Studiu: Consumul zilnic de aspirină ar putea contribui la scăderea riscului de cancer colorectal / Boala poate fi cauzată inclusiv de o dietă nesănătoasă

cancer colorectal, aspirina, studiu, dieta Sursa foto: Pexels/Anna Shvets

Utilizarea regulată a aspirinei poate ține oncologul la distanță, cel puțin în ceea ce privește cancerul colorectal, conform unui nou studiu, iar persoanele cu un stil de viață nesănătos par să aibă cele mai mari beneficii, transmite News.ro.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), estimându-se că va provoca peste 52.500 de decese numai în Statele Unite în 2023.

Aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticați în 2023, cancerul colorectal devenind mult mai răspândit în rândul persoanelor sub 55 de ani, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în acest grup față de acum un deceniu, arată studiile.

Cauzele cancerului colorectal pot fi genetice, dar anumiți factori legați de stilul de viață par, de asemenea, să crească riscul, inclusiv o dietă nesănătoasă, lipsa de mișcare, consumul de alcool, fumatul și un indice de masă corporală ridicat (IMC).

În plus față de adoptarea unui stil de viață mai sănătos, medicii au recomandat adesea aspirină în doze mici pentru a reduce riscul de cancer de colon.

Grupul operativ pentru servicii preventive din Statele Unite (US Preventive Services Task Force) a făcut recomandări privind aspirina în 2016, dar a revenit asupra deciziei în 2022 din cauza îngrijorărilor că aceasta ar putea provoca sângerări. Aspirina poate provoca, de asemenea, probleme gastrointestinale.

Odată cu schimbarea recomandărilor, autorii noului studiu au decis să analizeze dacă există grupuri care ar beneficia mai mult de această practică și pentru care aspirina ar merita riscul.

Pentru acest studiu, publicat joi în revista JAMA Oncology, autorii au examinat date de la peste 107.655 de persoane care făceau parte din seturi mari de date ale cadrelor medicale, denumite Studiu de sănătate și de urmărire a asistentelor și Studiul profesioniștilor din domeniul sănătății (Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-Up Study). Majoritatea participanților au fost albi, astfel încât autorii sugerează că cercetarea ar trebui să fie reprodusă în populații mai diverse pentru a valida această concluzie.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de cel puțin un deceniu și, în plus față de monitorizarea cancerului colorectal, au răspuns la chestionare pentru a determina dacă stilul lor de viață este unul sănătos.

Chestionarele au evaluat IMC, consumul de alcool și dieta, dacă fumau și cât de mult au făcut mișcare.

Utilizarea a două sau mai multe aspirine de putere normală, sau a șase sau mai multe aspirine cu doză mică, pe săptămână a fost considerată o utilizare regulată a aspirinei în scopul acestei cercetări.

S-a constatat că utilizatorii obișnuiți au un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal decât neutilizatorii.

Participanții care au fost clasificați ca având un stil de viață mai puțin sănătos au avut mai multe beneficii, în special dacă fumau sau dacă aveau un IMC mai mare de 25. Un IMC de la 25 la 29,9 este considerat supraponderal.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporțional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării și gastroenterolog la Spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.

În schimb, cei cu un stil de viață mai sănătos au avut un risc inițial mai scăzut de cancer colorectal și, prin urmare, beneficiul lor de la aspirină a fost încă evident, deși mai puțin pronunțat, a precizat acesta.

Studiul nu a putut determina de ce utilizarea regulată a aspirinei pare să fie atât de utilă, dar cercetări anterioare au sugerat că aspirina poate inhiba semnalele pro-inflamatorii care pot duce la cancer.

Deși alte studii au arătat beneficiile aspirinei în prevenirea cancerului colorectal în rândul anumitor populații, rezultatele au fost inconsistente, potrivit autorilor noii cercetări. Aceștia susțin că medicii ar trebui să cântărească factori de risc diferiți legați de stilul de viață atunci când stabilesc dacă o persoană ar trebui să ia regulat aspirină pentru a preveni cancerul colorectal.

Dr. Christina Annunziata, vicepreședinte senior în cadrul Societății Americane de Cancer, a remarcat faptul că cercetarea a arătat cel mai mare efect al aspirinei la persoanele cu cei mai mulți factori de risc pentru cancerul de colon.

Este important să se țină cont de faptul că studiul, care a comparat persoanele care au primit aspirină cu cele care nu au primit, nu este unul clinic randomizat (standardul de aur), ceea ce înseamnă că există limitări care trebuie avute în vedere și vor fi necesare mai multe cercetări, a spus ea, dar poate servi ca „un bun memento” asupra faptului că nu este inevitabil și că oamenii pot lua măsuri pentru a-și reduce riscul de cancer.

„Există lucruri pe care le puteți schimba cu privire la stilul dvs. de viață care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.

Printre acestea se numără menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale și consumul redus de alcool.

Dr. Raymond DuBois, fost președinte al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, a declarat că, în timp ce a urmărit evoluția recomandărilor privind aspirina pe parcursul a peste două decenii, s-a întrebat întotdeauna de ce unele studii arată un beneficiu, iar altele nu. El crede că această cercetare ar putea ajuta la rezolvarea acestui mister.

Dovezile din studiu, a spus DuBois, demonstrează „destul de convingător” efectul benefic al aspirinei pentru cel mai nesănătos grup de participanți.

„Încercăm pe cât de mult putem să aducem populația la o stare mai sănătoasă, dar pentru unii oameni, este foarte dificil să piardă în greutate sau să se lase de fumat. Asta ar putea fi o opțiune simplă, care ar putea ajuta, în special pentru cei care prezintă cel mai mare risc”, a precizat dr. DuBois, director al Centrului de Cancer de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în noul studiu.

Întrucât a fost nevoie doar de două aspirine luate în mod regulat pe săptămână pentru a arăta un beneficiu, ar putea atenua unele îngrijorări cu privire la riscul de sângerare, a spus el, în special dacă oamenii au luat pastilele pe parcursul săptămânii.

Dr. Jennifer Davids, șefa departamentului pentru chirurgia colonului și rectului la Boston Medical Center, spune că și-ar dori foarte mult ca oamenii să evite să ajungă în cabinetul ei, dar avertizează că nu toată lumea ar trebui să înceapă să ia aspirină.

„Este ieftină, este accesibilă, dar nu este lipsită de riscuri”, a declarat dr. Davids, care nu a fost implicată în noua cercetare.

Ea a precizat că studiul este un pas important în direcția corectă, în încercarea de a înțelege cine are potențialul de a beneficia cel mai mult de aspirină, dar că oamenii ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul de familie pentru a determina dacă aspirina este potrivită pentru ei.

Totodată, medicul a adăugat că luarea aspirinei „nu înseamnă renunțarea la o alimentație sănătoasă, la exerciții fizice, la evitarea fumatului și la minimizarea consumului de alcool”.

„În niciun caz nu înseamnă că o aspirină va compensa toți ceilalți factori, care sunt necesari pentru un stil de viață sănătos și pentru reducerea riscului de cancer la nivel general”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Anna Shvets

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *