Numele îi vine din spaniolul empanar, adică a umple, a împăna, cum zicem noi în română. Este de fapt un produs rezultat din umplerea aluatului cu ingrediente care de care mai diferite. Un fel de plăcințele ca să comparăm cu ce știm de acasă.
Cum a apărut empanada în Spania, a emigrat în Lumea Nouă și cine este mai proprietar pe brand
Când ajungi prima dată în Spania, ai fi tentat să crezi că empanada este argentiniană. Toate locurile care vând empanade scriu cu mândrie ”empanada argentina”. Și eu am crezut la fel acum șapte ani când m-am mutat în Barcelona.
În realitate lucrurile stau puțin altfel. Obiceiul aluaturilor umplute datează din antichitate zice-se. Arabii l-au adus în Spania, odată cu cucerirea Peninsulei, iar aici a fost adoptat cu rapiditate pentru că erau produse ușor de luat la muncile câmpului.
Ullterior, coloniștii l-au răspândit în Lumea Nouă, unde a devenit un brand național argentinian. Și viceversa, în vremurile noastre, mulți imigranți argentinieni în Spania au deschis restaurante și magazine cu vânzare de empanade ”argentiniene”, ”ca la mama acasă”.
Empanada în Spania
Locurile din Spania unde empanada este ”produs tradițional” sunt Galicia, Asturia, El Bierzo și Cantabria. Spre deosebire de plăcințelele murciene de exemplu, empanada are o umplutură pre-gătită, cu sos. Cele mai uzuale umpluturi sunt cele de ton, pui, carne tocată, dar ca și la plăcintele noastre, puteți pune cam orice.
Ingrediente
Eu am luat două foi mari de empanada din comerț, dar va las o rețetă de aluat, pentru că în România probabil nu găsiți. Și nu, nu trebuie folosit aluat de foietaj, empanada e altceva.
Aluat
750 de gr de făină și puțină făină în plus pentru frământat (făină 0000 sau făină 000 fără drojdie). Nu folosiți făină pentru pâine.
225 grame de ulei de floarea-soarelui
225 grame de lapte
2 ouă
10 grame de sare
Nu trebuie pusă niciun fel de drojdie.
Umplutură
500 de gr de carne tocată (eu am pus ceafă de porc)
1 morcov
1 ceapă
1 dovlecel
bulion de roșii concentrat
2 linguri ulei
sare, piper, boia dulce sau picantă, oregano.
Finisaj
1 ou bătut.
Realizare
Se pun într-un castron făina, sarea și restul ingredientelor pentru aluat și se amestecă. Se acoperă cu o cârpă și se lasă 15 minute să se odihnească. În acest timp se prepară umplutura.
Se taie mărunt ceapa, se pune la călit în 2 linguri ulei, se adaugă morcovul și dovlecelul ras. După ce călim 5 minute, punem și carnea tocată și condimentele, o mai călim 10 minute, să se evapore apa, în ultimele minute adăugăm și bulionul. Lăsăm la răcit.
Împărțim în două aluatul. Întindem o foaie pe o hârtie de copt. Punem cu tot cu hârtia de copt în tava pentru cuptor. Deasupra, cu o lingură, așezăm grămăjoare de carne și la final le dăm aceeași înălțime. Lăsăm pe margini un cm de aluat neacoperit cu umplutură.
Întindem și a doua foaie tot pe o hârtie de copt. Hârtia ne va ajuta să aplicăm foaia. Luam hârtia și o răsturnăm peste umplutură cu aluatul în jos astfel încât foaia sa vină ca un capac. Îndoim marginile foii de jos peste foaia de sus, în așa fel încât să sigilăm umplutura. Vom face o gurică în centrul empanadei. astfel aluatul nu se va umfla la copt.
Batem un ou și ungem empanada cu ou pe deasupra. În acest timp încălzim cuptorul la 200 de grade C, căldură sus-jos. Lăsăm empanada în cuptor 30 de minute sau până e rumenită deasupra.
O lăsăm la răcit înainte de a o tăia. Eu am tăiat-o în dreptunghiuri, au ieșit 8 bucăți.
Poftă bună!