VIDEO FOTO | Rețetele Juanitei | Spanac cu ouă ochiuri, cea mai simplă și mai sănătoasă mâncare/ Un buchet de nutrienți și puține calorii

spanac cu oua ochiuri Foto: G4Food

În copilărie, ca să mâncăm spanac, părinții ne spuneau că face mușchi și devii puternic precum Popeye Marinarul (un personaj de desen animat foarte popular pe vremea prunciei mele). Și ca să fie mai „pasabil” ne puneau și 1-2 ouă ochiuri lângă să le amestecăm cu frunzele verzi la care cam strâmbam din nas.

Ingrediente pentru mâncarea de spanac cu ouă ochiuri

1 sau 2 ochiuri de persoană

1 kg de spanac (țineți cont că va scădea foarte mult în volum)

1 ceapă

2-3 căței de usturoi

2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Sare, piper, boia de ardei dulce

100 de g de bulion de roșii sau 1-2 linguri de pastă de roșii.

Preparare

Se curăță de cotoare spanacul și se spală frunză cu frunză, pentru că dacă e proaspăt are sigur pământ pe el. Puteți evita operațiunea (cea mai neplăcută parte din procesul de preparare, de altfel). folosind spanac deja congelat sau de la borcan, gata fiert.

spanac
Foto: G4Food

Se toacă mărunt ceapa și usturoiul, se pun la călit în ulei până se rumenesc, cu grijă să nu se ardă usturoiul. Se adaugă frunzele de spanac, dacă doriți le puteți tăia în bucăți mai mici înainte de a le găti, eu le-am lăsat întregi.

ceapa calita spanac cu pua
Foto: G4Food

Odată spanacul înmuiat am adăugat bulionul, sare, piper și boia și am mai lăsat 2-3 minute să se omogenizeze gusturile. E bine ca spanacul să rămână cât mai verde ca să nu-și piardă nutrienții.

spanac
Foto: G4Food

Separat am prăjit într-o tigaie ouăle ochiuri (le puteți poșa dacă vreți să fie mai dietetice) și am pus totul în farfurii.

oua ochiuri
Foto: G4Food

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de spanac și ouă

Spanacul este un superaliment recunoscut pentru conținutul său excepțional de nutrienți esențiali. Este extrem de bogat în fier, care joacă un rol crucial în transportul oxigenului prin sânge și prevenirea anemiei. De asemenea, conține cantități impresionante de vitamine A, C și K, care contribuie la întărirea sistemului imunitar, la sănătatea oculară și la coagularea normală a sângelui.

Antioxidanții prezenți în spanac, precum luteina și zeaxantina, protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă, în timp ce nitrații naturali pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Ouăle reprezintă o sursă completă de proteine de înaltă calitate, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari organismului. Sunt bogate în colină, un nutrient vital pentru sănătatea creierului, funcția memoriei și dezvoltarea fetală în timpul sarcinii. Gălbenușul conține vitamine liposolubile precum A, D, E și K, precum și luteină și zeaxantină pentru sănătatea ochilor.

Deși au fost mult timp controversate din cauza conținutului de colesterol, studiile recente arată că un consum moderat de ouă nu afectează negativ nivelul colesterolului la majoritatea oamenilor și poate chiar îmbunătăți profilul lipidic prin creșterea colesterolului HDL („colesterolul bun”). Ouăle sunt, de asemenea, extrem de versatile și sățioase, ajutând la controlul poftei de mâncare și la menținerea greutății corporale.

Preparatul poate fi servit și la prânz și la cină, poate fi luat și la pachet (în acest caz este preferabil să fierbem ouăle pentru a le conserva mai bine, în special dacă e cald afară), este excelent și pentru copii și pentru adulți, este ușor de pregătit și conține nutrienți benefici pentru sănătate.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *