Ceapa caramelizată – între garnitură și sos
Gătirea cepei dulci este un proces de descompunere a zahărului din ceapă, așa că preparatul nu necesită niciun pic de zahăr adăugat.
Ce e important la ceapa caramelizată?
Să nu se ardă, ci să se prăjească lent. La fel de important este ca feliile de ceapă tăiată să fie, pe cât posibil, egale în grosime, pentru a se găti uniform.
Cum o preparăm?
Vom tăia în jumătăți și ulterior în feliuțe subțiri 4 cepe medii. Nu umplem cu vârf tigaia, ci permitem cepei să stea răsfirată pentru a se găti toată odată.
Se pun într-o tigaie mare o lingură de unt și două – trei de ulei de măsline. Când grăsimea e încinsă adăugăm ceapa și o călim câteva minute la foc mare, apoi reducem focul la mic și o lăsăm cam 10-20 de minute, în funcție cât de prăjită o dorim. Amestecați permanent să nu se ardă.
Puneți sare și piper după gust. Puteți adăuga, de asemenea, puțină boia dulce sau o jumătate de linguriță de pastă de roșii, puțin cognac.
Merge perfect cu o fasole bătută, ficăței trași la tigaie sau pusă peste burgeri.
Poftă bună!