Rețeta rapidă pentru cel mai simplu și mai bun humus făcut acasă

Cea mai simplă rețetă de humus Foto: Pexels

Este probabil cel mai cunoscut preparat din bucătăria medio-orientală și a cucerit practic planeta în ultimii ani. Place inclusiv celor care nu sunt mari consumatori de alimente vegetale, consens aproape unanim.

Cei mai mulți îl cumpără, poate neștiind cât e de simplu de preparat. Inevitabil, și mai bun, pentru că îl putem face după gustul personal. Totodată, suntem siguri că nu conține grăsimi nedeclarate și nici arome sintetice.

Este și mult mai economic, dintr-o cutie de năut prefiert care costă circa în jur de 5 lei și din el obținem circa 700 de humus. În timp ce o cutie de 200 g costă de la 8 lei în sus, adică undeva peste 25 de lei pentru aceleași 700g. Ingredientele în plus nu acoperă nici pe departe diferența de preț. Asta nu înseamnă că nu îl putem și cumpăra din când în când, dar viata e mai frumoasă când avem posibilitatea de a opta.

Ingrediente pentru circa 700 g de humus

Cantitățile sunt indicative și sunt acceptabile mici variații de gust, nu schimbă major consistența.

  • 1 cutie de năut pre fiert de 500 g
  • 1 lămâie, sucul de la ea
  • 70 g pasta tahina (pasta de susan)
  • 1 cățel de usturoi (dacă vrem să nu se simtă prea tare eliminăm germenele din interior)
  • 50 g ulei, de măsline sau altul
  • sare, piper
  • apă

Procedeu

Năutul prefiert se clătește bine în apă rece pentru a elimina excesul de sare și eventuali conservanți. Dacă vrem să ne complicăm viața, îl mai putem da într-un clocot câteva minute. Dacă nu, merge și așa.

Folosim un blender, în care adăugăm năutul scurs bine, uleiul și sucul de lămâie, tahina, usturoiul, sarea și piperul.

Se acționează blenderul cu mici pauze, ca să evităm încălzirea excesivă. Dacă humusul e prea dens, se adaugă un strop de apă fiartă și răcită – adică sterilizată, ca să nu riscăm să fermenteze.

E aproape inutilă orice prezentare a humusului de năut. Ca și cel de vinete, un humus de năut merge practic cu orice:

  • pe pâine, cu lipie, focaccia, crackers
  • cu roșii, castraveți, ardei etc
  • cu salată, pe tartine, chiar și ca garnitură pe lângă carne sau brânzeturi

Citește și: Chiftele? Dar nu din carne. Rețeta de falafel, chiftele de năut orientale. De asortat cu humus de vinete

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *