Încălţată cu cizme înalte de cauciuc, Nadine Mitschunas plantează răsaduri de orez în apa unei mici parcele pe care o cultivă în Fens, o regiune deosebit de fertilă din estul Angliei, transmite AFP, citat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Cultivarea orezului nu a mai fost niciodată făcută în Marea Britanie”, iar aceste plante arată că “nu este atât de nebunesc pe cât pare”, datorită schimbărilor climatice, declară entuziasmată această cercetătoare de la Centrul Britanic pentru Ecologie şi Hidrologie (UKCEH).
Orez în “grânarul Regatului Unit”, dar şi lămâi şi năut în sud – acesta este pariul din ce în ce mai plauzibil asumat de cercetătorii britanici care studiază cum va arăta agricultura viitorului în ţara lor.
Ca şi în alte părţi ale lumii, efectele schimbărilor climatice se resimt în Marea Britanie, cu evenimente meteorologice extreme mai frecvente, creşterea temperaturilor şi deshidratarea solului în unele zone.
Conform estimărilor realizate de UKCEH, culturile agricole care sunt în prezent răspândite, cum ar fi grâul şi căpşunile, vor deveni mult mai dificil de cultivat până în 2080, cu o încălzire de 2 grade Celsius. Cu o creştere de 4 grade Celsius, culturile de ceapă şi ovăz ar fi cele mai afectate.
În schimb, alte culturi agricole ar putea deveni viabile, cum ar fi floarea-soarelui, grâul dur, soia, năutul sau lămâile, în special în sud-vestul ţării sau în Scoţia, în apropierea coastei.
Noi soiuri de orez testate
În Fens, Nadine Mitschunas a testat nouă soiuri de orez care cresc de obicei în Statele Unite, Filipine, Macedonia sau Japonia: patru par promiţătoare, în special un soi originar din Columbia. Seminţele au fost germinate în laborator, apoi răsadurile au fost plantate în apă în iunie, iar recoltarea a început la începutul lunii octombrie.
“Nu mănânc încă propriul orez”, spune cercetătoarea zâmbind, “dar în zece ani, asta ar putea deveni realitate”. “Clima potrivită pentru cultivarea orezului se extinde din ce în ce mai mult spre nord” în Europa, explică Nadine Mitschunas, citând proiecte mai avansate din Olanda şi Germania.
În alte părţi ale Regatului Unit, alte echipe de cercetare testează, de asemenea, culturi noi.
La Universitatea din Southampton (sudul Marii Britanii), Mark Chapman, profesor de biologie, conduce un studiu care, de exemplu, experimentează cultivarea năutului în diverse locaţii din ţară.
“Dacă aşteptăm 20 sau 30 de ani şi ne dăm seama că nu mai putem cultiva grâu aşa cum am făcut-o întotdeauna, atunci vom avea o problemă”, explică el. Aşadar, acum trebuie să luăm în considerare culturile viitoare, ce soiuri să prioritizăm şi dacă vor fi dispuşi consumatorii să îşi schimbe obiceiurile pentru a facilita tranziţia”, spune Mark Chapman.
“Suntem într-un punct în care trebuie să încercăm mai multe lucruri. Şi trebuie să-i implicăm pe fermieri”, care îşi cunosc solurile şi vor trebui să îşi asume responsabilitatea pentru aceste schimbări, adaugă Mark Chapman.

 FOTO: Dreamstime/Ielquest
																															
												FOTO: Dreamstime/Ielquest											
																			




