Dacă ți-ai propus să slăbești și dorești să atingi o greutate sănătoasă, strugurii pot fi incluși în dietă. Sunt gustoși și sățioși, săraci în calorii și grăsimi. Astfel, strugurii în curele de slăbire pot fi considerați chiar un aliment bun de luat în considerare, potrivit verywellhealth.com.
Iată ce valori nutritive găsim în 150 de grame (aproximativ o cană) de struguri:
Calorii: 104
Apă: 122 g
Carbohidrați: 27 g
Proteine: 1 g
Grăsimi: 0,2 g
Fibre: 1,4 g
Carbohidrații sunt, în mare parte, zaharuri simple, pe care organismul le utilizează ușor. Strugurii, practic, nu au grăsime, iar conținutul ridicat de apă și fibre te poate ajuta să te saturi rapid. Strugurii conțin, de asemenea, nutrienți importanți, inclusiv potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C și unele vitamine din grupul B. De asemenea, conțin antioxidanți, inclusiv resveratrol, un compus care poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Resveratrolul are și potențiale proprietăți împotriva obezității.
Specialiștii recomandă pentru femei 1,5 până la 2 căni de struguri pe zi, iar pentru bărbați, până la 2,5 căni de fructe pe zi, conform Departamentului Agriculturii din SUA.
Strugurii în curele de slăbire
Fructele proaspete, inclusiv strugurii, au multe beneficii pentru sănătate. Dar te pot ajuta să slăbești, dincolo de reducerea aportului de calorii?
În 2016, în urma unui studiu, cercetătorii au observat că, deși strugurii și alte fructe conțin zahăr (despre care se crede, adesea, că ar contribui la creșterea în greutate), acestea au fost asociate cu pierderea în greutate.
O revizuire a studiilor publicate în 2020 a analizat resveratrolul, pentru a determina dacă acesta contribuie la pierderea în greutate, ajutând organismul să absoarbă zahărul și stimulând metabolismul. Concluzia cercetătorilor a fost că a ajutat la reducerea greutății și la creșterea masei musculare.
Totuși, cercetările privind strugurii și contribuția lor la pierderea în greutate sunt neconcludente. Însă există interes și pentru alte beneficii pe care aceste fructe le pot avea pentru sănătate. Un studiu făcut pe șoareci a remarcat că strugurii au redus depozitele de grăsime în ficat și au prelungit durata de viață a animalelor.
Utilizarea strugurilor pentru pierderea în greutate
Strugurii sunt unul dintre cele mai populare fructe. Gustoși și săraci în calorii, strugurii sunt, de asemenea, un aliment integral, neprelucrat, fără aditivi și conțin doar zaharuri naturale.
Strugurii pot juca un rol în reducerea aportului de calorii.
Idei pentru utilizarea strugurilor într-un plan alimentar de slăbire:
- Strugurii sunt o gustare excelentă pentru școală, serviciu sau după un antrenament.
- Pune strugurii în congelator, pentru a-i savura ca o gustare rece. Ei vor avea o textură ușor crocantă.
- Strugurii tăiați felii pot fi un plus delicios la o salată ușoară de vară în care, dacă vrei, poți adăuga și carne de pui.
- Poți căli strugurii și îi servești cu pește poșat.
- Poți avea o gustare excelentă dacă amesteci struguri cu orez sălbatic (fiert) și o cantitate mică de nucă tocată, pentru a combina aromele.
- Strugurii pot fi un bun înlocuitor pentru deliciile dulci, cum ar fi prăjiturile sau înghețata, ei având mai puține calorii decât acestea.
Strugurii roșii, mai eficienți decât cei albi în reducerea grăsimilor
Toți strugurii sunt sănătoși, plini de nutrienți și au, aproximativ, aceeași cantitate de calorii. Toate soiurile de struguri, indiferent de culoarea lor, pot fi utile pentru cei aflați la dietă. Dar când vine vorba de beneficiile pentru sănătate, există unele dovezi că strugurii roșii au mai mulți antioxidanți și pot ajuta la reducerea grăsimilor mai mult decât strugurii albi.
Strugurii ajută la pierderea în greutate, dacă nu mănânci prea mulți
În general, strugurii sunt o alegere sănătoasă, cu puține dezavantaje. Cu toate acestea, dacă mănânci prea mulți îți pot anula planurile de slăbire, așa că încearcă să ții sub control numărul și mărimea porțiilor.
Strugurii au un conținut relativ ridicat de zahăr, așa că cei care sunt îngrijorați de consumul de zahăr ar trebui să țină cont de acest lucru. Dacă ai diabet, fructele (inclusiv strugurii) sunt considerate parte a unei diete sănătoase datorită încărcăturii glicemice scăzute (efectul alimentelor asupra creșterii zahărului din sânge după consumul lor).
Dacă mănânci prea mulți struguri, s-ar putea să ai tulburări digestive, cum ar fi balonare, gaze sau diaree.