Poate unii dintre noi au o sursă de lapte, vecini sau cunoștințe de la care pot cumpăra lapte proaspăt, și ar fi tentați să facă brânzeturi proaspete pentru consumul propriu dar nu știu cum. Există soluții.
A apărut de câțiva ani pe piața italiană un produs al companiei Ariete, o companie de tradiție în domeniul aparatelor electrocasnice de bucătărie, un mic aparat conceput să facă brânzeturi. Se numește B-Cheese și este programat să facă mai multe tipuri de brânză: ricotta, mozzarella, stracchino – o brânză prospătă italiană care e ca un fel de iaurt mai dens, dar și așa zise brânzeturi vegane. Însă este proiectat să facă și iaurt.
După apariția lui, cu câțiva ani în urmă, au mai existat tentative de a produce aparate similare dar actualmente acest produs italian este cel mai bine cotat pe piață.
Se poate folosi și pentru „brânzeturi” vegane
Pentru a face singuri brânză nu este nevoie de nici un fel de cunoștințe pentru că aparatul vine este deja conceput cu niveluri de temperatură presetate specifice fiecărui tip de brânză în parte. În plus, este dotat și cu un manual care explică foarte detaliat ce avem de făcut. Adică în ce fel trebuie să folosim laptele, ce și cum putem adăuga în el și ce avem mai departe de făcut. Și are și un rețetar.
Practic, după ce înțelegem cum funcționează, adăugăm în el laptele, eventual cheag, eventuali fermenți, îl setăm și face totul singur. Ar putea fi folosit pentru a produce și alte brânzeturi, cum ar fi cașul sau telemeaua, dacă învățăm la ce temperaturi și cum se produc acestea, setând singuri timpii și temperaturile de lucru. Eu personal am testat și cu lapte dulce lăsat la fermentat, din care am obținut clasica brânză de vaci romească. Funcționează. Imediat ce o să identific o sursă de lapte proaspăt, intenționez să merg înainte cu experimentele.
Poate fi un produs foarte util pentru persoanele cu intoleranță la lactoză și vegani, deoarece oferă libertatea de a alege ingredientele folosite și de a crea brânzeturi delicioase fără lactoză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Caracteristicile principale ale aparatului și accesorii
Aparatul are o capacitate de a prelucra de fiecare dată câte 2 litri de lapte, producând, cu alte cuvinte, cantități mici de brânzeturi proaspete, pentru consumul curent.
Este ușor de utilizat și intuitiv, gândit să fie folosit de oricine. Are o temperatură reglabilă care poate merge până la 90°C, șase programe predefinite, fiind dotat cu panou de control soft touch și leduri indicatoare.
Recipientul interior are suprafață antiaderentă, deci ușor de spălat. Iar aparatul mai are în dotare un coș în care să se scurgă brânza, un coș similar pentru iaurt, o spatulă și un recipient de depozitare pentru iaurtul sau brânza rezultată.
De reținut că pentru prepararea iaurtului este nevoie de o cultură bacteriană, în limbaj profesional starter. Există kituri în comerț cu bacterii liofilizate. Dar se poate folosi și o cantitate mică de iaurt, circa 100-200 de grame, adică exact cum făceau bunicile noastre.
În comerț există și cheag liofilizat, dar se poate experimenta și cu suc de lămâie, pentru că are și el rol coagulant, dar limitat.
Prețul corect al acestui mic electrodomestic este undeva între 50-60 de euro, în rețelele online.