În Sicilia, zonă cunoscută ca fiind extrem de secetoasă vara, și asta dinaintea schimbărilor climatice, agricultori au pus la punct o metodă de cultivare prin care valorifică particularitățile solului pentru a cultiva roșia „siccagno”, adică fără irigație. Agricultorii lucrează solul în așa fel încât aceasta să rețină cât mai mult umiditatea și profită de diferențele de temperatură dintre zi și noapte, scrie publicația lifegate.it.
Se numește pomodoro siccagno, un nume care nu desemnează o varietate anume de roșie, ci mai degrabă o metodă de cultivare practicată în zonele de interior ale Siciliei, departe de malul mării și de microclima specifică.
Această roșie se coace „pe uscat”, fără a fi necesară irigarea. Tehnica este posibilă datorită capacității de a valorifica caracteristicile solului din zonă, menținând un echilibru optim între argilă și nisip pentru a păstra umiditatea.
Caracteristicile acestor roșii și unde se cultivă
Se folosesc mai multe soiuri locale de roșii, mai mari sau mai mici, folosind acestă metodă numită și „aridocultură”. Producțiile obținute în acest sistem sunt mai mici, iar fructele au dimensiu mai reduse. Însă, compensează prin calități lor superioare: culoarea este de un roșu intens, pulpa are un conținut ridicat de zaharuri și o concentrație mai mare de antioxidanți precum licopenul, vitamina A, vitamina C.
O parte dintre agricultorii care cultivă roșii siccagno fac parte din Cooperativa Rinascita din Valledolmo. Cultivarea se face prin rotații agricole trienale, care favorizează un echilibru natural al elementelor din sol, fără a folosi îngrășăminte, substanțe chimice de sinteză sau organisme modificate genetic. Se bazează în schimb pe adaptabilitatea soiurilor locale de roșii la factorii de mediu, climatici și pe rezistența la dăunători. Roșiile sunt plantate, cultivate și recoltate manual, reducând la minimum intervențiile mecanice și, implicit, emisiile de CO₂, pierderea fertilității cauzate de compactarea solului și eroziunea. Roșiile sunt procesate de cooperativă în pasate și roșii uscate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Acest tip de cultură se extinde și în alte zone din sudul Italiei
Metoda practicată în mod tradițional de agricultorii sicilieni începe să devină tot mai utilă și să fie preluată și de alți cultivatori din afara insulei, dat fiind verile tot mai secetoase și mai aride. Unul dintre ei este Liana Agostinelli, din regiunea Basilicata. După mai multe experiențe în sectorul agricol, inclusiv în străinătate, având studii în domeniul tehnologiilor alimentare. Ea a preluat ferma de familie, adăugând imediat acest tip de cultură pe lângă cele de cereale și de leguminoase.
Potrivit publicației agrifood cibotoday.it, acest tip de cultură are capacitatea de a crește în câmp deschis fără irigații. „Trebuie udată doar în momentul plantării, apoi se adaptează foarte bine la terenurile noastre”, spune Liana.
Este o cultură pe care familia Agostinelli a ales să mizeze în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, devenită pas cu pas strategică, astfel încât în prezent acoperă aproape o treime din suprafața fermei. Iar pentru că ani la rând metoda a dovedit că poate funcționa, pasul următor în program este acela de a dezvolta un sistem de prelucrare a acestor roșii foarte dulci și concentrate la gust.