În popor se zice că după o noapte grea, cel mai bun remediu împotriva mahmurelii e zeama de varză. Dar nimeni nu știe de ce, chiar dacă nutriționiștii explică extrem de simplu motivele: alcoolul creează deshidratare, iar zeama de varză sau orice lichid cu concentrație mare de sare ajută la reținerea apei în organism.
Pentru dimineața de 1 ianuarie pregătim în frigider o ciorbă de potroace, acră-acră, cu zeamă de varză și leuștean.
Ingrediente ciorbă de potroace:
500 de gr de ciocănele de pui (puteți folosi aripi, carcase, pulpe de pui sau orice altă pasăre)
2 morcovi
1 păstârnac
O jumătate ardei verde
1 ceapă
Borș 600 de ml
Leuștean verde
2 linguri de bulion de roșii
Sare, piper, boia de ardei
1 l zeamă de varză
200 de gr de tăieței de casă cu ou.
Preparare:
Se taie cuburi ceapa, ardeii și rădăcinoasele. Se călesc în 2-3 linguri ulei, până se rumenesc puțin. Între timp se pune carnea la fiert cu sare și piper. După 10 minute se spumează carnea și se adaugă legumele.
Când carnea este fiartă punem și tăiețeii, care au nevoie de 4-5 minute pentru a fierbe, apoi adăugăm 2 linguri de bulion de roșii, boia, încă un pic de piper (dacă e nevoie). Sarea o mai lăsăm, mai punem după ce adăugăm și zeama de varză . Putem pune și fidea, orez sau cartofi. Eu am pus tăieței pentru că se zice că în prima zi a noului an e bine să mănânci paste lungi 😂.
Punem zeamă de varză cu încredere, această ciorbă chiar trebuie să fie acră, se toarnă măcar 600 de ml. Adăugăm și leușteanul tăiat mărunt. La final o dregem de sare și o servim cu smântână și ardei iute.