La Paris s-a încheiat duminică seara cea de-a șaptea ediție a „Village international de la gastronomie”. Evenimentul a adunat peste 60 de țări, la poalele Turnului Eiffel, într-un festival dedicat bucătăriei tradiționale. România și Republica Moldova au fost printre țările care au atras atenția vizitatorilor, prin standuri pline de arome și tradiții, conform rfi.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Timp de patru zile, peste 40.000 de vizitatori au gustat preparate din toate colțurile lumii. Invitatul de onoare a fost Cambodgia, însă standurile României și Moldovei au avut și ele parte de cozi generoase și reacții entuziaste. Diplomația culinară a fost miza principală: fiecare ambasadă a decis implicarea, pentru a-și promova cultura prin mâncare.
Moldova, cu sarmale, plăcinte și „baba neagră”
La standul Republicii Moldova, meniul a fost conceput cu grijă pentru a surprinde specificul local. Sarmale, mămăligă cu tocăniță și brânză de oi, plăcintă cu brânză și „baba neagră” – un desert tradițional din nordul Moldovei – au fost atracțiile principale. Vizitatorii au putut gusta și o zeamă de găină cu tăieței de casă, preparată chiar pe loc.
Ana Sandra, directoarea interimară a Oficiului Național al Turismului, a subliniat că prezența la Paris e o ocazie rară: „Baba neagră nu se găsește nicăieri altundeva decât în Moldova. Am vrut să aducem aici un gust autentic, să arătăm cine suntem”.
În plus, moldovenii au susținut și un masterclass de împletit colac tradițional, care a strâns curioși din toate colțurile lumii.
România, cu mici și sarmale pe grătar
Standul României a fost recunoscut de la distanță după mirosul inconfundabil al micilor și cârnaților prăjiți pe grătar. Irina Huja (foto), stabilită în Franța de peste trei decenii, a adus pe mesele vizitatorilor ciorbă rădăuțeană, langoși, cozonaci și plăcinte cu mere.
„Micii și sarmalele sunt vedetele. Toți vizitatorii cer mai întâi un mic, apoi revin pentru încă doi-trei. Mirosul îi atrage imediat”, a povestit ea. Din meniu nu au lipsit țuica, pălinca și vinul românesc, alături de berea Timișoreana și Ursus.
Diplomație și tradiții culturale
Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, a explicat că participarea la târg este parte a unui efort de diplomație culturală. „Astăzi, mai mulți francezi și turiști internaționali au aflat despre tradițiile noastre. Ne-am dorit să depășim așteptările și am reușit”, a declarat ea.
La standul României a apărut și Rachida Dati, primărița arondismentului 7 din Paris, care a salutat organizatorii și a subliniat legăturile culturale dintre Franța și România.
Muzică, dansuri și oaspeți din diaspora
Evenimentul nu a însemnat doar gastronomie, ci și cultură. Pe scena amenajată lângă standuri au urcat artiști români și moldoveni. Publicul a ascultat folclor din Maramureș și a aplaudat copiii din grupul „Codruleț”, veniți din Montreuil. Tot din Franța, dar cu rădăcini românești, grupul „Unirea” a adus dansuri tradiționale.
Prezența României și Moldovei la „Village international de la gastronomie” a fost un succes de public și imagine. Prin bucatele servite, prin muzică și dans, cele două țări și-au afirmat identitatea culturală în fața zecilor de mii de vizitatori. La Paris, diplomația s-a făcut cu sarmale, mici și deserturi tradiționale, într-o atmosferă de sărbătoare.

FOTO: rfi.ro/Vasile Damian





