Salmonella este vicleană: Iată ce trebuie să știți și ce trebuie să faceți pentru a vă feri de bacteria care îmbolnăvește milioane de oameni în fiecare an

salmonella, bacterie, salmoneloza, alimente Sursa foto: Pexels/Sora Shimazaki

Întrebare rapidă: ce este Salmonella? Dacă ați avut vreodată de-a face cu această bacterie, știți că poate provoca o boală de origine alimentară numită salmoneloză, o formă de intoxicație alimentară. Dar poate nu știți că bacteria Salmonella îmbolnăvește aproximativ 1,35 milioane de persoane și spitalizează 26.500 de persoane în fiecare an doar în Statele Unite. Mai mult, aceasta ucide mai multe persoane în total decât orice alt tip de intoxicație alimentară, potrivit Harvard Health Publishing.

Iar bacteria Salmonella poate fi vicleană – nu doar prin declanșarea unor complicații neobișnuite, ci și prin infectarea oamenilor în moduri surprinzătoare, spune Dr. Elizabeth Hohmann, specialist în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital. Un pacient pe care l-a tratat s-a prezentat cu un anevrism aortic abdominal – o umflătură periculoasă în secțiunea inferioară a celei mai mari artere a corpului – care părea infectat. Testele au dezvăluit un vinovat pe care unii l-ar considera surprinzător: Salmonella.

Bacteria este detectată frecvent și în alimente comercializate în România.

Cum se infectează oamenii cu Salmonella?

Multe dintre alimentele în care se ascunde bacteria Salmonella sunt crude sau insuficient gătite. Produsele de pui crud pane, cum ar fi nuggets și puiul a la Kiev, sunt o modalitate prin care bacteria poate ajunge pe masa dumneavoastră. Dar o varietate de alimente au fost contaminate – inclusiv busuiocul organic, pepenii, carnea de vită tocată, untul de nuci, aluatul crud pentru prăjituri, ouăle, laptele crud sau nepasteurizat și făina.

Chiar și animalele de companie mici, cum ar fi broaștele țestoase și broaștele, împreună cu mâncarea pentru câini, au contribuit la izbucnirea unor focare de Salmonella în ultimii ani.

De asemenea, vă puteți infecta prin manipularea alimentelor contaminate și răspândirea bacteriei de pe mâini în gură. În plus, o puteți răspândi altora pe mâini sau chiar pe haine, fără a vă îmbolnăvi dumneavoastră.

„Este un microb care este transportat în scaun și în fecalele animalelor și este prezent și în mediul înconjurător”, spune Dr. Hohmann. „Așa că se poate instala pe o mulțime de obiecte inanimate diferite, în soluri și în utilaje, în special în medii umede”, a adăugat ea.

Ce simptome poate provoca Salmonella?

De cele mai multe ori, infecția cu Salmonella duce la gastroenterită, provocând de obicei doar o durere de stomac, crampe abdominale și diaree. Aceste simptome pot începe chiar și la șase ore după ingerarea bacteriei. De obicei, simptomele se rezolvă de la sine în două-trei zile.

Unii oameni au simptome atât de ușoare încât abia se observă. „Cazul clasic ar putea fi un student de colegiu care mănâncă un burrito dintr-un loc dubios, se îmbolnăvește pentru câteva zile, se face bine și nu se gândește la nimic”, spune Dr. Hohmann.

Uneori, simptomele sunt mai grave, cum ar fi crampe abdominale severe și diaree cu sânge, sau febră mare inexplicabilă și oboseală accentuată. Aceste simptome necesită un apel la medic.

Cum se tratează salmoneloza?

Cei mai mulți oameni se vor însănătoși singuri, fără medicamente. Înlocuirea lichidelor pierdute prin sorbirea de apă sau băuturi cu electroliți pentru a evita deshidratarea va ajuta.

Chemați un medic dacă aveți

 • diaree și o febră mai mare de 38 de grade Celsius,
 • diaree care nu se ameliorează după trei zile,
 • scaune cu sânge,
 • vărsături atât de severe încât vă împiedică să rețineți lichidele.

Tratarea infecției cu medicamente vine cu un paradox enervant, spune Dr. Hohmann. Dacă medicii decid să prescrie antibiotice, persoana care ia medicamentul poate răspândi organismul pentru mai mult timp decât dacă nu ar fi fost tratată niciodată. „Apoi, acea persoană poate avea ocazia – fie printr-o igienă personală precară, fie prin sex sau prin muncă în domeniul alimentar – să îl răspândească și altora”, explică ea. „Este o provocare”.

La ce complicații poate duce Salmonella?

Unii oameni se îmbolnăvesc mai mult de salmoneloză decât alții, aparent fără motiv. Dar anumiți oameni sunt deosebit de vulnerabili la o infecție gravă, inclusiv:

 • adulții de 65 de ani și mai în vârstă,
 • femeile însărcinate,
 • copiii sub 5 ani,
 • persoanele al căror sistem imunitar este slăbit de boli (cum ar fi cancerul) sau de tratamente (cum ar fi medicamentele imunosupresoare).

Un mic procent dintre cei infectați pot avea Salmonella în sânge, ceea ce poate răspândi infecția în alte părți ale corpului, cum ar fi tractul urinar, oasele, articulațiile sau sistemul nervos central (creierul și lichidul spinal).

Și, la fel ca în cazul pacientului doctorului Hohmann cu anevrism aortic abdominal, în rare ocazii, Salmonella poate duce la complicații neobișnuite ale vaselor de sânge la persoanele care au deja ateroscleroză, blocarea arterelor cauzată de acumularea de plăci.

„Nu este atât de frecvent”, spune ea. „Mulți medici sunt conștienți de acest lucru, așa că acordă o atenție deosebită dacă Salmonella este găsită la o persoană cu boli vasculare”, a mai spus ea.

Ce măsuri puteți lua pentru a evita Salmonella?

Noi toți putem lua măsuri pentru a evita intoxicațiile alimentare, bolile și spitalizările pe care le poate provoca expunerea la Salmonella.

Dr. Hohmann și CDC sugerează aceste strategii:

 • Cu apă caldă și săpun, spălați tocătoarele sau farfuriile pe care tăiați alimente crude – inclusiv legume și fructe – înainte de a folosi aceste suprafețe în alte scopuri. Dacă este posibil, folosiți tocătoare separate pentru produse, carne și pește.
 • Refrigerați sau congelați alimentele perisabile, preparate sau rămase în două ore pentru a împiedica dezvoltarea salmonellei.
 • Spălați-vă întotdeauna bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a pregăti alimentele și după ce ați intrat în contact cu animalele, ați folosit toaleta sau ați schimbat scutece.
 • Dacă aveți un animal de companie bolnav, fiți foarte atent la manipularea fecalelor acestuia și spălați-vă bine pe mâini după aceea.
 • Luați măsuri suplimentare pentru a ajuta persoanele mai vulnerabile să rămână sănătoase:
 • Nu lăsați copiii mici să atingă animalele cu risc ridicat, cum ar fi broaștele țestoase, broaștele, puii sau rațele. „Și dacă duceți copiii mici la o grădină zoologică, nu ar trebui să mângâie animalele decât dacă le puteți dezinfecta mâinile imediat după aceea”, spune ea.
 • Adulții mai în vârstă și cei cu un sistem imunitar compromis ar trebui să aibă grijă sporită să spele și să gătească bine alimentele.
 • Persoanele care au suferit un transplant (cum ar fi un transplant de rinichi) nu ar trebui să păstreze reptile sau amfibieni ca animale de companie.

Sursa foto: Pexels/Sora Shimazaki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *