Subvenție APIA pentru tineret ovin și caprin: Ce trebuie să știe fermierii despre condiții, acte necesare și termene de plată

Bani pentur fermierii afectați de pesta micilor rumegătoare și pesta porcină Foto: Dreamstime

Crescătorii de ovine și caprine din România vor beneficia, în acest an, de un sprijin financiar oferit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția este destinată tineretului ovin și caprin, în special mieluțelor și căprițelor, iar valoarea acordată este de 248 de lei pe cap de animal eligibil, echivalentul a 50 de euro. Sprijinul financiar este disponibil pentru un număr cuprins între 50 și 300 de capete de animale, informează Agrointeligența.

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ pentru a sprijini crescătorii de ovine și caprine, sector afectat de fenomene climatice nefavorabile. Subvenția se acordă sub formă de grant, fiind finanțată dintr-un buget total de 48 de milioane de euro, dintre care 21,6 milioane de euro provin din finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă. Plata sprijinului se face prin APIA, iar termenul final pentru efectuarea plăților este 30 aprilie 2025, cu posibilitatea extinderii până la finalul lunii iunie în cazurile de conturi bancare invalide.

Condiții de eligibilitate

Pentru a beneficia de această subvenție, crescătorii de ovine și caprine trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • Înregistrarea în registrul unic de identificare (RUI) și deținerea unui cod unic atribuit de APIA.
  • Depunerea unei cereri eligibile pentru sprijinul de bază pentru venit în cadrul intervenției PD-01 din Planul Strategic 2023-2027, pentru anul de cerere 2024.
  • Deținerea unui efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 și 300 de capete, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în Baza Națională de Date (BND) până la data de 31 august 2024.
  • Deținerea unui efectiv de femele adulte ovine/caprine, cu vârsta de peste 12 luni, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.

Documentele necesare

Pentru a accesa subvenția, fermierii eligibili trebuie să depună o cerere la APIA, însoțită de următoarele documente:

  1. Copie a buletinului de identitate (B.I.) sau a cărții de identitate (C.I.) a solicitantului sau a reprezentantului legal.
  2. Împuternicire sau procură notarială și copie a B.I./C.I. a reprezentantului, dacă este cazul.
  3. Copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau a altui act care atestă activitatea fermierului.
  4. Dovadă de cont activ la bancă sau trezorerie.

Cuantumul sprijinului este fixat la 248 de lei pe cap de animal eligibil

Termenul de depunere a cererii este de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legislației care reglementează acordarea subvenției. Cuantumul sprijinului este fixat la 248 de lei pe cap de animal eligibil, dar în cazul unui număr mai mare de animale eligibile decât cel estimat, valoarea subvenției poate scădea proporțional.

Plata se face pentru minim 50 și maxim 300 de animale eligibile per fermier, indiferent dacă acesta deține un număr mai mare de animale. „Ajutorul este plafonat la maxim 300 de capete, chiar dacă fermierul are mai multe animale care ar putea intra la plată”, se arată în proiectul de act normativ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *