Mâncărurile tradiţionale care se consumă de Paşte pe la noi sunt savuroase şi gustoase, nimic de zis, dar sunt şi o adevărată provocare pentru organism. Numai şi când înşiri ouă fierte, drob, sarmale, friptură de miel, cozonac şi pască, sistemul digestiv se simte pus la grea încercare. Aşa că sunt sigură că în multe case, zilele astea, gospodinele caută să pregătească reţete cât mai uşoare, de degresare, bazate mai mult pe legume şi crudităţi.
Şi bunica făcea la fel, în săptămâna de după Paşte, când pregătelile se epuizau. Iar cele mai la îndemână îi erau verdeţurile, pe care nici măcar nu trebuia să dea fuga să le cumpere din piaţă, căci pe multe le avea în grădină, cum am mai povestit.
Şi mi-am amintit de ciorba ei de urzicuţe, răcoroasă şi primăvăratică, ce îţi lasă după ce o mânânci o senzaţie de crud şi uşor amărui, de parcă toată pădurea ţi-ar inunda papilele gustative.
Nu a fost uşor să le găsesc, în perioada asta, pentru că în anii noştri, din cauza căldurii, tot ce creşte în pământ e grăbit şi dispare mai repede, dar am luat mai multe pieţe la rând şi în cele din urmă am avut noroc. Exact când eram pe punctul de a renunţa şi voiam să ies din ultima piaţă vizitată, cu ochi albaştri şi un surâs timid, o bătrânică vindea pe colţul unei tarabe tocmai ce căutam: urzicuţe. Chipul ei mi-a amintit de Nana care şi ea, uneori, mergea în piaţă cu surplusul de verdeţuri pe care le producea grădina noastră şi cu buchete din florile pe care bunica le îngrijea ca pe nişte copii.
Baza ciorbei de urzici este similară cu a oricărei ciorbe de verdeţuri. Nu e nimic complicat şi nu prea poţi da greş, mai ales dacă respecţi regula de a nu pune în ea, de-a valma, toate zarzavaturile pe care le ai prin frigider. Ideea este să nu eclipsezi gustul crud şi unic al urzicuţelor crude.
Ingrediente pentru 4 litri de ciorbă:
- o jumătate de ţelină medie
- o rădăcină medie de păstârnac
- doi morcovi
- o ceapă uscată mare sau două medii
- 2 legături de leurdă sau 3-4 fire de usturoi verde
- 4-5 mâini de urzici
- leuştean sau mărar verde după gust
- 1 litru de borş
- 150 g de iaurt grecesc şi un ou pentru dres
- sare
- câteva linguri de ulei (de măsline sau floarea soarelui)
Procedeu:
Rădăcinoasele se curăță, se dau pe răzătoarea fină şi se călesc un pic în ulei, fără a le prăji, după care se înăbuşă cu puţină apă. Între timp, urzicile se opăresc şi se toacă. Se toacă şi frunzele de leurdă care nu au nevoie însă să fie opărite. Dacă folosim usturoi verde în loc de leurdă, acesta se mărunţeşte şi se căleşte odată cu rădăcinoasele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Când rădăcinoasele s-au înmuiat, se toarnă peste ele cam 2 litri de apă, iar când fiertura dă în clocot se adaugă şi urzicile şi leurda tocate. Tot atunci se poate pune şi borşul, treptat însă şi gustând, până când obţinem acreala dorită. Se pune şi sarea şi se mai lasă să fiarbă totul împreună câteva minute, până când frunzele de leurdă şi urzici capătă o textură moale, dar fermă.
După ce oprim focul, lăsăm ciorba la odihnit cam 10-15 minute, după care adaugăm leuştean sau mărar verde tocat şi amestecul de iaurt şi ou, după procedura de la alte ciorbe drese astfel, despre care am mai scris.
Ciorba de urzici poate fi servită caldă sau rece, chiar şi de la frigider, la fel ca şi cea de leurdă şi ştevie.