Soiul românesc unic, creat la Buzău, care crește pofta de mâncare: „Este un soi foarte productiv, cu o aromă deosebită, distinctă, stabilizat genetic”

leusteanBUN Sursa foto: Pexels

La Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău, cercetătorii conduși de profesorul Costel Vînătoru au obținut o performanță remarcabilă: un soi nou de leuștean, o plantă aromatică tradițională, care poate fi înmulțit prin semințe și care produce o cantitate impresionantă de frunze: peste un kilogram de frunze proaspete de la o singură plantă matură, conform Antena 3.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Leușteanul este bine cunoscut în bucătăria românească pentru aroma intensă și efectul său de a stimula pofta de mâncare, datorită uleiurilor eterice pe care le conține. Cu toate acestea, planta a fost întotdeauna dificil de înmulțit, fiind cultivată, în mod tradițional, prin despărțirea tufelor.

„Este un soi foarte productiv, cu o aromă deosebită, distinctă, stabilizat genetic”

„Acest soi produce semințe și înmulțirea lui se poate face cu ajutorul semințelor. Este un soi foarte productiv, cu o aromă deosebită, distinctă, stabilizat genetic. Și calitatea lui principală este aceea că putem produce semințe. Deci putem să îl cultivăm pe tot teritoriul țării, pe suprafețe mari. Este o plantă condimentară, aromatică, apreciată în special pentru uleiurile eterice care provoacă pofta de mâncare, deci crează apetit în preparatele culinare”, explică profesorul Costel Vînătoru.

Pe lângă faptul că este extrem de productiv, mai ales după primul an de cultură, noul soi de leuștean este și foarte adaptabil. Se poate cultiva atât în câmp deschis, cât și în spații protejate, fiind potrivit inclusiv pentru sistemele ecologice de agricultură.

„Este o plantă perenă. În primul an are o producție ceva mai mică pe plantă, însă pe măsură ce avansează în vârstă putem vorbi de peste 1 kilogram de frunze proaspete pe plantă.”, a precizat Costel Vînătoru, la Antena 3 CNN.

„Este o plantă românească. În Balcani, în Europa, este cunoscută foarte puțin”

Deși este o plantă emblematică pentru gastronomia românească, leușteanul rămâne o necunoscută pentru mulți europeni. „Este o plantă românească. În Balcani, în Europa, este cunoscută foarte puțin. Toate delegațiile care au venit din străinătate nu recunosc această plantă, nici măcar vecinii noștri bulgari, nici grecii, francezii. Foarte greu. Specialiștii care au venit au fost încântați, nu recunoșteau această plantă.”

În jurul leușteanului au circulat și numeroase mituri de-a lungul timpului, legate de cine și când ar trebui să îl semene. „Sunt multe legende cu leușteanul, că trebuie semănat de către bărbați și în anumite perioade, dar sigur acum am spulberat aceste mituri”, adaugă zâmbind profesorul Vînătoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *