Șase fructe considerate cele mai bune împotriva inflamației / Sunt bogate în antioxidanți și reduc stresul oxidativ

Fructe care reduc stresul oxidativ FOTO: Dreamstime/Ozgur Coskun

Stresul oxidativ apare atunci când un număr prea mare de molecule instabile, numite radicali liberi, afectează celulele corpului. Organismul produce în mod normal aceste molecule în cantități mici, ca produs secundar al metabolismului. Totuși, în viața de zi cu zi, ești adesea expus la cantități excesive de toxine, poluare, pesticide și raze solare, care cresc producția de radicali liberi. La acestea se adaugă o dietă nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul, exercițiile fizice excesive, somnul insuficient și anumite medicamente, toate contribuind la intensificarea formării radicalilor liberi, notează eatingwell.com.

Lăsați necontrolați, radicalii liberi pot deteriora celulele și ADN-ul. Drept urmare, stresul oxidativ prelungit poate duce la inflamații cronice și boli. Dar vestea bună este că există o soluție: consumul de antioxidanți! Un mod simplu de a asigura un aport adecvat de antioxidanți este prin consumul unei varietăți de fructe delicioase. Mai jos sunt prezentate șase dintre cele mai bogate fructe în antioxidanți, care te pot ajuta să reduci stresul oxidativ și inflamația.

  1. Afine

Afinele sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți. Aceste fructe uimitoare conțin până la 9 milimoli de antioxidanți într-o porție de 100 g, conform unei baze de date publicate în Nutrition Journal în 2010. Secretul lor constă în coaja de un albastru intens, care conține antociani, compuși puternici cu efect antiinflamator. Un studiu din 2020, publicat în Advances in Nutrition, a arătat că persoanele care consumă frecvent afine au un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, precum și o mai bună gestionare a greutății și o funcție cerebrală îmbunătățită.

  1. Rodii

Dacă tai o rodie, vei descoperi miezul plin de semințe roșii suculente (arile), care sunt bogate în antioxidanți. Un studiu din 2020, publicat în Foods, a demonstrat că rodiile au proprietăți antiinflamatoare care pot reduce markerii inflamatori asociați cu bolile cronice, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer. Aceste beneficii sunt atribuite punicalaginilor, antioxidanți puternici din rodii.

  1. Cireșe amare

Aceste fructe conțin o gamă largă de compuși benefici pentru sănătate. Un studiu din 2018, publicat în Nutrients, care a analizat 20 de studii despre cireșele amare, a constatat că acestea reduc inflamația și stresul oxidativ. Mai mult decât atât, consumul de cireșe amare îmbunătățește somnul, tensiunea arterială și reduce durerile artritice. Acești benefici sunt datorati polifenolilor, melatoninei, carotenoizilor și vitaminelor E și C.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  1. Mure

Deși sunt adesea numite fructe de pădure, din punct de vedere botanic, murele sunt o colecție de drupe mici. Fiecare conține antioxidanți puternici. Un studiu din 2023, publicat în Foods, a descoperit că murele conțin compuși antioxidanți care reduc moleculele pro-inflamatorii asociate cu afecțiuni inflamatorii. Cei mai importanți antioxidanți din mure sunt antocianinele și terpenoizii.

  1. Fructe de goji

Originare din Asia, fructele de goji au un gust dulce-acrișor, asemănător cu merișoarele sau cireșele. Culoarea lor portocalie-roșie vibrantă este datorată carotenoizilor, dintre care cel mai comun este zeaxantina, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor. Un studiu din 2019, publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, a demonstrat că un consum regulat de goji crește nivelul de antioxidanți din sânge și sprijină vederea, având în același timp efecte anti-îmbătrânire și de susținere a sistemului imunitar.

  1. Zmeură

Cu aspectul lor catifelat și aroma florală, zmeura este încărcată cu antioxidanți care combat bolile. Un studiu din 2022, publicat în Antioxidants, a identificat că antocianinele, ellagitaninele și vitamina C sunt principalele substanțe antioxidante din zmeură. Acestea ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamațiilor care contribuie la dezvoltarea unor boli grave, precum cancerul.

Este clar că stresul oxidativ și inflamația pot avea un impact major asupra sănătății. Dar natura ne oferă o soluție simplă: consumul de fructe bogate în antioxidanți! Adăugând afine, rodii, cireșe amare, mure, goji și zmeură în dieta ta, poți ajuta organismul să lupte împotriva inflamațiilor și să prevină apariția bolilor cronice. Așadar, încearcă să diversifici alegerile alimentare și să integrezi aceste fructe delicioase în mesele tale zilnice!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *