privește legătura voastră cu mâncarea. Și în acest caz, o atitudine blândă este mult mai profitabilă pe termen lung.

Mâncatul sănătos nu trebuie să însemne obsesie pentru alimente și ștergerea lor pe viață din meniul nostru. Trebuie doar să înțelegem că anumite ingrediente ne ajută să fim sănătoși și activi, iar altele nu. Frecvența de consum o dozăm după ce decidem ce e important pentru noi: bucuria de moment sau mulțumirea de sine pe termen lung.

Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *