Este o perioadă specială a anului în care întâmpinăm primăvara și sărbătorim Paștele. Indiferent dacă la masa festivă de Paște mâncați șuncă sau miel, țineți cont de siguranța alimentelor. Ouăle sunt, de asemenea, alimentul-vedetă al sărbătorilor tradiționale de Paște dar, atenție, ele necesită, potrivit foodsafety.gov, o manipulare corespunzătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Sfaturi utile pentru siguranța alimentară, de Paște
- Ouăle nu trebuie să rămână la temperatura camerei mai mult de două ore. Păstrați ouăle fierte în frigider până la momentul servirii.
- Toate preparatele cu ouă fierte trebuie să ajungă la o temperatură internă minimă sigură de 70 de grade Celsius, măsurată cu un termometru pentru alimente.
- Dacă intenționați să mâncați ouăle de Paște pe care le decorați, asigurați-vă că folosiți doar vopsea alimentară. O sugestie ar fi, eventual, să faceți două seturi de ouă, unul pentru decorat, care nu va fi consumat, și altul pentru mâncare.
- Luați în considerare utilizarea de ouă din plastic, pentru vânătoarea de ouă de Paște.
- Dacă preparați carne de vită asigurați-vă că lăsați suficient timp pentru a o decongela. Decongelarea în frigider poate dura aproximativ 24 de ore, pentru o carne de vită tăiată. O bucată întreagă de carne de vită de aproximativ 4,5 kg poate dura câteva zile până se decongelează complet.
- Coaceți carnea de vită, cu partea grasă în sus, într-un vas de copt, într-un cuptor setat la o temperatură de cel puțin 160 de grade Celsius. Carnea de vită este sigură de consumat când ajunge la o temperatură internă de 60 de grade Celsius și este lăsată să se odihnească la această temperatură timp de trei minute.
- Șunca este un tip de carne destul de popular pe masa de Paște. Știați că există mai multe tipuri de șuncă, care necesită metode diferite de pregătire? Șunca poate fi deja gătită sau poate necesita gătire înainte de a fi consumată. Șuncile proaspete, necoapte, trebuie gătite pentru a atinge o temperatură internă minimă sigură de 70 de grade Celsius. Șuncile gata de consum sunt deja gătite în fabrică și pot fi consumate direct din ambalaj, fiind sigure să fie servite reci sau încălzite pentru a fi servite calde.
- Mielul este un alt preparat popular. Pentru siguranța alimentelor, Departamentul pentru Agricultură al SUA recomandă gătirea pulpei de miel și a altor bucăți la o temperatură internă minimă sigură de 60 de grade Celsius. Asta ar însemna, de exemplu, pentru o cantitate de 500 g de carne, să o țineți la cuptor circa 30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius.