Șapte beneficii ale consumului de ciocolată neagră, dovedite științific. 45 de grame pe săptămână sunt suficiente pentru a vedea diferența

Ciocolata neagră este benefică pentru sănătate Foto: Dreamstime

Consumul moderat de ciocolată neagră cu conținut ridicat de cacao poate asigura un aport de antioxidanți și minerale, ceea ce ajută la protejarea împotriva unor boli de inimă. Dar poate conține și cantități mari de zahăr și calorii, de aceea este nevoie de moderație. Ciocolata neagră este însă plină de nutrienți care pot afecta pozitiv sănătatea, arayă Health Line.

Iată șapte beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre sau cacao care sunt susținute de știință.

  1. Este foarte nutritivă

Dacă cumpărați ciocolată neagră de calitate cu un conținut ridicat de cacao, atunci aveți un produs foarte nutritiv. Aceasta conține o cantitate decentă de fibre solubile și este bogată în minerale. Un baton de 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conține 11 grame de fibre, 66% din necesarul zilnic (VD) de fier, 57% din VD pentru magneziu, 196% din VD pentru cupru, 85% din VD pentru mangan. În plus, are mult potasiu, fosfor, zinc și seleniu.

Desigur, 100 de grame este o cantitate destul de mare și nu este ceva ce ar trebui să consumați zilnic. Acești nutrienți vin, de asemenea, cu 600 de calorii și cantități moderate de zahăr. Din acest motiv, ciocolata neagră se consumă cel mai bine cu moderație.

Profilul acizilor grași din cacao și ciocolata neagră este, de asemenea, bun. Grăsimile constau în principal din acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă care se găsește și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului din organism, dar acidul palmitic poate crește nivelul colesterolului, dar reprezintă doar o treime din totalul caloriilor grăsimilor.

Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulente precum cafeina și teobromina, dar cantitatea de cafeină este foarte mică în comparație cu cafeaua.

  1. Este o sursă puternică de antioxidanți

ORAC reprezintă termenul ce definește capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen. Este o măsură a activității antioxidante a alimentelor. Practic, cercetătorii pun o grămadă de radicali liberi (răi) împotriva unei mostre dintr-un aliment și văd cât de bine antioxidanții din aliment pot dezarma radicalii liberi.

Pe baza acestor studii, ciocolata este considerată bogată în antioxidanți. Dar relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă la îndoială, deoarece este măsurată într-un tub de testare și poate să nu aibă același efect în organism.

Cercetările pe oameni nu arată întotdeauna aceeași gamă de efecte antioxidante pentru ciocolată. Dar experții spun că nu există încă suficiente dovezi pentru a spune cu certitudine.

Ciocolata neagră este bogată în compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Acestea includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Conform cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL („rău”) atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacaua.

Un studiu a arătat că ciocolata neagră și pudra de cacao aveau mai multă activitate antioxidantă, polifenoli și flavanoli decât orice fructe testate, care includeau afinele și fructele acai.

  1. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială

Flavanoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, să producă oxid nitric (NO). Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială.

Numeroase studii controlate arată că pudra de cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot reduce tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare. Cu toate acestea, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 și hipertensiune arterială nu a arătat niciun efect, așa că luați acest lucru cu precauție. Este posibil ca persoanele care primesc deja tratament pentru hipertensiune arterială să nu obțină niciun beneficiu suplimentar de la adăugarea flavanolilor de cacao în dieta lor. Având în vedere variația mare dintre studiile pe această temă, este clar că este nevoie de mai multe cercetări.

  1. Crește HDL și protejează LDL de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Aceasta poate proteja împotriva colesterolului ridicat.

Într-un studiu mic, s-a constatat că consumul de ciocolată neagră suplimentată cu licopen flavanol s-a dovedit a reduce semnificativ nivelurile de colesterol total, colesterol LDL („rău”) și trigliceride.

Unele forme de colesterol LDL sunt mai susceptibile de a se oxida, ceea ce se întâmplă dacă reacționează cu radicalii liberi din corp. Oxidarea face ca particula LDL în sine să fie reactivă și capabilă să deterioreze alte țesuturi, cum ar fi mucoasa arterelor din inimă. Este perfect logic ca pudra de cacao să reducă formele de LDL predispuse la oxidare. Aceasta conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.

Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.

  1. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Compușii din ciocolata neagră par să fie foarte protectori împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă ca mult mai puțin colesterol să se depoziteze în artere, rezultând într-un risc mai scăzut de boli de inimă. De fapt, cercetările arată o îmbunătățire destul de drastică.

De-a lungul timpului, o serie de studii au arătat că consumul de cacao sau ciocolată bogată în flavanoli poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. O revizuire a studiilor a arătat că consumul de ciocolată de 3 ori pe săptămână a redus riscul de boli cardiovasculare cu 9%. Consumul de ciocolată mai des a arătat puține beneficii suplimentare.

O altă revizuire a sugerat că consumul a 45 de grame de ciocolată pe săptămână scade riscul de boli cardiovasculare cu 11%. Consumul a mai mult de 100 de grame pe săptămână nu pare să producă beneficii pentru sănătate. Deși toate aceste constatări sunt promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a ști dacă ciocolata a fost cea care a redus riscul.

Cu toate acestea, deoarece procesul biologic este cunoscut (scăderea tensiunii arteriale și scăderea LDL predispuse la oxidare), este plauzibil ca consumul regulat de ciocolată neagră să reducă riscul de boli de inimă.

  1. Vă poate proteja pielea de razele soarelui

Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, excelenți pentru piele. Flavanolii pot proteja împotriva daunelor solare, pot îmbunătăți fluxul sanguin către piele și pot crește densitatea și hidratarea pielii. Doza eritmică minimă (MED) este cantitatea minimă de raze UVB necesară pentru a provoca roșeață la nivelul pielii la 24 de ore după expunere. Studiile au arătat că MED poate crește și chiar se poate dubla după consumul de ciocolată neagră sau cacao bogată în flavanol timp de 12 săptămâni. Rezultatul este că pielea are o protecție mai bună împotriva soarelui.

  1. Ar putea îmbunătăți funcția creierului

Veștile bune nu s-au terminat aici. Ciocolata neagră ar putea, de asemenea, să îmbunătățească funcția creierului. Studiile arată că consumul de cacao bogată în flavanol poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, învățarea verbală și memoria.

Flavanoidele din cacao pot ajuta, de asemenea, la menținerea funcției cognitive la adulții mai în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară și la reducerea șanselor de evoluție către demență. Dar sunt necesare mai multe cercetări. În plus, pudra de cacao conține substanțe stimulante precum cofeina și teobromina. Acesta poate fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *