Rețetele Juanitei: Fabada asturiană – o tocană de fasole cu cârnați, foarte asemănătoare cu iahnia noastră. I-am pus și cârnați spanioli, dar și din cei românești că sunt mai gustoși

fabada asturiana Foto: G4Food

Fabada asturiană își trage numele de la fabes, un tip de fasole albă cu boabe mari care se cultivă în regiunea Asturia din Spania. Se presupune că leguma era cultivată aici încă din sec al XVI-lea, dar rețeta cunoscută astăzi de fabada este menționata abia trei secole mai târziu, în 1884, în ziarul El Comercio din Gijon.

Este preparatul cel mai reprezentativ pentru Asturia, o „farfurie de mâncat cu lingura”, cum zic spaniolii, caracteristică lunilor de iarnă. Ușor lichidă, cu sos, conține multe grăsimi și evident calorii. În esență este asemănătoare cu iahnia de fasole românească, dar nu conține, spre deosebire de aceasta, bulion, boia sau condimente. Unii îi mai pun câteva fire de șofran.

Fabada tradițională conține chorizo (un cârnat spaniol cu boia), lacon (un fel de ciolan afumat) și pancetta (slana împănată de la porc). În plus se pune și morcilla, un cârnat preparat cu sânge de porc, cam ca sângeretele nostru.

Ingrediente pentru fabada asturiană

fabada asturiana
Foto: G4Food

1 ceapă

1-2 borcane de fasole boabe gata fiartă sau 500 de gr de fasole nefiartă

O bucată de pancetta (care poate fi înlocuită cu slănină afumată sau bacon)

Câțiva cârnați (spaniolii pun morcilla, chorizo, un os de jamon, lacon – în România puteți pune cârnați cât mai afumați, cu boia, ciolan etc)

Sare, piper.

Preparare

fabada asturiana
Foto: G4Food

Pentru varianta rapidă, cu fasolea gata fiartă: Ceapa se taie mărunt. Se feliază pancetta în bucățele și se pun apoi ceapa la prăjit și cârnații întregi. Se adaugă fasolea și o cană de apă sau supă (dacă ați turnat deja apa din conserve, doar jumătate), să aibă și sos. Se fierbe totul 15 minute.

Verificați etichetele de la borcanele de fasole, dacă au doar fasole, sare și apă, puneți-le așa și nu mai sărați. Dacă au și conservanți, scurgeți și spălați fasolea într-o strecurătoare. Se potrivește de sare, piper. Se feliază cârnații înainte de servire.

Pentru cazul în care folosiți fasole boabe crudă: Se lasă la înmuiat peste noapte. Se aruncă apa în care a stat fasolea. Se urmează aceeași pași, doar că fasolea se fierbe cam 2 ore la foc mic.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *