Rețete pentru studenți. La ciambotta – o mâncare italiană din toate legumele începutului de toamnă, gata în jumătate de oră

alimente foto: dreamstime.com@Tatiana Mishchenko

Mâncare italiană de legume, simplă, rapidă, bună, sănătoasă. Seamănă cu tocănița, seamănă cu ghiveciul, dar nu e niciuna dintre ele, mai ales că nu are carne. Sunt legumele sfârșitului de vară gătite la un loc dar adăugându-le una peste alta, în bucăți mari, fără să amestecăm.

Un fel de mâncare scăzută, de tip stew, dacă vrem să o încadrăm într-o categorie consacrată internațional. Dar nu foarte scăzută, și cu aromă de busuioc. Altenativ, merge foarte bine pătrunjel sau mărar. Poate fi o mâncare vegetală/ de post, cu o felie de pâine de calitate alături. Dar poate fi și servită alături de un ou, o felie de brânză sau o bucățică de carne rămasă eventual de la masa de ieri.

Mai jos rețeta și procedeul cu cantități aproximative – este o rețetă tradițională pe care fiecare o poate declina după preferințe și plăcere. Unii adaugă și fasole verde, mazăre, varză de Bruxelles etc, liber la experimente. Metoda de gătire face diferența. O mâncare italiană de legume gata în circa jumătate de oră.

Ingrediente pentru 4 porții

500 g ardei de toate culorile (2-3 ardei)

500 g dovlecei (2-3 dovlecei)

400 g cartofi (3-4 cartofi mari)

200 g vinete (1-2 vinete)

150 g ceapă (2-3-4 cepe mari)

200 g roșii (3-4 roșii medii spre mari)

200 g apă

ulei

sare, piper

busuioc sau pătrunjel sau mărar verde

Procedeu

Se spală și se curăță toate legumele, tăindu-le în bucăți preferabil lungi, sau cuburi nu prea mici. Ceapa se taie fin, pe lungimea bulbului.

Se începe călind ceapa la foc mic într-o tigaie mare antiderentă în ulei, 3-4 minute.

Peste ea se adaugă vinetele, cartofii, ardeii și se așează capacul. Se gătesc circa 5 minute la foc mic, pentru că au nevoie de mai mult timp.
Apoi se ridică ușor capacul și se adaugă dovleceii și roșiile. Se completează cu 200 g apă, puțină sare – circa jumătate de linguriță, și cu frunze de ierburi aromatice după preferință.

Se așează din nou capacul și se mai continuă circa 10 minute tot la foc mic.

Secretul este să nu amestecăm, ci ținând bine de tigaie să o scuturăm puțin, pentru ca legumele să nu se prindă dedesubt. În acest fel rămân întregi, aromele se întrepătrund minimal dar fiecare legumă rămâne cu gustul ei.

La final se mai ține încă circa 5 minute fără capac, apoi se completează cu piper măcinat proaspăt și e gata.

Această mâncare italiană de legume se poate conserva până la 3 zile în frigider, și astfel avem o garnitură de legume mereu gata pe care o putem asocia cu practic orice aliment proteic: ouă, brânzeturi, carne, pește, leguminoase.

Citește și: https://g4food.ro/garnituri-de-legume-reteta-franceza-clasica-de-ratatouille-varianta-la-cuptor-preparat-in-tigaie-seamana-cu-ghiveciul-balcanic/

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *