Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de cancer al cavității orale. Un nou studiu a constatat că participanții care consumau o băutură pe zi aveau risc de 4,87 ori mai mare să dezvolte cancer oral, decât cei care nu aveau acest obicei. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mai bine legătura.
Dacă îți plac băuturile precum sucurile carbogazoase, ceaiurile sau sucurile îndulcite, este posibil să consumi băuturi îndulcite cu zahăr. Aceste băuturi conțin de obicei zaharuri adăugate, care sunt adăugate în produsele procesate. Este bine cunoscut faptul că, potrivit eatingwell.com, un consum excesiv și regulat de zahăr adăugat poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă, carii dentare și boli gastrointestinale – și, conform unui nou studiu, ar putea duce chiar la cancer oral.
Un studiu recent, publicat pe 13 martie 2025, în JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, subliniază legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul crescut de cancer. Iată ce au descoperit cercetătorii.
Zahărul hrănește cancerul? Iată ce spun cele mai recente cercetări
Folosind datele din studiile Nurses’ Health Study (NHS) și Nurses’ Health Study II – două părți ale unei serii de studii de lungă durată care au început în 1976 – acești cercetători au urmărit obiceiurile de consum de băuturi și rezultatele de sănătate ale mai mult de 160.000 de femei. Femeile incluse în studio aveau o vârstă medie de 43 de ani, la începutul studiului, iar cercetătorii au avut acces la datele din 30 de ani de urmărire a participanților. NHS a colectat și informații despre alți factori, inclusiv obiceiurile legate de fumat, rasă, consumul de alcool, indicele de masă corporală și vârsta, printre altele.
Pentru scopurile studiului, băuturile îndulcite cu zahăr au fost definite ca sucuri carbogazoase cu zahăr, băuturi carbogazoase fără cola cu zahăr și băuturi îndulcite non-carbonate (precum limonada și ceaiul dulce).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Studiul a avut ca scop examinarea prevalenței în creștere a cancerului cavității orale în rândul tinerilor, chiar și a celor fără alte comportamente legate de cancer, cum ar fi fumatul. În special, cercetătorii au observat că numărul cazurilor a crescut la femeile care nu fumează, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să caute factori care ar putea contribui.
Când consumi chiar o singură băutură îndulcită, pe zi, îți sporești riscul de cancer oral
Rezultatele au indicat că femeile care consumau una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi aveau de 4,87 ori mai multe șanse să dezvolte cancer al cavității orale, fiind diagnosticate 124 de cazuri de cancer de-a lungul studiului. Rata a crescut ușor pentru cele care fumau sau consumau alcool ușor sau deloc – participantele care consumau una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi aveau de 5,46 ori mai multe șanse să dezvolte cancer oral.
Autorii menționează, de asemenea, că riscul de bază de a dezvolta cancer al cavității orale este scăzut, astfel încât este important ca cercetările să continue pentru a înțelege mai bine legătura dintre riscul general și consumul de băuturi. Mărimea eșantionului a fost limitată doar la femei, așa că un studiu mai extins care să includă bărbați ar fi util pentru a înțelege mai bine cât de relevantă este legătura.
Consumul excesiv de zahăr crește inflamația și, implicit, riscul multor boli
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, merită totuși să iei în considerare aceste informații atunci când îți analizezi obiceiurile de consum de băuturi. În fond, știm că consumul excesiv de zahăr poate avea o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de inflamație și diabet.
Dacă vrei să reduci consumul de băuturi zaharoase, există multe opțiuni fără zahăr adăugat care pot fi un înlocuitor plăcut. Găsirea unor alternative mai sănătoase în dieta și stilul de viață te poate ajuta să te simți cât mai bine.