A X-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume celebrată săptămâna viitoare în România în 2025, a debutat astăzi la cel mai mare târg anual din România dedicat sectorului HoReCa, FoodService&Hospitality Expo 2025, de la Hala Laminor, cu contribuția mai multor instituții oficiale italiene reprezentate la București, printre care și ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior.
Am încercat să aflăm chiar de la un reprezentant al acestei instituții, Alessandra Capobianco, Director al Biroului de la București al ICE, de ce este importantă Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume.
În acest an, autoritățile italiene au decis organizarea acestui important eveniment anual printr-un sistem de date difuze, fiecare țară cu propria dată. Ediția din 2025 a fost concepută sub conceptul „Bucătăria italiană: Sănătate, Cultură și Inovație”, inițiativele în desfășurare pe parcursul săptămânii se vor bucura de participarea Consulatului Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, a Academiei Italiene de Bucătărie, a Camerei de Comerț Italiene pentru România, a COMITES România, a Confindustria România și a ConfHospitality.
Prin întâlniri, degustări de produse, demonstrații culinare și întâlniri de toate felurile, Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume își propune să promoveze o cultură alimentară bazată pe calitate, sănătate și inovație, sprijinind în același timp produsele de top ale sectorului agroalimentar italian și dialogul intercultural pe care ritualul mesei italiene l-a inspirat dintotdeauna în întreaga lume.
Evenimentul a fost conceput pentru a valoriza tradițiile gastronomice și viticole ale regiunilor italiene, dar și pentru a reflecta asupra necesității ca etichetele să promoveze alegerile informate ale consumatorilor și să protejeze produsele cu certificare DOP și DOC, luptând astfel împotriva
fenomenului cunoscut sub denumirea de Italian sounding.
De precizat că ediția din acest an are loc în contextul candidaturii bucătăriei italiene pentru introducerea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, prin care se celebrează valoarea universală a tradiției gastronomice italiene, bazată pe convivialitate, calitatea ingredientelor, dezvoltare durabilă și legătura profundă cu teritoriul. Bucătăria italiană nu este pur și simplu o colecție de rețete: reprezintă un complex cultural ce îmbrățișează diversitatea teritorială, practicile și cunoștințele tradiționale, convivialitatea, socializarea și identitatea culturală. Dosarul va fi pe masa comisiei UNESCO în luna decembrie.
Programul Săptămânii Bucătăriei Italiene 2025 în România
Programul manifestării cuprinde câteva date imporante, printre care:
-Ceremonia de deschidere a târgului „FoodService&Hospitality Expo 2025” și inaugurarea
Pavilionului Italiei cu participarea Ambasadei Italiei la București.
(8 noiembrie, ora 11.30, Hala Laminor, Main Stage Hall, București)
-Participarea a 13 companii italiene la târgul „FoodService&Hospitality Expo 2025”, cu
sesiuni de show cooking susținute de Chef Marco Favino și de Maestrul Pizzaiolo Giovanni
Santarpia.
(8-10 noiembrie, Hala Laminor, Stand D21, București. Eveniment organizat de ICE)
-Conferința de presă pentru lansarea Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume 2025, cu
prezentarea celor 13 companii din Pavilionul Italiei. Va urma un show cooking cu
degustare, “Italia de gustat, sănătate de trăit”, susținut de Chef Antonio Passarelli.
(9 noiembrie, ora 12.00, Hala Laminor, Main Stage Hall, București. Eveniment organizat
de Ambasada Italiei la București și ICE)
-Două întâlniri dedicate elevilor din ciclul primar și liceal, susținute de Dr. Alessandro
Leone, Cercetător în domeniul Alimentației și Nutriției Umane la Departamentul de Științe
pentru Alimente, Nutriție și Mediu din cadrul Universității din Milano.
(12 noiembrie, ora 11.00 și 14.30, Școala Internațională Italiană „Aldo Moro” din
București. Eveniment organizat de Ambasada Italiei la București prin Proiectul ONFOODS)
-Campania gastronomică a restaurantelor italiene în România prin meniuri tematice și
oferte speciale dedicate bucătăriei italiene. Inițiativele vor avea loc în perioda 8–30
noiembrie, în restaurantele membre Confhospitality și în perioada 10–16 noiembrie, în
restaurantele membre ale Academiei Italiene de Bucătărie.
-Lectio Magistralis susținută de dna Maddalena Borsato, cercetător la Universitatea de
Științe Gastronomice din Pollenzo (Bra–Cuneo), despre estetica gustului, filozofia
alimentației și relația dintre gastronomie, artă și design.
(13 noiembrie, ora 11.00, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul
Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Eveniment organizat de
Academia Italiană de Bucătărie, Confindustria România, ConfHospitality și Federația
F.P.I.A.R.)
-The Art of Monster Chef, cu participarea lui Gregorio Zanacchi Nuti și Giulia Scatasta,
reprezentanți ai studioului italian independent Studio Pizza, creator al jocului de rol
Monster Chef.
(13 decembrie, 18.00 – 20.00, ARCUB, Sala Mare, București. Eveniment organizat de
Institutul Italian de Cultură în cadrul manifestării The Art of the Game – TAG)

foto: g4food.ro





