Strugurii nu sunt doar desert. Rețete de mâncare cu struguri, mai vechi și mai noi. Combinații cu carne, pește, brânzeturi, orez, sau în salate, de experimentat toamna

etete cu struguri struguri cu carne de porc risotto cu struguri salata cu strugur Foto: Freepik

Strugurii nu sunt nici pe departe doar un fruct din care se face vinul și care se consumă ca atare când e sezonul lui. Au fost folosiți încă din antichitate pentru a prepara feluri de mâncare în special dulci, dar în epoca medievală și-a câștigat un loc important ca ingredient și pentru preparate sărate, scrie publicația gastronomică italiană cibotoday.it. Dar strugurii erau și sunt în continuare folosiți și pentru a însoți brânzeturi sau preparate din carne, inclusiv în varianta lor deshidratată, stafidele de azi.

Există pe meridianele lumii foarte multe rețete tradiționale de mâncăruri în care printre ingrediente sunt și strugurii. Iar creativitatea gastronomică ce caracterizează azi gastronomia internațională le-a exploatat și ea potențialul.

Mâncare de carne de porc cu struguri

În epoca medievală, contrastul dulce-sărat era foarte apreciat și considerat o combinație rafinată. Din acest curent avea să se nască în Toscana combinația dintre carnea de porc și struguri, o rețetă istorică, încă prezentă și astăzi. Are două rațiuni această rețetă: grăsimea din carne este contrabalansată de aciditatea dar și de dulcele din struguri, creând un contrast armonic. În plus, și perioada din an când începeau să se sacrifice animalele concidea cu cea în care se culegeau strugurii.

Se trec feliile de carne printr-un strop de făină, se gătesc în ulei pe ambele părți. Apoi se scot și se așează pe hârtie absorbantă.

În aceeași tigaie se sotează boabele de struguri cu câteva picături de vin alb, sare și piper.

Se agaugă peste ele la final carnea și se mai gătesc împreună timp de 1 minut, până se întrepătrund aromele. Se servește cald.

Struguri în supă

Boabele de struguri în supe sunt un preparat de dată mai recentă, iar cea mai renumită dintre ele este așa zisa ajoblaco, preparată cu pâine, usturoi, ule, apă, boabe de struguri, care se adaugă împreună cu resturi de boabe strivite din care s-a făcut vinul.

În aceeași categorie de supe se înscrie și supa de ceapă în care se adaugă în final și boabe de struguri, ideal fără sâmburi.

Risotto cu struguri

Fiind în general o bună combinație cu alimente cu grăsimi, strugurii reprezintă un ingredient potrivit atunci când italienii prepară celebrele risotto toamna. Îi folosesc pentru a contrabalansa grăsimea din brânzeturile care se adaugă peste orez la final.

Practic, se prepară un risotto obișnuit cu orez și ceapă, iar strugurii se adaugă undeva la jumătatea timpului  de gătire, iar brânzeturile la final.

O altă variantă, altenativă la brânzeturi, risotto cu struguri și bucățele mici de cârnați proaspeți curătați de înveliș, care se adaugă de la început, cu ceapa și orezul.

Salate, carne, pește în combinație cu struguri

În salatele mixte, struguriii sunt toamna un ingredient folosit în combinații cu parmezan, nuci, rucola. Dar și cu bluechees de tip gorgonzola sau roquefort, la fel și brânză de capră, folosind o bază de salată verde.

La capitolul pește, se combină plăcut cu strugurii crustaceele, în special creveții, sau peștele gras precum macrou sau somon. Se gătesc rapid în tigaie împreună cu boabe de struguri, eventual cu adaos la final de suc de lămâie Și aici, grăsimea și gustul dulce-acrișor al strugurilor se echilibrează.

Cât despre cărnuri, în afară de carnea de porc, se poate găti cu succes împreună cu boabe de struguri, fie albi, fie roșii, carnea de pui sau de curcan.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *