Singurul festival din România dedicat trufelor se desfășoară în localitatea suceveană Cacica, cu scopul de a promova trufele în gastronomia locală și, în mod special, pentru promovarea Bucovinei în rândul turiștilor atât români, cât și străini, transmite Agerpres.
Evenimentul, care a început vineri și se încheie duminică noapte, este organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului Cultural și are rolul de a crea un mix între istorie, turism, meșteșuguri, produse tradiționale, bucătărie, natură, muzică și distracție.
„Festivalul se adresează tuturor, mai ales turiștilor care vin în Bucovina și vor să petreacă o zi în natură. Festivalul nostru este și va fi mereu în afara localității, undeva în natură, într-o poieniță în pădure, unde omul se va conecta cu natura, pentru că, fiind vorba de trufe, este obligatoriu vorba de natură. De principiu, vor găsi absolut totul despre trufe, gustul, aroma trufelor, de la bucătăria internațională până la cea din Bucovina”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, organizatorul evenimentului, Mihai Robu.
La Festivalul trufelor, produsele culinare locale se îmbină perfect cu cele din bucătăria internațională, elementul comun al acestora fiind, desigur, trufele, delicioasele ciuperci negre recoltate din solul bucovinean. De aceea, în poienița din Cacica pot fi mâncate, în același timp, atât balmoș sau gulaș cu trufe, dar și pizza sau paste cu același ingredient. Un laborator de cofetărie a creat chiar ciocolată de trufe.
Ilarion Băeșu este un vechi oier din Botoșani. De când se știe, balmoșul nu a lipsit de pe masa familiei sale. Acum, tradiționalul produs românesc este oferit și turiștilor, la Festivalul trufelor.
„Rețeta specială este: smântână, lapte, făină de porumb, mălai cum s-ar spune, care este învârtit bine și la urmă punem brânză. Deasupra radem o jumătate de trufă, ca să îi dea gust”, explică Ilarion Băeșu.
La același festival participă și bucătari cunoscuți din Italia, Franța, Israel sau țările arabe.
„Fac cel mai bun cartof prăjit din România. Am și un sos special de trufe. E ceva deosebit”, susține bucătarul francez Samuel, care, la rândul său, este fascinat de mâncarea tradițională românească.
Nu lipsesc de la festival nici coastele, borșul de păstrăv afumat cu hribi și gălbiori, varza cu carne și mămăligă, pastrama de oaie, purcelușul la proțap sau deja cunoscutele plăcinte “poale-n brâu”, turtele coapte pe plită sau pâinea la cuptor.
Mobilierul de pe terasele festivalului este „produs în Bucovina”, el fiind format din baloți de paie utilizați atât ca scaune, cât și ca mese.
În centrul atenției s-a aflat în aceste zile și Ștefan cel Mare, un personaj interpretat de șeful Serviciului de Turism din Primăria municipiului Suceava, Cezar Olariu, care promovează Cetatea de scaun a Sucevei, dar și întreg ținutul Bucovinei.
„Festivalul trufelor este o modalitate de a îmbina gusturile gastronomice și istoria, precum și turismul cu gastronomia. Bucovina și Moldova au de arătat foarte multe lucruri frumoase, de la bucătărie la cultură și de la peisaje la spiritul oamenilor din zonă”, a declarat Cezar Olariu.
Organizatorii s-au gândit și la copii, cărora le-au creat un spațiu special de joacă și o zonă de relaxare cu corturi și hamace. Pentru ei au fost create, de asemenea, ateliere de pictură.
La Festivalul trufelor, Ministerul Apărării Naționale este prezent cu un stand de prezentare a Forțelor pentru Operații Speciale.
Pentru ca petrecerea să fie desăvârșită, pe tot parcursul festivalului pe scenă au urcat artiști de muzică populară și muzică pop, dar și numeroase ansambluri de dansuri populare din zonă. Potrivit estimărilor organizatorilor, la ediția din acest an a Festivalului trufelor vor participa peste 25.000 de persoane.
Evenimentul se încheie duminică noapte, conform programului, cu un after party și un foc de tabără.