Roxana Stangebye, originară din Bacău, și-a construit o viață de succes în Norvegia, unde a plecat în 2013 pentru a lucra sezonier. Astăzi, la doar 30 de ani, deține o fermă de vaci și este o figură centrală în comuna Sigdal, situată la 100 de kilometri de Oslo, conform Ziare.com.
De la cules de căpșuni la lider al fermierilor
Roxana a ajuns pentru prima dată în Norvegia datorită fratelui său, care i-a sugerat să lucreze sezonier la cules de căpșuni. „Am plecat prin intermediul fratelui meu la cules căpșuni. Asta a fost în 2013, 2014 și 2015, doar sezonier. În 2015 am decis să rămân aici pentru că îmi plăcea cum erau fermierii tratați, dar și viața de fermier în sine”, povestește Roxana.
În anul 2019 a preluat pe numele său o fermă de vaci, continuând să o administreze chiar și după ce soțul său, Oddvar, cu 47 de ani mai în vârstă decât ea, s-a stins din viață. În 2021, Roxana a fost propusă lider al fermierilor din comună și a primit titlul de „fermierul bucuros” pentru implicarea sa exemplară.
Câștiguri și provocări în agricultura norvegiană
Viața de fermier în Norvegia nu este deloc ușoară, dar beneficiile sunt pe măsură. Roxana dezvăluie că tinerii fermieri sunt sprijiniți prin politici guvernamentale, precum eliminarea dobânzilor la leasing în primul an de activitate.
„Se câștigă ok. Fiecare fermier a pus bani unul de la altul și au construit o firmă, Tine S.A. Statul protejează cumva această firmă. Sunt doar 2 de acest gen în Norvegia care iau laptele la fermieri. Aici se câștigă 6,45 kr (2,79 lei) pe litru. În Norvegia nu poți produce mai mult decât cota care este la fermă. Eu, de exemplu, am producția de 150.000 litri pe an. La ferma mea câștig așadar între 5.000 și 9.000 de euro, depinde de câte vaci gestante am. Plus că vine și ajutorul de la stat o dată pe an, în februarie”, explică Roxana.
Românca visează să modernizeze ferma, construind una automatizată, unde vacile să se mulgă singure: „Îmi doresc să fac o fermă nouă automatizată, în care vacile merg libere, se mulg când vor ele. Asta ar face viața de fermier mult mai simplă”.
Implicarea în viața comunității și politica locală
În 2021, Roxana a fost aleasă lider al Asociației Fermierilor din Sigdal și Eggedal, iar ulterior a candidat la consiliul local din partea Senterpartiet. Azi, ea este reprezentantă pentru viață și cultură, fiind o inspirație pentru fermierii din zonă.
Roxana consideră Norvegia „acasă” și spune că nu ar reveni în România pentru a lucra în agricultură: „Niciodată nu aș veni în țară să mă fac fermier deoarece nu ești respectat, nimeni nu te susține, statul îți dă cu o mână și îți ia cu cealaltă. (…) Aici [în Norvegia] omul de rând este pe aceeași linie cu politicienii”.
Comunitatea românească din Norvegia
Conform datelor Statistics Norway din 2023, în Norvegia trăiesc 19.669 de români, dintre care 3.005 sunt copii născuți pe teritoriul norvegian din părinți români.
Concluzie : a plecat o amărâtă de acasă, s-a cuplat cu un moș cu aproape 50 ani mai bătrân și acum de acolo de la coada vacii ne dă nouă lecții de viață
Sorin suciudar de ce nu ești și tu în stare sa faci ce a făcut ea??Tu ești mai bogat decât a fost ea??Nu credca a fost chiar atât de săracă, și dacă a fost cu un mos ,e problema ei!!Dar a realizat cv pt viitorul ei!!
Aceeași concluzie!