Cine a fost în stațiunea Mamaia anul acesta nu a putut să nu remarce apariția unui nou și deja renumit restaurant cu specific mediteranean: Ruby Fish & Seafood Restaurant.
Ali Tarakci este antreprenorul care a pus pe picioare această afacere, alături de doi asociați. În afară de Ruby Fish& Seafood Restaurant, deschis anul acesta, mai are încă două restaurante: unul tot axat pe produse de pește, Cherhana Năvod, în Mamaia Nord și celălalt este renumitul restaurant turcesc Sofra, din Constanța.
Ali a venit în Constanța acum 29 de ani și nu a mai plecat. Și-a luat între timp și cetățenia română și a pariat pe domeniul ospitalității.
Adică, s-a așezat „pe uscat”, pentru că, timp de 12 ani a fost pescar, comandant de navă și a avut două pescadoare. Tocmai de aceea Ali respectă marea și apreciază toate darurile ei.
Restaurantul beneficiază, de departe, de o locație de vis: este situat în inima Stațiunii Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol și oferă o priveliște spectaculoasă, ideală pentru mese romantice sau întâlniri de afaceri. Ruby Fish dispune de 300 de locuri, are o piscină și un ponton privat, dar și o parcare încăpătoare, element esențial atunci când vorbim de stațiunea Mamaia.
În acest decor, iubitorii fructelor de mare se pot bucura din plin de un cadru elegant, cu bun gust dar și de experiențe gastronomice memorabile.
Dar ceea ce îl deosebește de restul restaurantelor specializate în fructe de mare este faptul că produsele sunt proaspete, nu congelate. Ele sunt expuse, astfel încât să-ți poți alege singur ce-ți face cu ochiul.
„Omul alege peștele pe care-l vrea, se cântărește pe loc, apoi se prepară la tigaie, grătar sau cuptor, depinde și de pește”, spune Ali Tarakci.
Bucătăria este și ea deschisă și poți urmări cum sunt pregătite bucatele. Toate rețetele sunt turcești, așa că, dacă n-ai ști că ești la Mamaia, pe malul Siutghiolului, ai crede cu ușurință că te afli pe malul Bosforului.
„Cea mai bună caracatiță vine din Maroc, iar peștele, din Grecia sau Turcia”
Îl întreb de unde se aprovizionează cu marfă, dacă o cumpără de la hypermarket, cum fac majoritatea restaurantelor din România. Râde!
„Dacă am fi cumpărat marfa de la hypermarket, lucrurile ar fi fost simple. Noi nu avem crescătorie de pește, peștele pe care-l avem în restaurant este doar din captură. Peștele este proaspăt, vine în fiecare zi din Turcia Grecia sau Maroc. Avem întotdeauna biban de mare, limbă de mare, fructe de mare”, a explicat el.
Din Maroc? îl întreb gândindu-mă la lungul drum pe care l-a parcurs caracatița din farfuria mea, dar și la costul transportului.
„Da, din Maroc”, vine răspunsul antreprenorului. „Cea mai bună caracatiță vine din Maroc. Iar de acolo ajunge în Turcia sau în Grecia.”
Ali îmi spune că este dificil de procurat marfa: „Este foarte greu să aduci marfă, depinde de cum pescuiesc oamenii, ce prind, cum bate vântul. Dacă, de pildă, este furtună în Grecia, luăm peștele din Turcia. Și invers. Pentru că marea este capricioasă!”
Tot personalul restaurantului este relocat de pe malul Bosforului
Deși a deschis de câteva luni, antreprenorul spune că restaurantul este apreciat, iar lucrurile „sunt pe drumul cel bun”. Clientela este selectă și știe să aprecieze un pește foarte bine gătit, cât și bucătăria mediteraneană, potrivit lui.
Cum deviza lui Ali este „pește și fructe de mare gătite ca pe malul Bosforului”, toate rețetele lui sunt turcești: de la salată de ton, de caracatiță, tartar de somon, salată de macrou, avocado cu creveți, carpaccio de caracatiță, la salata Ruby, garnisită cu brânză, migdale și nuci.
În total, sunt peste 30 de antreuri diferite, toate preparate după rețete turcești tradiționale. Cine reușește să treacă de antreuri se poate delecta si cu platourile cu fructe de mare, pești la grătar, cuptor sau preparați în crustă de sare. De altfel, tot personalul restaurantului este relocat de pe malul Bosforului, pentru ca experiența culinară să fie autentică.
Spre deosebire de celelalte restaurante din Mamaia, care se închid imediat ce trece sezonul estival, Ruby Fish & Seafood Restaurant va fi deschis tot timpul anului. Iarna aceasta, restaurantul va avea în fiecare weekend un program special, de la seri grecești, turcești, românești, muzică live și formații diferite.
Cu toate acestea, aici nu se vor organiza nunți. Ali Tarakci este foarte categoric în această privință și, trebuie să recunosc, îmi place explicația/motivația lui: „Nu facem nunți, pentru că nu vreau să închidem restaurantul pentru nimeni. Orice client care vrea să vină la noi, va găsi restaurantul deschis. Avem o locație foarte frumoasă, liniștită și sperăm ca fiecare client al nostru să revină cu plăcere și să aducă la rândul său alți clienți.”
În fine, nu pot încheia discuția cu Ali fără să-l întreb de unde vine numele restaurantului: mai precis, cine este Ruby? „Este un pește care trăiește în Japonia și este foarte greu de prins”, vine răspunsul antreprenorului. Ăsta este Ruby!