Cu ani în urmă, toată lumea se așeza la masa de Crăciun pentru sarmale, caltaboși, friptură, salată de boeuf, curcan fript, cozonac, tort sau budincă și ne plângeam doar de cine spală vasele. În prezent, lucrurile sunt foarte diferite. Dacă ai invitați în perioada sărbătorilor, este posibil să fie nevoie să ții cont de restricții alimentare foarte variate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cum te adaptezi persoanelor cu diete diferite
Nu mai este vorba, ca pe vremuri, doar de câte un vegetarian la masă. Acum, potrivit yahire.com, există destul de multe persoane care au o listă de restricții alimentare. Ca să nu mai vorbim despre copii, care pot avea alergii grave. În plus, mulți oameni sunt intoleranți la anumite alimente. Și să nu uităm de cei care nu consumă anumite produse, din motive religioase. Tu, ca gazdă, ai acum o responsabilitate. Nu mai este suficient să oferi un prânz sau o cină delicioasă de Crăciun, trebuie să ții cont de multiplele diferențe alimentare. Așadar, de unde începi?
Întreabă despre restricțiile alimentare, nu presupune
Știi vorba aceea despre „a presupune”. Când îți inviți oaspeții, asigură-te că îi întrebi dacă au cerințe alimentare speciale. Nu presupune că știi deja, chiar dacă sunt membri ai familiei sau prieteni apropiați. Amintește-ți că există multe tipuri de diete, inclusiv:
- Cure de slăbire
- Diabet
- Fără gluten
- Copii mofturoși
- Vegetarieni
- Vegani
- Intoleranță la lactoză
- Alergie la nuci/alune
- Colesterol ridicat
Nu te teme să ceri o listă cu alimentele pe care invitații tăi le pot consuma și una cu cele care sunt interzise.
Nu izola pe nimeni, dar respectă restricțiile alimentare
Oamenilor nu le place să se simtă marginalizați. Vor să fie incluși, așa că încearcă să nu îi separi prin opțiuni complet diferite de mâncare. Este dificil când ai, de exemplu, o persoană alergică la arahide și un vegan. Dar gândește-te la alimentele pe care toți invitații le pot consuma fără griji. Cheia este să oferi preparate comune pentru toată lumea, apoi să adaptezi anumite elemente, pentru cei cu restricții alimentare.
- Persoane la dietă – Oferă un aperitiv ușor, precum pepene sau creveți, și un desert fără grăsimi, ca alternativă la budinca de Crăciun.
- Diabetici – Verifică dacă invitatul are diabet de tip 1 sau tip 2. Cei cu tip 1 trebuie să evite dulciurile și prăjiturile. Cei cu tip 2 pot fi puțin mai flexibili.
- Fără gluten – Înlocuiește produsele care conțin gluten, precum rulourile cu cârnați, plăcintele sau budinca de Crăciun, cu variante fără gluten.
- Copii mofturoși – Diversitatea este esențială. Oferă o gamă largă de alimente, inclusiv gustări precum legume crude, grisine, mandarine, sosuri, stafide – orice pot lua singuri.
- Vegetarieni – Verifică exact ce mănâncă invitații vegetarieni. Majoritatea consumă lactate, așa că poți oferi smântână și poți folosi unt. Totuși, ai mare grijă să nu folosești grăsime de gâscă sau untură la cartofi. De fapt, dacă ai vegetarieni și vegani, este recomandat să gătești cartofii în ulei vegetal și legumele cu margarină fără lactate. Nu uita să verifici ingredientele de origine animal din produse precum budinca de Crăciun (seu animal), jeleul (gelatină) etc.
- Vegani – Invitații vegani nu consumă nimic de origine animală, așa că este indicat să gătești toate legumele și cartofii în ulei vegetal pentru toată lumea și să servești un fel principal vegan, pentru vegani și vegetarieni.
- Intoleranță la lactoză – Poți cumpăra lapte și unt fără lactoză sau poți folosi alternative vegetale.
- Alergie la nuci/alune – Dacă ai un invitat cu alergie la nuci, este recomandat să nu existe deloc nuci în casă. Unii oameni sunt atât de sensibili încât pot avea o reacție alergică și la cea mai mică urmă. De asemenea, este bine să știi ce trebuie făcut în caz de urgență. Înlocuiește gustările cu nuci cu chipsuri de cartofi, cartofi prăjiți, bastonașe de morcov, sosuri sau pâine.
- Colesterol ridicat – Persoanele care au colesterol mare ar trebui să evite alimentele bogate în grăsimi. Asigură-te că oferi alternative sănătoase la gustări, variante cu un conținut redus de grăsimi pentru smântână, unt și deserturi consistente.
Sfaturi pentru o masă de Crăciun reușită
Desigur, principalul scop al Crăciunului este să aduci familia și prietenii împreună și să vă bucurați unii de alții.
Dacă ai invitați cu restricții alimentare de Crăciun, sfaturile unei mese reușite sunt următoarele:
- Păstrează lucrurile simple, nu exagera
- Oferă o gamă de preparate comune, pe care toți le pot consuma
- Asigură câteva preparate speciale, pentru invitații cu cerințe alimentare diferite

Sursa foto: Pexels





