Un nou studiu publicat în revista Nature estimează că până la 70% din regiunile viticole de top de pe planetă nu vor mai fi potrivite pentru a produce struguri până la sfârșitul secolului. Printre acestea se numără zone din California, Grecia, Italia și alte state.
Producția de vin evoluează în paralel cu schimbările climatice de mai mulți ani. Cu toate acestea, industria va trebui să se schimbe radical pentru a ține pasul, experimentând noi metode de cultivare și eventual noi zone viticole.
Cel mai vulnerabile regiuni sunt în Argentina, Australia, California și porțiunile sudice ale Italiei și Spaniei.
Aceste regiuni au înregistrat deja schimbări climatice semnificative, cum ar fi vârfuri de căldură și secetă, care duc la recolte mai timpurii. Mai mult, radiațiile crescute au afectat negativ calitatea strugurilor și au forțat unii producători să cultive în altă parte sau să nu mai cultive deloc.
Mai mult, cercetătorii estimează că aproximativ 30% din regiunile viticole cele mai afectate se confruntă cu condiții prea dramatice pentru ca producția de vinuri premium să continue.
În ultimele decenii, producătorii de vin au căutat terenuri mai răcoroase și mai potrivite pentru cultivare. Aceștia au plantat vie la altitudini mai mari, iar regiuni considerate cândva nepotrivite pentru producția de vinuri de calitate superioară, precum zone din statele americane Colorado sau Vermont, se arată promițătoare.
Sursa foto: Pexels/Tim Mossholder
Nu inseamna ca s-ar putea ca alte zone sa dezvolte?