Rețetele Juanitei | Supă de pui, legume și paste/găluște de făină. Dacă îi pui și borș se transformă într-o ciorbă completă

supa de pui legume si paste sau galusti de faina Foto: G4Food

La noi în familie coirbele, supele nu lipsesc niciodată. O zeamă e tot ce poate fi mai bun și mai hrănitor, așa că o dată pe săptămână se gătește supă sau ciorbă. Evident vara merg mai mult lichide vegetale, supe creme, ciorbe de legume, ce poate fi mâncat rece, iar când începe sezonul ploios o zeamă caldă merge la suflet. Această supă (dacă îi adăugăm și borș, ciorbă) e cumva pentru perioada de tranziție: e ușoară – și de făcut și de mâncat – și are toate componentele nutritive pentru o masă completă.

Ingrediente

500 de gr de pui/ găină/ curcan (să aibă și oase)

1 morcov

1 păstârnac

1 ceapă

1 praz

Jumătate de țelină

1 ardei verde și 1 roșu

O mână de fasole verde

O legătură de leuștean

O legătură de pătrunjel

2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Două linguri de pasță de roșii

Paste/găluști de făină de casă

Sare, piper, boia dulce sau pastă de ardei (1 linguriță)

Smântână și ardei iute (opțional, pentru servit).

Pentru varianta cu carne (cum am făcut-o eu) am pus o carcasă și un piept de pui.

Preparare supă de pui, legume și paste/găluște de făină

Am fiert puiul la oala sub presiune jumătate de oră cu o linguriță de sare. Am strecurat zeama și am ales carnea de pe oase. Am pus la loc în zeamă carnea.

Am tăiat legumele mărunt și le-am călit 10 minute în câteva linguri de ulei de măsline.

Am curățat și tăiat fasolea în bucățele cât o înghițitură.

Am pus legumele în supă și am fiert 15-20 de minute. Când au fost aproape gata am pus roșiile, sare, piper și le-am lăsat să fiarbă 10 minute.

Am adăugat apoi și tăiețeii de casă/găluștele de făină. Dacă preparăm aluatul de paste în casă, avem varianta de a-l da pe o răzătoare mai mare direct în supă sau de a rupe bucățele cât unghia și a le lăsa să fiarbă în supă și, în acest din urmă caz, vom obține ca niște mici găluște de făină. Le lăsam să fiarbă 10-15 min până nu se mai simte gustul de făină din gălușcă, așa cum vedem în video-ul din articol.

Și când totul a fost fiert, am completat cu sare și piper (dacă mai e nevoie) și am mai dat un clocot. Înainte de a stinge focul punem și leuștenul și pătrunjelul tăiate mărunt și o cănuță mică de apă rece de la frigider care va face găluștele moi.

Merge cu un ardei iute, o lingură de smântână lângă și o felie de pâine proaspătă (opțional că avem deja găluște).

Poftă bună!

Citește și:

ABC în bucătărie. Cum se face aluatul simplu pentru paste. Cu sau fără ou, din făină de grâu obișnuit sau grâu dur / Se pot usca sau congela și folosi la nevoie

ABC în bucătărie. Cele mai simple găluște de post – gnocchi de făină în stil italian, fără ouă, fără cartofi, doar apă, făină și ulei. Se pot combina cu orice fel de sos (VIDEO)

Rețetele Juanitei | Ciorbă de legume, sfeclă și pui – un borș roșu care se poate găti cu sau fără carne/ Se servește cu o lingură de smântână și un ardei iute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *