Tania Fântână, nutriționist: Câteva sfaturi pentru cei certați cu apa… de băut

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Când e cald afară, așa cum e zilele acestea, toată lumea își aduce aminte să bea apă. Ce faci însă dacă a venit canicula și tu ești deja deshidratat?

Uite câteva sfaturi rapide de urmat:

– Pe lângă apa băută din sticlă, de care tu fugi, include în dietă cât mai multe alimente cu conținut ridicat de apă: supe sau ciorbe, iaurturi, fructe și legume. Desigur că acestea din urmă vin și cu caloriile de rigoare. Să bei apă simplă este cel mai „ieftin” mod de a te hidrata din punct de vedere al caloriilor.

– Fă-ți limonadă. Adică ia o sticlă de apă de 1 l și toarnă în ea sucul de la 1 lămâie sau două, câteva lingurițe de miere și cam atât. Dacă ai ghimbir prin casă, poți răzui o bucată de rădăcină pentru un plus de gust și ajutor la digestie.

– Pentru a fixa această apă în organism, adaugă în dieta ta alimente cu conținut ușor crescut de sare. Câteva măsline dimineața, o salată grecească la prânz sau seara. Atenție, nu spun să turnați sare cu polonicul, doar să nu mâncați complet nesărat în această perioadă în care oricum transpirăm mult mai mult decât de obicei.

– Puneți apă într-un termos. Faptul că acest lichid e rece o să te atragă mai mult pe temperaturi ridicate și, mai ales, o să uiți de gândul de a te duce să-ți cumperi o sticlă de băuturi carbogazoase de la magazinul pe lângă care treci pe stradă.

– Ca apa pe care o bei să te hidrateze mai bine, poți să pui în ea 1-2 pliculețe cu electroliți sau săruri de rehidratare. Dacă mergi la sală, sigur ai prin dulap ceva pastile efervescente sau plicuri. Ceva sodiu, magneziu, glucoză, calciu, potasiu și clor în apa pe care o bem ne dau o ușoară senzație de prospețime, de vioiciune. Sigur că nu o să pui asta în fiecare cană pe care o bei. Respectă doza recomandată pe ambalaj.

– Bea apă constant pe parcursul zilei, cu înghițituri mici. Ideea este ca această apă să apuce să fie folosită de rinichi, nu să fie trimisă direct către excreție din cauza volumului prea mare băut odată. Două înghițituri odată cred că reprezintă un volum bun pe repriza de hidratare.

– Dacă pur și simplu uiți să bei apă, descarcă-ți o aplicație care să te reamintească să bei apă. Este nevoie de acest exercițiu pentru câteva săptămâni, după care o să ți se facă sete dacă nu continui cu aceeași frecvență de băut apă. Deci, nu o să stai toată viața cu acel bip sau notificare de la aplicație ca să bei apă.

– Dacă vrei să nu te duci foarte des la baie atunci când începi să te hidratezi mai bine, fă următorul exercițiu: atunci când îți vine să mergi la baie, amână momentul cu 5 minute la fiecare săptămână. Fă așa de fiecare dată până când frecvența de a urina este una cu care tu ești confortabil. Atunci când creștem cantitatea de apă băută în fiecare zi, o consecință neplăcută este această frecvență prea mare. Mulți preferă să stea deshidratați decât să meargă atât de des la baie. Ce încerc să vă spun este că, în timp, vă veți antrena mușchii vezicii să rețină urina mai mult timp și să nu vă mai trimită la baie la fiecare 15 minute. Totul cere consecvență în acest domeniu al sănătății.

– Dacă te duci la baie peste noapte mai mult de două ori, nu mai bea apă cu 2-3 ore înainte de somn. Lipsa somnului este ceva greu de dus a doua zi și îți ia foarte mult din starea de bine, orice ai mânca sau ai bea.

– Pe perioada caniculei, limitează băuturile diuretice, cum ar fi ceaiul verde, cafeaua și alcoolul. Știu că ți se pare că pe moment îți dau energie, dar la sfârșitul zilei bilanțul energetic este negativ. Mai multă cafea și alcool nu îți vor da acea stare de energie de care tu ai nevoie.

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Ce pun în coș în fiecare duminică la cumpărături / Margarină iau doar ca să ung ușa la bucătărie dacă scârțâie / E important să-ți cumperi ceva „pentru suflet”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *