Potrivit raportului „World Happiness Report 2025”, Taiwan este acum locul cel mai fericit din Asia, urcând de pe locul 31 pe locul 27 în clasamentul global al celor 147 de țări și teritorii analizate. Acesta a reușit astfel să depășească Singapore, care a dominat topul în anii anteriori. Taiwan este o insulă democratică autoguvernată, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său, notează CNBC.
În fruntea clasamentului global al fericirii se află din nou țările nordice, cu Finlanda pe primul loc pentru al optulea an consecutiv, urmată de Danemarca, Islanda, Suedia și Țările de Jos.
Raportul privind fericirea globală este rezultatul unei colaborări între unii dintre cei mai renumiți experți și cercetători în domeniul bunăstării. Clasamentul este bazat pe datele furnizate de Gallup World Poll, care a măsurat evaluările subiective ale oamenilor asupra calității vieții lor, în medie pe o perioadă de trei ani (2022-2024).
Printre factorii analizați se numără PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și corupția, care pot oferi o mai bună înțelegere a diferențelor dintre națiuni.
Mâncatul împreună – o sursă esențială de fericire
Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare în Bunăstare de la Universitatea Oxford și editor al raportului, subliniază un aspect important al studiului din acest an: „Raportul de anul acesta ne încurajează să privim dincolo de determinanții tradiționali precum sănătatea și bogăția. Se pare că mâncatul împreună și încrederea în ceilalți sunt factori mult mai puternici de bunăstare decât am fi crezut”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Potrivit datelor Gallup, impactul mâncatul împreună asupra bunăstării subiective este „asemănător cu influența venitului și șomajului”. Persoanele care iau mai multe mese cu ceilalți raportează niveluri semnificativ mai mari de satisfacție.
Taiwanul se remarcă printr-un număr ridicat de mese luate împreună, cu un total de 10,1 mese din 14 consumate alături de alți oameni, ceea ce plasează țara pe locul 8 global în acest sens, dintr-un total de 142 de țări. De exemplu, „Taiwanezii raportează că 5,5 cine din 7 sunt luate în compania altor persoane și că 4,7 prânzuri sunt de asemenea consumate împreună”, explică De Neve.
În contrast, alte regiuni din Asia de Est și de Sud, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, raportează un nivel mai scăzut de a lua masa cu alte persoane. Aceasta se poate datora, în parte, creșterii numărului de persoane care trăiesc singure și îmbătrânirii demografice.
Încurajarea întâlnirilor în jurul mesei
De Neve adaugă: „În această eră a izolării sociale și polarizării politice, trebuie să găsim modalități de a aduna oamenii din nou în jurul mesei. Este esențial pentru bunăstarea noastră individuală și colectivă”.
Pe lângă Taiwan, Vietnam a înregistrat o creștere semnificativă în clasamentul global al fericirii, urcând de pe locul 54 în 2024 pe locul 46 în acest an, fiind una dintre țările care au avut cel mai mare salt în ultimele cinci ani, de la locul 83 în 2020.