Într-un context tot mai incert în ceea ce privește stabilitatea rețelelor electrice, restaurantele din România sunt nevoite să își regândească strategiile de siguranță alimentară și continuitate a activității. Am discutat cu trei antreprenori din domeniul HoReCa despre cum gestionează penele de curent, dacă dețin generatoare și ce soluții au sau își doresc să implementeze.
„Generatorul ține în funcțiune zona de food și frigiderele”
Florin Opriș, administratorul complexului Ellipse din Craiova, afirmă că locația sa este deja pregătită pentru penele de curent. „Avem generator, pentru că nu e doar un restaurant, este și un hotel. Generatorul ține în funcțiune zona de food și frigiderele. Plus partea de protecție a oamenilor, partea de securitate la incendiu și alte elemente critice”, a declarat el pentru G4Food.
Totuși, Florin Opriș recunoaște că, deși funcțiile esențiale sunt acoperite, activitatea restaurantului în sine nu poate continua la capacitate normală în lipsa curentului electric din rețea. „Rămân funcțiunile de bază, dar nu putem vorbi despre un restaurant deschis à la carte în mod firesc… avem aceste lucruri asigurate (generatoare), inclusiv securitatea alimentelor”, a explicat el.
„Avem în plan un generator pe motorină, pentru cel puțin o săptămână”
Adrian Gemănaru, patronul restaurantului La Liman din Tulcea, nu are în prezent un generator, dar spune că acest aspect este în plan. „Ne-am tot gândit la asta. Intenționăm să achiziționăm un generator”, a declarat el pentru G4Food.
El este conștient de impactul pe care l-ar avea o pană de curent asupra calității serviciilor. „Cu siguranță ar afecta. De aceea, dacă facem o astfel de investiție, vrem ceva gândit pe termen lung… pe motorină, diesel, care să poată susține restaurantul chiar și o săptămână, două”, a menționat el.
„Am pierdut marfă și am închis localul din cauza penelor de curent”
Pentru Adrian Alexe, coproprietar al restaurantelor Bucătăria și Mosafir din București, penele de curent nu sunt doar un scenariu posibil, ci o realitate trăită. „E chiar un subiect sensibil, că mi s-a întâmplat asta chiar vara trecută, în ambele locații – și la Bucătăria, și la Mosafir. Da, problema e la rețea, care nu e schimbată și este și subdimensionată pentru nevoile oamenilor. De obicei s-a întâmplat să sară sau să se strice de la câte un transformator care aronda o zonă, să sară o siguranță… și am stat chiar câteva zile fără curent”, a declarat el pentru G4Food.
În ciuda dorinței de a instala un generator, spațiul limitat și zgomotul produs sunt impedimente majore. „La Bucătăria sunt două motive pentru care nu avem un generator: unu – lipsa de spațiu, n-am avea unde să-l punem; și doi – ar face un zgomot pe care trebuie să-l poți gestiona. Astea, transformatoarele, sunt de obicei pe motorină, ca să lucreze alternativ. Iar noi avem 380 băgat, având trifazic”, a explicat el.
Costurile pentru un astfel de utilaj sunt foarte mari, atât pentru achiziție, cât și pentru închiriere. Variantele de închiriere sunt încă limitate, iar în cazul unei urgențe, nu este posibilă aducerea rapidă a unui generator. Aceste echipamente sunt, de regulă, voluminoase, iar necesarul de energie într-un restaurant – mai ales într-unul racordat la rețea trifazică – este semnificativ, ceea ce face lucrurile și mai complicate. „Un generator este cam 1,20 m lățime, pe 90 cm adâncime, cu înălțime 1,10 m – ce găsisem eu ca variantă era destul de mare. N-aveam unde să-l amplasăm. Ne-am fi dorit, chiar la Musafir s-a întâmplat să avem pene de curent pe care le-am fi putut gestiona din acest generator”, a adăugat el.
„Un generator costă minim 15.000–18.000 de euro. Hai să zicem că-l cumperi – doar că nu avem spațiu unde să-l punem”
Însă, în cazul în care are loc o pană de curent mai mare, de amploare generală, nu există altă soluție decât închiderea restaurantului. Alimentele se strică, iar aceste pierderi nu sunt subvenționate. Nici nu a fost făcută vreo plângere în acest sens, deoarece s-a considerat că penele au fost cauzate de furtuni puternice.
„Am avut niște pierderi vara trecută – o dată de închis restaurantul și, în al doilea rând, de aruncat marfa care era în frigider. Deci, din cauza penelor de curent. Da. Eu, tehnic, m-am interesat, că eram disperat să găsesc o soluție. Un generator, cel minim de care aveam nevoie, era minim 15.000–18.000 de euro. Hai să zicem că-l cumperi – doar că nu avem spațiu unde să-l punem”, a declarat el.
Problema principală era spațiul. Dacă generatorul făcea zgomot, trebuia să se înțeleagă cu vecinii în privința locului în care să fie amplasat, astfel încât să nu îi deranjeze. Nici pe terasă, printre clienți, nu putea fi mascat – era o situație complicată.
Sursa foto: Pexels
Articolul a fost transcris cu ajutorul Vatis Tech