Rețetele Juanitei | Șnițel asturian, un concurent puternic pentru preparatul clasic austriac/ Cachopo, preparat în această regiune din Spania este vedeta oricărui restaurant de aici

cachopo, snitel asturian, snitel, retete, retetele juanitei Foto: Restaurant Arcos

Șnițelul nu este un monopol austriac. În spatele numelui exotic, cachopo, găsim un șnițel de vită umplut. Preparat emblematic al bucătăriei asturiene (n.r. Asturias este o provincie din nordul Spaniei), este un preparat atât de popular încât oamenii de aici îl discută, îl compară și îl caută mereu pe „cel mai bun”. Există concursuri locale dedicate acestui fel de mâncare, unde se evaluează calitatea, dimensiunea (care chiar contează!) și creativitatea umpluturii.

Unii îl compară cu cordon bleu, dar mult mai generos, deși spaniolii în general și asturienii în special, resping aceste comparații. Rețeta clasică implică două felii de carne de vită, umplute cu brânză și jamon, date prin făină, ou și pesmet, și prăjite până devin crocante la exterior și moi, cu brânza topită, la interior.

Originea exactă a cachopo nu este cunoscută și chiar dacă ei nu recunosc se presupune că rețeta derivă din influențe franceze. Unii îi atribuie invenția bucătarului asturian Fernando Martín, care a obținut o stea Michelin în 1986, relatează ABC.

Se pare că primul cachopo a fost servit în restaurantul El Pelayo din Oviedo, fiind umplut cu sparanghel, jamon și un frixuelo ( o clătită).

În Asturias, dimensiunea unui cachopo poate fi impresionantă – adesea unul singur este suficient pentru mai multe persoane. Cel mai bun cachopo din Spania în 2024 se găsește la restaurantul Los Arcos din Cangas de Onís, Asturias. Acesta a câștigat prestigiosul concurs național „En busca del Mejor Cachopo elaborado con Ternera Asturiana” (n.r. – în căutarea celui mai bun cachopo realizat cu carne de vită asturiană), desfășurat în cadrul evenimentului Salón Gourmets de la Madrid 2024.

Ingrediente

  • 4 felii de carne de vită fragedă tăiate subțire

  • 4 felii de jamon (se poate înlocui cu prosciutto, șuncă, pastramă)

  • 8 felii de brânză (cu gust intens și care se topește ușor, cheddar etc.)

  • Sare, piper după gust.

Pentru pane:

  • 100 de gr de făină

  • 2 ouă

  • 200 de gr de pesmet

Pentru prăjit:

  • Ulei (pentru prăjit)

Pregătirea șnițelului

Feliile de carne trebuie să fie subțiri, iar carnea să fie fragedă. Dacă sunt prea groase, le batem cu un ciocan de carne, așezând carnea între două folii alimentare.

Curățăm carnea de pielițe, pentru a nu se strânge la prăjit.

Pregătim ingredientele pentru pane în trei farfurii: una cu făină, una cu pesmet și una cu ou bătut.

Pe feliile de carne,se pune sare, piper, deasupra se așează o felie de jamon/șuncă și una de brânză, apoi o altă felie de carne deasupra. Apăsăm ușor marginile pentru a sigila umplutura.

Trecem fiecare șnițel prin făină, apoi prin ou, și la final prin pesmet. Dacă îl dorim mai crocant sunt necesare două treceri.

Prăjim cachopo la foc mediu spre mare, 180 de gr, aproximativ 2–3 minute pe fiecare parte, până devine auriu și crocant.

Se scot pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.

În restaurantele din Asturias, se servesc de obicei cu sosuri precum: de brânză (Cabrales, Gamoneu, Capra de los Beyos sau afumată de Pria, tipuri de brânză specifică locului, dar merge orice fel de brânză din care se poate face un sos), sos de mere, ceapă caramelizată, sos de roșii, legume la grătar sau ardei caramelizați cu usturoi.

Alegeți o garnitură simplă: cartofi prăjiți, ardei copți sau o salată proaspătă (cu roșii).

Evident umplutura poate fi adaptată după propriul gust.

Poftă bună!

Citește și Rețetele Juanitei: Cum faci șnițele fără ulei în cuptor. O modalitate simplă de a reduce grăsimile rele din mâncare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *