Există date conform cărora supa de pui a fost folosită pentru efectul ei „terapeutic” încă din anul 60, d.Hr. Aceasta este amintită în enciclopedia în cinci volume a lui Pedanius Dioscorides, un chirurg al armatei care a servit sub împăratul roman Nero. Enciclopedia lui a fost consultată de primii vindecători timp de mai bine de un mileniu, dar originile supei de pui datează cu mii de ani mai devreme, în China antică, arată The Conversation.
Iar odată cu instalarea sezonului rece, acest preparat atât de cunoscut începe din nou să intre în atenția noastră. Întrebarea firească este dacă supa de pui este doar un placebo, adică oferă beneficii psihologice în timp ce suntem bolnavi, fără un beneficiu terapeutic real? Sau chiar conține ceva care ajută.
Un dietetician și profesor de dietetică și nutriție spune că, deși e conștient de calitățile supei de pui, și anume faptul că e servită caldă, are o aromă bogată și savuroasă, conține legume, însă ceea ce îi dă acel gust distinctiv este „umami” – a cincea categorie de senzații gustative, alături de dulce, sărat, acru și amar. Este adesea descris ca având un gust „de carne”. Termenul vine din japoneză și înseamnă „savuros” sau „gust plăcut” și este întâlnit în mod natural în alimente care conțin cantități mari de glutamat, un aminoacid prezent în proteine. Mâncărurile umami includ brânzeturile maturate (precum parmezanul), roșiile coapte, sosul de soia, algele marine, carnea de vită și supele clare. Acest gust amplifică savoarea celorlalte ingrediente și conferă mâncărurilor un caracter delicios și satisfăcător, adesea greu de descris prin alte gusturi.
Apetit îmbunătățit, digestie mai bună
Studiile arată că gustul este esențial pentru proprietățile vindecătoare ale supei de pui. Studiile mai arată că pacienții cu afecțiuni ale căilor respiratorii superioare mănâncă brusc mai puțin sau nu mănâncă deloc. Acest lucru se datorează faptului că bolile acute provoacă un răspuns inflamator care poate scădea apetitul. Însă atunci când nu mâncăm suficient este mai puțin probabil să obținem nutrienții de care avem nevoie, iar asta nu este o rețetă optimă pentru sănătatea imunitară și recuperarea după boală.
Dar dovezile sugerează că gustul umami din supa de pui poate ajuta la stimularea apetitului. Participanții la un studiu au spus că s-au simțit mai foame după ce au gustat prima înghițitură dintr-o supă cu aromă de umami adăugată de cercetători.
Alte studii sugerează că umami poate îmbunătăți și digestia nutrienților. Odată ce creierul nostru detectează gustul umami prin receptorii de gust de pe limbă, corpul pregătește tractul digestiv pentru a absorbi proteinele mai ușor. Acest lucru poate reduce simptomele gastrointestinale, pe care mulți oameni le experimentează atunci când nu se simt bine. Deși majoritatea oamenilor nu asociază infecțiile respiratorii superioare cu simptomele gastrointestinale, cercetările la copii au descoperit că virusul gripal a crescut simptomele de durere abdominală, greața, vărsăturile și simptomele diareei.
Poate reduce inflamația și nasul înfundat
Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la răni sau boli. Apare atunci când globulele albe migrează către țesutul inflamat pentru a ajuta la vindecare. Când acest proces inflamator are loc în căile aeriene superioare, are ca rezultat simptome comune de răceală și gripă, cum ar fi nasul înfundat sau curgerea nasului, strănutul, tusea și mucusul îngroșat.
Dimpotrivă, activitatea mai scăzută a globulelor albe din căile nazale poate reduce inflamația. Și, interesant, cercetările arată că supa de pui poate reduce numărul de globule albe care călătoresc către țesuturile inflamate. Face acest lucru prin inhibarea directă a capacității neutrofilelor, un tip de globule albe, de a călători către țesutul inflamat.
Ingredientele cheie fac diferența
Pentru a înțelege cu adevărat efectele vindecătoare ale supei de pui, este important să luați în considerare ingredientele supei. Nu toate supele de pui au proprietăți hrănitoare și de vindecare. De exemplu, versiunile ultraprocesate din conserva nu au mulți dintre antioxidanții găsiți în versiunile supelor preparate acasă. Cele mai multe versiuni conservate de supă de pui sunt aproape lipsite de legume consistente.
Nutrienții de bază din versiunile de casă ale supei fac diferența între supele conservate și cele de casă. Puiul oferă organismului o sursă completă de proteine pentru a combate infecția. Legumele furnizează o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți. Tăițeii, de asemenea, sunt o sursă de carbohidrați pe care corpul îi folosește pentru energie și recuperare.
Chiar și căldura supei de pui poate ajuta. Atunci când bem lichidul și inhalăm vaporii, crește temperatura căilor nazale și respiratorii. Asta slăbește mucusul gros care însoțește adesea bolile respiratorii. În comparație cu apa fierbinte, studiile arată că supa de pui este mai eficientă în slăbirea mucusului.
Ierburile și condimentele folosite uneori în supa de pui, cum ar fi ardeiul și ceapa, slăbesc și mucusul. Supa, care conține apă și electroliți, ajută la rehidratare.
Așadar, pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale supei de pui, este recomandată supă preparată în casă. La aceasta se poate folosi o varietate de zarzavaturi precum morcovi, țelină, ceapă, ierburi aromate și condimente. Dar dacă vreți o variantă mai comodă, alegeți un produs după ce ați citit cu atenție lista ingredientelor și a informațiilor nutriționale. Alegeți supa cu mai multe legume.
Pe scurt, cele mai recente studii științifice sugerează că supa de pui – deși nu este un remediu absolut pentru răceli și gripă – ajută cu adevărat la vindecare.