Rețetele Juanitei | Gyros de porc, un sandviș grecesc cu carne preparată la temperatură scăzută și sos tzatziki

retetele juanitei, gyros Foto: G4Food

Gyrosul provine din cuvântul grecesc „gheereezo”, care înseamnă „a se roti”. Este o friptură la rotisor formată din felii subțiri de carne, care poate fi de miel, porc, vită sau o combinație a acestora, iar în zilele noastre include și variante cu pui sau chiar pește. Pe măsură ce grămada strânsă se rumenește, straturile de carne se contopesc, iar persoana care se ocupă de rotisorul pentru gyros taie felii subțiri, pe care le servește într-o lipie cu roșii, ceapă roșie crudă, pătrunjel sau salată verde, iaurt grecesc sau tzatziki și, uneori, cartofi prăjiți și un praf de paprika iute.

Gyrosul este simbolul fast-food-ului grecesc, deși s-ar putea să nu fie 100% grecesc. Are o istorie surprinzător de lungă și, dacă putem spune așa, „rotativă”, notează Diane Kochilas.

Gyrosul, în forma în care îl cunoaștem astăzi, a ajuns pentru prima dată în Grecia în 1922, odată cu sutele de mii de refugiați greci și armeni din Asia Mică (veniți din actuala Turcie). Cei mai mulți veneau din Constantinopol (Istanbul) și Smirna (Izmir). Legenda spune că cei mai pricepuți maeștri ai gyrosului erau armeni. Pe măsură ce refugiații s-au stabilit în noua lor patrie, mulți au devenit comercianți. Au deschis mici prăvălii, inclusiv chioșcuri care vindeau gyros la fiecare colț de stradă. După Al Doilea Război Mondial, gyrosul a început să călătorească spre vest, urmând traseele de migrație ale grecilor, astfel că au apărut magazine în toată Europa, în Statele Unite și Australia. A devenit unul dintre primele fast-food-uri globale, deși termenul „fast-food” nu se folosea atunci, deoarece majoritatea magazinelor erau afaceri de familie.

Există și alte teorii despre originea acestei delicioase lipii. Unele surse spun că gyrosul este urmașul unei vechi tradiții de fripturi pe frigărui, cu rădăcini care se întind până în vremea lui Alexandru cel Mare, ale cărui armate erau cunoscute pentru faptul că frigeau diverse tipuri de carne pe săbii lungi, deasupra focului deschis.

Oriunde sunt greci, există și gyros, iar acest preparat este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare în rândul turiștilor. Vânzarea acestei lipii savuroase a depășit, desigur, sfera afacerilor de familie și a pătruns în lumea lanțurilor americane (unele deținute de greci).

Grecii, arabii și turcii pregătesc toți gyros. Turcii denumesc acest street food delicios „doner kebab” și îl fac din miel sau vită. Arabii îi zic „shaorma” și o pregătesc din vită, miel, capră sau pui. În unele părți ale lumii arabe, gyrosul/doner kebabul/shaorma nu se servește cu iaurt sau tzatziki, ci cu un strat subțire și delicios de fistic condimentat.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Și n-o să vă vină să credeți, dar statisticile susțin că românii sunt cei mai mari consumatori de gyros, pentru mai multe detalii citește aici.

Iată cum poți prepara ușor un gyros de porc la tine acasă, pentru toată familia.

Ingrediente pentru gyros de porc

1 kg ceafă de porc tăiată in felii subțiri de cca jumătate de centimetru

Pentru marinat carnea

Oregano uscat, jumătate de linguriță
Pătrunjel uscat, jumătate de linguriță
5 căței de usturoi zdrobiți
Sare 2 lingurițe
Piper negru măcinat proaspăt o linguriță
Chimion jumătate de linguriță
Boia de ardei dulce jumătate de linguriță
Coajă rasă de la o lămâie
(Opțional) chili / boia iute jumătate de linguriță
125 g iaurt grecesc 10 % grăsime
20 g muștar
20 ml ulei de măsline extra virgin
(Opțional) 5 ml oțet de mere.

Pentru tzatziki

250 de gr iaurt grecesc
Jumătate de castravete ras pe răzătoarea mică și scurs bine de apă
2 căței de usturoi zdrobiți
20 ml ulei de măsline extra virgin
Sare și piper după gust
Mărar proaspăt tocat mărunt
Mentă proaspătă tocată mărunt

Pentru servire

Pita grecească
Roșii tăiate felii
Ceapă tăiată felii
Cartofi prăjiți

Preparare

Se amestecă într-un bol toate ingredientele pentru marinată și se amestecă bine, pentru a forma o pastă. Se adaugă feliile de carne în bol și se acoperă bine cu marinata. Vasul se acoperă cu o folie de prospețime și se lasă la marinat minimum 3 ore, ideal peste noapte.

Se curăță și se taie în jumătăți o ceapă albă mare. Într-o jumătate de ceapă se înfig 3 bețe pentru frigărui și se ”construiește” un turn din feliile de carne marinate. La final cealaltă jumătate de ceapă ”sigilează” turnul. Se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru cca. 90 de minute – ideal este să se verifice ca temperatura cărnii la interior să ajungă la 72 de grade.

Se amestecă toate ingredientele pentru sosul tzatziki.

Se servește cu pita grecească sau lipie, alături de cartofi prăjiți și felii de roșii și ceapă.

În cazul în care doriți să faceți pita în casă, vezi rețeta aici.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *