Pastele de vineri seara. Salată grecească de gnocchi, o alternativă la rețeta similară italiană / Două variante contemporane vegane, cu lămâie sau avocado

salata-de-gnocchi-estivala-rosii-mozzarella-ton-si-masline-versiunea-clasica-mediteraneana-si-doua-vegane foto: tesco.com

Oricât ar suna de ciudat numele, o porție de gnocchi, celebrele găluște italiene – se găsesc gata făcute în orice rețea comercială – e mereu punctul de pornire al unei mese rapide și care place oricui plac și cartofii. Iarna se consumă cu un sos cald peste ei, în timp ce vara pot fi declinați și ei în salate reci, estivale. Precum salatele de paste sau de cartofi. Dealtfel, gnocchi nu sunt altceva decât tot un tip de paste dar au în compoziție și cartofi, pe lângă făină și ouă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Iată mai jos cât este de simplu și de ușor de preparat o salată de gnocchi, pentru care trebuie doar să îi trecem rapid prin apă clocotită. Asta e tot, restul ingredientelor sunt crude și trebuie doar pregătite și adăugate, apoi lăsat puțin la rece. Italienii practică varianta mediteraneană, dar cine iubește salata grecească, nu trebuie decât să o adauge peste o porție de gnocchi. Se potențează reciproc și capătă fiecare valoare adăugată. O idee perfectă pentru o vineri seara în plină perioadă a vacanțor, oriunde ne-am afla.

salata-de-gnocchi-estivala-rosii-mozzarella-ton-si-masline-versiunea-clasica-mediteraneana-si-doua-vegane
Salată de gnocchi în stil mediteranean. Foto: ID 281203669 © Zoryanchik | Dreamstime.com

Ingrediente pentru 4 porții de salată de gnocchi – versiunea italiană

  • 500 g gnocchi de cartofi

  • 150 g roșii cherry sau oricare, tăiate cuburi și lăsate să se scurgă

  • 150 g mozzarella tăiată cuburi mici sau telemea

  • 100 g măsline negre sau verzi fără sâmburi tăiate rondele

  • 100 g ton în ulei, scurs de ulei sau de saramură

  • frunze de busuioc proaspăt

  • 3-4 linguri de ulei extravirgin de măsline

  • sare și piper, după gust

Această versiune mediteraneană se poate ușor transforma în una balcanică, în spiritul salatei grecești. E suficient ca peste gnocchi să adăugăm roșii, castraveți, ardei, ceapă verde, măsline și feta.

Procedeu

  1. Fierbe pastele gnocchi
    Pune la fiert o oală cu apă sărată și fierbe gnocchi. Când se ridică la suprafață, scurge-i imediat și clătește-i sub apă rece pentru a opri gătirea și a-i răci.

  2. Pregătește dressingul
    Taie roșiile cheryy pe jumătate sau cuburi dacă sunt mai mari, măslinele rondele și mozzarella cubulețe. Pune totul într-un bol încăpător. Dacă pulpa roșiilor este excesiv de umedă, se presară întâi cu puțină sare și se lasă într-o strecurătoare câteva minute, astfel își concentrează gustul.

  3. Condimentează pastele gnocchi
    Adaugă gnocchi bine scurse în bol peste celelalte ingrediente.Completează cu ton, câteva frunze de busuioc rupte cu mâna, ulei, sare și piper.

  4. Amestecă și lasă la rece
    Amestecă bine totul și lasă salata să se pătrundă la frigider câteva minute bune înainte de servire.

O versiune de salată de gnocchi cu ulei cu aromă de lămâie

Dacă vrem alte gusturi în afară de combinația roșii&ton&mozzarella&măsline, iată o variantă extrem de simplă: gnocchi aromatizați cu ulei în care am infuzat coajă de lămâie. Adică: coaja rasă de la o lămâie netratată adăugată în ulei și lăsată așa câteva minute.

Când pastele gnocchi sunt fierte, scurse și clătite, le completăm cu acest ulei. Apoi cu sare și piper și ierburi aromatice alese după propria inspirație. Merge foarte bine menta, busuiocul, oregano, mărar. Dar putem completa și cu puțină paprika iute sau pudră de usturoi. La fel de bine, și cu un strop de suc de ghimbir proaspăt extras, e suficient să folosim o presă de usturoi.

Amalgamăm bine, dăm puțin la frigider și e gata. Această salată de gnocchi cu aromă de lămâie merge foarte bine și ca garnitură la pește.

Salată de gnocchi cu sos guacamole din avocado

E vorba de sosul guacamole pe care am învățat cu toții să îl preparăm: unul sau două fructe de avocado tăiate pe lungime, din care extragem pulpa și o stropim imediat cu suc de lămâie pentru a nu se oxida în prezența oxigenului din aer.

O mixăm cu puțină ceapă tăiată mărunt, ideal șalotă sau ceapă verde, o mână de roșii cherry, coriandru – cine preferă, altfel, pătrunjel, puțin ardei iute și puțină sare. Pentru a fi mai fluidă și a se amalgama bine peste gnocchi, putem adăuga un strop de iaurt sau, în lipsă, apă.

Adăugăm acest dressing, în final, din avocado, peste pastele gnocchi deja clătite, amalgamăm și dăm la frigider câteva minute.

Alte idei de paste pentru vineri seara:

Spaghetti cu dovlecei cruzi și lămâie

Penne cu pui și roșii cherry

Salată de paste în stilul salatei grecești

Spaghetti cu trei feluri de roșii și mozzarella

Paste cu somo afumat și rucola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *