Când ne gândim la regi, ne imaginăm adesea o atmosferă opulentă, în care suveranii sunt înconjurați de lux și delicatese rare. Printre acestea, foie gras – ficatul îngrășat al rațelor sau gâștelor – ocupă un loc special, având o istorie care datează încă din Egiptul Antic.
Dovezi ale procesului de hrănire forțată a păsărilor (gavage) sunt sculptate în pereții templelor egiptene, iar practica a fost adoptată ulterior de greci și romani. În Renaștere, foie gras devenise deja o emblemă a bucătăriei europene rafinate. Astăzi, Franța domină atât producția, cât și protecția acestui produs de lux, considerându-l patrimoniu cultural și gastronomic protejat prin lege, conform publicației The Takeout.
Cu toate acestea, Regele Charles al III-lea nu se aliniază la tradiția consumului acestui aliment. De zeci de ani, monarhul britanic este un susținător activ al agriculturii sustenabile și al bunăstării animalelor. Încă din 1985, Charles a transformat una dintre proprietățile sale într-o fermă ecologică, eliminând complet utilizarea fertilizanților și pesticidelor sintetice și promovând rotația culturilor. În 1990, el a lansat brandul de produse organice Duchy’s Originals, folosind profitul pentru a finanța diverse activități caritabile. De asemenea, Charles este cunoscut pentru alegerea unui stil de viață ecologic, inclusiv utilizarea unei mașini Aston Martin care funcționează pe biocombustibil.
De ce foie gras-ul este interzis în reședințele regale
Foie gras-ul este unul dintre cele mai controversate produse animale, din cauza modului în care este obținut. Procesul de hrănire forțată implică îndoparea rațelor sau gâștelor, deseori ținute în spații foarte restrânse, până când ficatul acestora ajunge să fie de zece ori mai mare decât dimensiunea sa normală. Apoi, păsările sunt sacrificate în jurul vârstei de 100 de zile. În 2004, statul California a interzis producția și vânzarea de foie gras, iar în 2019, New York City a adoptat o lege similară, care însă a fost ulterior anulată – spre bucuria fermierilor din regiune.
Chiar înainte de a deveni rege, pe vremea când era doar prinț, Charles a interzis foie gras-ul în reședințele regale, ca parte a eforturilor sale de a ridica standardele privind bunăstarea animalelor. În 2022, după ce a fost încoronat rege, Charles și-a reafirmat poziția, trimițând o scrisoare organizației PETA, în care a anunțat că foie gras-ul nu va fi cumpărat sau servit în niciuna dintre reședințele regale din Regatul Unit. În prezent, producția de foie gras este interzisă în Regatul Unit, însă importul și vânzarea acestuia sunt încă permise.