Seceta a afectat recoltele din sudul Rusiei și din Europa/ Autoritățile ruse își pun speranțele în Siberia

seceta afecteaza culturile de cereale FOTO: Dreamstime/Rainer

Rusia speră că în următorii ani va produce mai multe cereale în Siberia, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Oksana Lut, în condiţiile în care seceta afectează principalele regiuni agricole din sudul european, transmite Reuters, transmite Agerpres. În aceste condiţii China va deveni o piaţă şi mai importantă pentru cerealele din Rusia, a explicat oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Siberia şi Orientul Îndepărtat au furnizat anul trecut 14% din recolta de cereale a Rusiei, iar ponderea lor ar urma să crească deoarece terenul de aici este transformat pentru producţia agricolă într-un ritm dublu faţă de Rusia Centrală. Regiunea Siberiei este un motor puternic al dezvoltării cerealelor,şi sperăm la o majorare a volumelor de producţie până în 2030″, a declarat Lut la o întâlnire guvernamentală desfăşurată în Siberia. Siberia şi Orientul Îndepărtat au în prezent un excedent de cereale între cinci şi opt milioane de tone în fiecare an, care ar urma să ajungă la 12 milioane de tone în următorii ani. Aceste cereale ar putea fi exportate către China şi alte ţări asiatice.

Neînțelegerile cu guvernul chinez ar putea afecta exporturile

Lut a atras atenţia că taxele comerciale ridicate din China restricţionează exporturile de cereale ale Rusiei la doar un milion de tone, mult sub potenţial. Rusia şi China sunt blocate de ani de zile în negocieri privind exporturile de produse agricole.

În pofida poziţiei sale geografice, Rusia este în urma principalilor exportatori de cereale către China, cum ar fi Canada şi Australia. Din cauza taxelor comerciale, terminalul de cereale Zabaikalsky de la graniţa cu China, care poate livra anual opt milioane de tone, este neutilizat în mare măsură, de la inaugurarea sa, în 2022. “Am putea exporta 80% din întregul surplus către China prin acest terminal. De aceea pentru noi este o bună oportunitatea dezvoltarea unui cluster de cereale în Siberia”, a declarat Lut, adăugând că discuţiile cu China sunt în derulare.

Guvernul de la Moscova şi-a redus previziunile pentru recolta de grâu din 2025 şi pentru exporturile de grâu din sezonul 2025/2026. Anterior, Serviciul federal de statistică a informat că, în 2024, Rusia a recoltat 125,9 milioane de tone de cereale, dintre care 82,6 milioane de tone de grâu. La rândul său, Ministerul rus al Agriculturii a informat că, dacă sunt incluse şi noi regiuni care au fost alipite Rusiei, recolta totală de cereale s-a ridicat la 129,8 milioane de tone.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *