Știi cum să păstrezi corect conopida, astfel încât să rămână proaspătă și crocantă și să nu devină moale?/ Iată câteva trucuri ale unor experți în arta culinară

Cum păstrezi corect conopida Sursa foto: Pexels

Una dintre legumele vedetă ale sezonului rece, conopida nu este atât de sensibilă cum pare dar, potrivit marthastewart.com, există câteva trucuri pentru a o păstra cât mai mult timp crocantă și savuroasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce culori poate avea conopida și la ce să fii atent când o cumperi

Capetele dens împachetate ale conopidei, numite buchețele (sau flori), sunt, de fapt, muguri care nu ajung niciodată la stadiul floral. Deși, de obicei, sunt albe, buchețelele pot fi și verzi, violet sau portocalii. Romanesco, o altă varietate de conopidă, are flori mai mici și un gust puțin mai dulce. Întreaga legumă este comestibilă, chiar și coaja dură a tulpinilor.

Conopida se vinde întreagă, inclusiv capul, frunzele verzi și tulpinile. Puteți cumpăra și pungi sigilate cu buchețele de conopidă curățate și tăiate. Căutați capete sau bucăți ferme, fără pete maronii, și evitați buchețelele care par fragile la atingere.

Cât timp se păstrează conopida

Unele legume, cum ar fi spanacul, par să se ofilească imediat ce ieșiți din magazin. Nu și conopida. „Conopida este o legumă destul de rezistentă, iar un cap întreg se poate păstra aproximativ 7-10 zile în frigider”, spune Richard LaMarita, bucătar-instructor de arte culinare pe bază de plante, la Institutul de Educație Culinară din New York.

Conopida întreagă se păstrează mai mult timp decât cea tăiată. De exemplu, buchețelele de conopidă tăiate și ambalate în pungi se păstrează între trei și cinci zile. „Odată ce conopida este tăiată, suprafața expusă la aer crește, ceea ce poate duce la o pierdere mai rapidă a umidității”, spune Donald Russo, manager de categorie pentru produse agricole la Baldor Specialty Foods.

Cum se păstrează corect conopida

Indiferent dacă este întreagă sau tăiată în buchețele, conopida trebuie păstrată în sertarul pentru legume al frigiderului.

  • Întreagă sau tăiată– Dacă o cumpărați întreagă, o puteți păstra intactă sau puteți lua în considerare tăierea ei. „Conopida întreagă este voluminoasă și poate ocupa mai mult spațiu în frigider, în comparație cu bucățile tăiate, care pot fi mai convenabile pentru un consumator ocupat”, spune Russo. Dar dacă tăiați capul întreg în buchețele, rețineți că nu se va păstra la fel de mult timp.
  • Spălată sau nu – Deși conopida pare uscată la atingere, ea conține, de fapt, multă apă. Umiditatea este motivul pentru care LaMarita nu clătește niciodată conopida înainte de a o pune în sertarul pentru legume. „Această legumă are multe crăpături și fisuri care vor fi foarte greu de uscat, iar umiditatea va face ca ea să se strice mai repede”, spune el. Așadar, nu spălați conopida înainte de a o depozita, dar spălați-o înainte de a o pregăti și găti. Russo subliniază că, deoarece majoritatea conopidei este recoltată proaspătă de pe câmp, ea trebuie clătită pentru a îndepărta murdăria sau resturile înainte de consum.

Cum să depozitezi conopida pentru a rămâne fermă și proaspătă

Modul în care este ambalată conopida poate influența decisiv durata sa de… viață. „Ambalajul din magazin este, de obicei, înfășurat strâns în jurul conopidei, astfel încât aceasta să nu poată respira”, spune LaMarita. Așadar, renunțați la ambalajul din magazin.

Iată cum se te sfătuiesc experții să păstrezi conopida:

  • Conopida întreagă – Îndepărtați ambalajul original și puneți capul conopidei într-o pungă mai largă, cu o deschizătură sau perforație, pentru ca umezeala să poată ieși, spune LaMarita. Partea cu tulpina trebuie să fie orientată în sus, pentru a preveni acumularea de umezeală pe buchețele.
  • Conopida bucăți – Bucățile de conopidă trebuie depozitate în același mod. Și, deși puteți păstra conopida pre-tăiată în punga originală, aceasta are, totuși, nevoie de aer, așa că faceți câteva găuri în ea, folosind un cuțit. Russo pune câteva prosoape de hârtie uscate în pungă, pentru a absorbi umezeala în exces și a preveni alterarea. „Este important să nu adăugați prea multe sau să înfășurați produsul; acesta are nevoie de un flux de aer pentru a rămâne proaspăt”, spune el.

Cum poți prepara conopida

Conopida este un veritabil cameleon crucifer. Ea poate fi prăjită până se caramelizează, tocată mărunt pentru a fi folosită în preparate stir-fry sau ca bază pentru pizza, transformată în piure pentru o supă cremoasă sau combinată cu paste, pentru a numi doar câteva dintre numeroasele sale utilizări. Dar cum se păstrează conopida pentru a rămâne proaspătă cât mai mult timp, astfel încât să poată fi servită ca garnitură delicioasă sau ca fel principal în mesele pe bază de plante? Dacă nu este păstrată corespunzător, conopida crocantă și fermă își poate pierde savoarea și aroma.

Experții în arta culinară au dezvăluit câteva dintre cele mai bune și mai simple metode de a păstra proaspătă conopida, pentru a vă putea bucura de fiecare buchețel.

Congelarea conopidei, pentru o păstrare mai îndelungată

Dacă aveți prea multă conopidă la îndemână (un cap poate ajunge pentru mult timp), puneți-o în congelator, recomandă Richard LaMarita, bucătar-instructor de artă culinară pe bază de plante.

Dar mai întâi urmați acești pași preliminari:

  • Blanșați (sau fierbeți rapid) conopida înainte de congelare pentru a păstra aroma, culoarea și textura, spune Russo.
  • Apoi, răciți leguma în apă rece pentru a extrage și mai mult umezeala.
  • Scurgeți-o, apoi puneți-o în pungi de congelator etanșe.
  • Tăierea capului în buchețele facilitează depozitarea în congelator.

De ce nu puteți congela conopida crudă: „Dacă o congelați direct, umezeala din conopidă va începe să descompună pereții celulari și, când o veți găti în cele din urmă, va fi moale”, spune LaMarita.

Cât timp se păstrează conopida congelată: Conopida poate fi păstrată congelată aproximativ un an.

O altă modalitate de a prelungi durata de valabilitate a conopidei: murarea

Murarea conopidei este o altă modalitate de a-i prelungi durata de valabilitate, spune LaMarita. „Tăiați conopida în buchețele, opăriți-le rapid, apoi adăugați-le în lichidul de murare (fiert mai întâi, apoi răcit)”.

Cum să revigorați conopida moale

Dacă aveți o conopidă ce a fost odată crocantă, dar a devenit cauciucată din cauza depozitării necorespunzătoare, există o soluție.  Încercați să o scufundați în apă rece timp de aproximativ 30 de minute pentru a o “reînvia” sau folosiți-o ca ingredient. „ Nu puteți remedia complet situația, dar puteți încerca să o fierbeți puțin la abur, să o adăugați în preparate gătite, împreună cu alte ingrediente, să o amestecați într-un sos sau să o folosiți ca umplutură într-o rețetă, cum ar fi o caserolă sau chiftele, pentru a evita risipa”, spune Russo.

Cum depozitați conopida gătită

Odată ce conopida este gătită, trebuie depozitată diferit față de când este proaspătă. Conopida gătită rămâne proaspătă, de obicei, trei-patru zile în frigider, dar trebuie sp respectați următorii pași:

Răciți înainte de depozitare: Lăsați conopida gătită să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune în frigider. Depozitarea ei în stare caldă crea condens, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la alterarea ei.

Puneți-o într-un recipient etanș: Transferați-o într-un recipient cu un capac etanș pentru a ajuta la păstrarea umidității și a preveni pătrunderea mirosurilor din frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *