Rețetele Juanitei. Tartine cu pate de ficat de casă. Fără E-uri, fără conservanți, doar ”fainoșag”

pateu ficat, retete, foodlife, mic dejun, retetele juanitei,

Pentru micul dejun sau un pachețel de luat la școală sau muncă, utilizăm evident cele două clasice felii de pâine. Dar cel mai important este ce punem între ele. La sfârșit de săptămână vă propunem, la micul dejun, tartine de pâine prăjită cu pateu de ficat făcut în casă. Este bun, proaspăt, conține doar ingrediente naturale și de calitate, e fără e-uri sau conservanți. Cel mai important este că are o mare cantitate de ficat, un ingredient pe are în conservele de gen din comerț îl găsești marginal.

A doua sa calitate este că se gătește foarte repede și simplu. Orice începător în ale bucătăriei îl poate face.

Ingrediente:

200 de grame de ficat de pui

1 ceapă

1 cățel de usturoi

100 grame de unt la temperatura camerei

Câteva linguri de ulei de măsline

O foaie de dafin

Coniac

Sare, piper.

Curățăm ficatul de sânge și nervuri. Îl aruncăm într-o tigaie în care am pus un cub de unt cu două linguri de ulei de măsline. Și foaia de dafin. După ce îl ”marcăm” pe ambele părți, dăm focul la minim și punem peste tigaie un capac. Avem grijă ca ficatul să nu se ardă, dar să se gătescă complet. Va fi gata cam în cel mult 10 minute.

Între timp tocăm foarte fin ceapa și usturoiul. Le călim bine în ulei de măsline, să fie gătite.

Într-un vas mai înalt, în care poți folosi confortabil blender-ul de mână, punem ficatul prăjit, untul, ceapa, usturoiul și coniacul. Foaia de dafin, nu. Dacă vă plac diverse condimente puteți pune cimbru sau oregano sau rozmarin sau ierburi de Provance. Mie îmi place fără arome. Coniacul și usturoiul mi se par suficiente. Se adaugă sare și piper după gust.

Omogenizăm întreaga compoziție cu blender-ul. Iese o pastă fină, care se lasă la răcit în frigider. Untul se va întări și va avea o compoziție potrivită pentru a fi unsă pe pâine. Eu mărturisesc că o prefer puțin mai grunjoasă, să se simtă bine gustul de ficat. Veți vedea în poză ca are o textură mai puțin pasată. Dar, deh, gustul fiecăruia.

Culoarea nu este cea mai apetisantă, dar aceasta este culoarea ficatului. Fară coloranți și aditivi. Dacă vreți o culoare mai ”artistică” puneți-i puțină smântână de gătit înainte de a da compoziția prin blender.

Pentru a nu se oxida la suprafață, turnați un strat de unt topit care se va întări în frigider.

Punem un strat generos pe o felie de pâine prăjită, iar deasupra orice vă place: roșii, castraveți, castraveți murați, câteva feliuțe de ou fiert. Și avem un mic dejun consistent.

Atenție: 

Ficatul nu se sărează înainte de a fi gătit pentru că se va întări.

Untul utilizat pentru prăjit trebuie completat cu o lingură, două de ulei, altfel se arde.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *